Anul trecut, Mihai Leu (53 de ani), primul campion român la box profesionist, a fost invitatul unei școli de poliție din Cluj.
Fostul sportiv este neînvins în sportul cu mănuși la profesioniști: 28 de victorii și nicio înfrângere. Un record greu de egalat.
Cunoscutul sportiv a dialogat cu elevii acelei instituții, Mihai Leu a acceptat provocarea lansată de gazde de a se fotografia în uniforma de polițist.
Până aici, nimic deosebit. Doar că legat de o astfel de imagine, inedită, Mihai Leu ne-a istorisit o poveste interesantă.
„Înainte de a pleca din România eu am activat atât la clubul Dinamo cât și la clubul Steaua. După ce am câștigat titlul mondial în Cuba, la juniori, a început disputa între cluburi. Dinamo spunea că sunt sportivul lor și că am fost dat Stelei cu titlul de împrumut, cei din Ghencea susțineau că sunt al lor.
Pe mine nu m-a interesat prea mult apartenența față de un club sau altul. Visul meu era să plec din țară, lucru care s-a și întâmplat. Când am rămas în Grecia figuram ca sportiv al clubului Steaua. Dar în legătură cu fotografia pe care am făcut-o anul trecut pot să vă spun că atunci a fost pentru prima dată când am îmbrăcat uniforma statului.
Când eram sportiv nu s-a întâmplat asta. Nici măcar ca soldat. Când s-a depus jurământul militar eram plecat la un turneu”, și-a amintit Leu.
Întrebat dacă ar fi invitat să predea cursuri de autoapărare, derivate din box, fie la o școală de poliție, fie la o unitate militară de elită, Mihai Leu a răspuns afirmativ: „De ce nu? Aș avea multe să le spun cursanților”, a încheiat el.
În 1987, hunedoreanul devenea campion mondial de box la juniori. Patru ani mai târziu, Leu a părăsit pugilismul amator în favoarea celui profesionist şi ajungea unul dintre starurile puternicului club german Universum Box-Promotion (Hamburg), pentru care boxa sub numele de ring Michael Loewe. În 1997, românul a dobândit centura de campion al lumii (categoria semimijlocie, versiunea WBO) în faţa lui Santiago Samaniego.
Mişa a devenit primul român de după Revoluţie care îşi adjudeca titlul mondial şi deschidea, astfel, calea altor nume ce aveau să aducă glorie tricolorului ca boxeri profesionişti, în frunte cu Leonard Doroftei şi Lucian Bute.
Leu a fost nevoit să-şi încheie cariera de pugilist profesionist din cauza unei accidentări la braţ, însă palmaresul său rămâne şi azi de invidiat: a părăsit ringul neînvins, după 28 de victorii din tot atâtea posibile, 10 din acestea încheindu-se prin KO.
După ce s-a retras, Mihai Leu şi-a descoperit pasiunea pilotajului şi s-a dovedit un continuator demn al tatălui său, fosta glorie a automobilismului din România, cucerind în 2003 titlul de campion naţional la raliuri.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER