Eu sunt Fotbalistul Secret!
Fotbalul nu e așa cum mi-l imaginam când eram mic. Am crescut și am ajuns să realizez că sportul ăsta e, de fapt, un șir nesfârșit de compromisuri pe care ești obligat să le faci ca să supraviețuiești în sistem. Sunt lucruri care mă macină de mult timp, sunt greșeli pe care le-am făcut și din care aș vrea ca alții să învețe. Dacă se poate… Pentru mine cred că e prea târziu.
Știu cum e să îmbraci tricoul echipei naționale, să joci în cele mai importante derby-uri ale campionatului sau să stai în anonimat la o echipă de mijlocul clasamentului.
Începând de astăzi, voi vorbi despre subiectele delicate ale acestui sport, pentru ca oamenii să vadă care este, de fapt, realitatea. Pentru că viața de fotbalist nu înseamnă doar bani, mașini, femei și petreceri. Trebuie să înduri multe. Și faci asta doar ca să reziști. Voi vorbi întâi despre meciurile aranjate, boala fără leac a fotbalului. Am jucat în multe, n-are rost să neg. Niciodată însă nu am trântit de unul singur un meci. Am avut ocazia s-o fac…
Amintirea acelui moment o să mă urmărească toată viața. Înaintea unei partide cu unul dintre granzii campionatului, am ținut banii acasă până cu două ore înainte de joc. Noaptea de dinainte n-am dormit-o. M-am răsucit pe toate părțile și dimineața m-a prins uitându-mă pe tavan. Am refuzat, n-am putut să o fac. Iar la meci… din fericire, am fost cel mai bun de pe teren. Nu sunt perfect și nici nu vreau să pretind că aș fi. Iar lucrurile pe care le voi povesti sunt cele pe care le-am trăit în teren și pe care le-am văzut. Nimic altceva. Bun venit în lumea mea.
Nota redacției
Acest serial este o provocare pentru reporterii ProSport. Ziarul britanic The Guardian găzduiește de la începutul lui 2011 o rubrică de succes intitulată „The Secret Footballer” în care, așa cum sugerează și titlul, un jucător dezvăluie latura mai puțin cunoscută a fotbalului din Anglia. Dar realitate noastră are foarte puține lucruri în comun cu cea a englezilor și, tocmai din acest motiv, am vrut să vedem dacă există măcar un jucător român care să își dorească să vorbească, fie și sub protecția anonimatului, despre subiectele sensibile din fotbalul nostru. După luni de căutări, a apărut „Fotbalistul Secret”.
DEX pentru blatiști!
Care sunt fotbaliștii cei mai căutați pentru blaturi? Cum trebuie să joci ca să fii sigur că, la finalul meciului, îți vei primi partea de bani? Sunt două dintre întrebările-cheie care își vor găsi răspunsul în acest episod.
La o echipă, omul care e bănuit de toate lucrurile murdare este șeful vestiarului. Să nu fiu înțeles greșit, nu mă refer la căpitan. Ci la jucătorul ăla care este cel mai bun prieten al antrenorului, cel mai bun prieten al președintelui sau al patronului. Ă‚la despre care se spune că este antrenorul din teren. Omul cel mai influent. El, de regulă, e capul răutăților.
Jucătorul ăsta ia toate hotărârile, pentru că el este șeful. La rândul său, are niște oameni de încredere din echipă. Ați văzut că în fotbalul nostru este, parcă dintotdeauna, o modă ca un jucător să nășească un coleg de echipă. Odată ce se întâmplă lucrul ăsta, omul care acum e rudă cu tine nu te va trăda niciodată. Pentru că face parte din familia ta… E ca la Napoli! Despre grupul de jucători care aranjează meciuri am spus mai multe episodul trecut. Acum voi explica, în detaliu, cum trebuie să joace un fotbalist atunci când face un blat.
Instrucțiuni pentru portari și fundași
Cel mai important la un blat e axul central, pentru că de acolo vine de cele mai multe ori pericolul. Dacă aranjorul de meciuri sau o echipă are axul central al adversarului, problema e rezolvată. Atacantul nu îți dă gol, mijlocașul te lasă să treci, iar fundașii centrali și portarul te lasă să dai gol. E simplu.
Fundașii centrali și portarul sunt însă cei mai importanți la un un meci aranjat. Ei primesc cei mai mulți bani. Portarul, atunci când e blat, nu trebuie să se facă de râs. E suficient să nu iasă pe centrări și să respingă în față mingea la șuturi pe care, în mod normal, le-ar putea reține. El e ușor de recunoscut. Lucrurile sunt mai ample la apărători… La fundași e un principiu sfânt: nu îl lași pe atacant să se întoarcă cu fața spre poartă. Atât! Când apărătorul e blat, îl lasă pe atacant să se întoarcă tot timpul cu fața. Îl lasă să primească în lateral. Normal, eu, ca fundaș, trebuie să am omul pe piept și să țin mâinile pe lângă el, ca să îl am sub control. Când sunt blat, țin mâinile pe lângă corp. Atacantul pleacă de lângă mine și eu îl las să treacă.
Eu spun că postul cel mai ușor în fotbal e ăsta de fundaș central. Pentru că ți se spune de la începutul începuturilor „Nu dai nici tu, nu dă nici vârful”. Când faci un blat, tu ești lângă adversar, dar niciodată nu dai cu capul. Sari mereu în spatele atacantului, nu îi iei fața. Și, în situația asta, vârful fie deviază către un coechipier, fie dă arbitrul fault și așa duci adversarul mai aproape de poartă. Misiune îndeplinită în orice situație.
Mai e un lucru, dar pe ăsta îl vezi doar la fundașii șmecheri: cheful de a pleca în atac. Când pleacă, de obicei, un apărător în atac? Când meciul e 0-0, de exemplu, și trebuie să dai gol. Sau când vrea unul să iasă în evidență, să arate el cât de bun e. Sau când ești blat! Atunci urci cu mingea la picior în față și, când vrei să pasezi în lateral, o dai la adversar. Pierzi mingea în zonă centrală și ceilalți scapă doi contra unu sau unu contra unu. Cum se traduce situația de unu contra unu la un blat? Te driblează, faci fault, iei cartonaș roșu. Sau scapă de tine și dă gol. Iar ăsta care a pierdut mingea în primă fază iese cel mai bine. Până la urmă, greșeala e omenească, nu? Oricine poate să comită o eroare…
Situația ideală la un blat e să ai ambii fundași centrali cumpărați. Și, de regulă, cam așa se întâmplă, pentru că ei sunt și prieteni. Poți și cu unul singur, dar depinde care dintre cei doi are caracterul mai puternic, care e mai tare. Dacă omul corect e și ăla mai puternic, atunci ai o problemă. Pentru că el va sta tot meciul cu gura pe colegul lui mai slab de înger, care e și blat. Îl va înjura, va țipa la el, îl va face în fel și chip și, involuntar, îl va forța să își remedieze greșelile. Chiar dacă ăsta e vândut!
Partea a II-a: Mijlocașul se agită să încurce
Închizătorul e și el o piesă importantă la un blat. El dă pasă lungă, dar întotdeauna e prea lungă. Nu se demarcă atunci când au fundașii centrali mingea. Stă mereu pe adversar sau se comportă de parcă și-ar căuta locul. El, de fapt, nu caută nimic. Și este cel care face cele mai multe faulturi, ca să aducă echipa adversă cât mai aproape de poartă. Să știi că la un blat se ține cont de detalii. Dacă ăia au în echipă pe unul care bate bine loviturile libere sau lucruri de genul ăsta. Mai e o categorie: disperatul! Aici intră fundașii centrali sau mijlocașii defensivi. Sunt ăia care fac multe, foarte multe faulturi și o țin doar în alunecări. Tu, ca om care nu cunoști, crezi că respectivul se zbate, dar el nu face nimic. Orice fotbalist, atunci când e jos, nu mai are cum să intervină și a doua oară. Dacă rămâi pe picioare, tatonezi și ai mai multe soluții. Faci un fault tactic, faci ceva. Când ești jos, ești terminat.
Pe mijlocașul ofensiv care e blat îl vezi că îl mai uită faza în față, uită să coboare în apărare. Sau coboară mai mult într‑o parte. El joacă, dar tot timpul îi calcă pe ceilalți pe bătături. Tot timpul e cu gura pe colegi, îi ceartă, să pară el integru. Că, vezi Doamne, e sută la sută corect. Dar, de fapt, n-are nicio treabă. Mai e un lucru care mă enervează, chiar și atunci când nu e vorba de un blat: să văd un mijlocaș ofensiv care vine și își ia mingea din spate, de la fundașii centrali. Ce caut eu acolo? Vin să dau aceeași pasă pe care ar putea să o dea și un fundaș? Asta, de regulă, e o mișcare de blat. Cobor foarte mult să îmi iau mingi și lumea crede că fac o grămadă de lucruri. În realitate, mai mult încurc.
Partea a III-a: 50 de centrări în primul om
Aici intră și fundașii laterali, și mijlocașii de bandă. Au cam aceeași misiune la un blat. Fundașul stânga sau dreapta când trântește un meci nu urcă niciodată în atac. Niciodată! Sau, dacă e să apară în ofensivă, îți greșește toate centrările.
La mijlocașul lateral e un principiu elementar. Când mingea e în stânga, omul din dreapta trebuie să strângă un pic în centru. Dar mijlocașul care e blat, atunci când mingea e în stânga, el rămâne țintuit în banda dreaptă. Așa se formează spații și lui îi e mai greu să intervină. Mai sunt cazuri în care mijlocașul lateral îți dă 50 de centrări într-un meci. Dar toate scurte, în primul om. Sau în portar sau pe lângă poartă. Și te întrebi „Bă, ce are ăsta, e prost?”. Joacă, se zbate, dar nu face nimic în realitate.
Băieții deștepți joacă la două capete
Cei mai șmecheri jucători de fotbal sunt ăia care merg la două capete când fac un blat. Ce înseamnă asta? Ei spun că trântesc meciul, dar joacă normal. Dacă iese rezultatul, își iau banii, dacă nu, nu. Și, în cazul în care nu iese manevra, sunt atâtea motive pe care poți să le invoci. O grămadă!
Tot ce trebuie să faci e să nu iei cartonaș roșu. Dacă ești eliminat, nu mai ești util. Trebuie să fii în teren, așa îți meriți banii. Am văzut că unii spun despre un jucător că a fost blat după ce a luat roșu. Ce simple ar fi lucrurile, dacă ar fi așa: intri, joci cinci minute, faci un fault, te elimină arbitrul și pleci acasă cu banii în buzunar. Dar nu e chiar așa.
Atunci când ai acceptat să trântești un meci, ești un vânzător și cuvântul tău nu mai are valoare. Ești compromis pentru tot restul vieții. Dacă ai și ghinionul să fii tânăr, cariera ta s-a terminat încă de la început Fotbalistul secret
La primul meci aranjat te simți penibil. Nu știi ce să faci, habar n-ai cum să te comporți. Și îți dai seama că te furi singur Fotbalistul secret
Blaturile la pariuri se fac doar rareori pe scor exact. Mai mult se preferă diferența de goluri.Scorurile exacte se pariază atunci când ăia patru-cinci dintr-o echipă merg ca un Mercedes Fotbalistul Secret
Am întâlnit oameni care s-au făcut de râs atunci când erau blat. La un meci, țin minte că au intrat suporterii peste noi în vestiar să ne omoare cu bătaia. Ne‑au spart mașinile, ne-au alergat. Manevra a fost prea evidentă Fotbalistul Secret în Episodul 1
Cei mai cunoscuți pentru blaturi sunt jucătorii în vârstă. Au și influență în vestiar și nici nu mai au mare lucru de pierdut Fotbalistul Secret în Episodul 1
EPISODUL 1 – Cum te simți când ești doar o umbră! Dezvăluiri fără precedent despre blaturi. Fotbalistul Secret: ‘Am participat la meciuri aranjate
Episodul 3
Ce faci atunci când colegii tăi de echipă trântesc un meci și tu te prinzi? Fotbalistul Secret povestește cum a reacționat atunci când, în timpul partidei, și-a dat seama că joacă într-un aranjament și cum a fost convins să continue meciul. Acesta explică și rolul antrenorului într-un meci trucat: cum face tactica, cum se comportă în timpul partidei și ce spune la final în fața ziariștilor.
Episodul 4
Care este momentul în care fotbalul câștigă în lupta cu banii? Răspunsul îl puteți afla în episodul 4 al serialului „Fotbalistul Secret”, cel în care veți putea citi povestea unui mare derby al campionatului nostru care a fost aranjat de jucătorii celor două echipe
Episodul 5
Fotbalistul secret explică legătura stranie dintre fotbaliștii de top și interlopi. Cum ajunge un jucător important să aibă viața controlată de un om ale cărui afaceri sunt mereu în afara legii și care sunt trucurile prin care infractorii pot să îi aibă la mână pe fotbaliști.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER