FOTO Chivu, audiat doar trei minute în ‘Dosarul Transferurilor’!** Cum a motivat fundașul lui Inter această grabă
UPDATE: Fundașul echipei Internazionale Milano Cristian Chivu a dat, luni, o scurtă declarație în calitate de martor la Tribunalul București, în dosarul privind transferurile de jucători, după ce a motivat judecătorului că se grăbește pentru a ajunge la o întâlnire importantă cu mama lui.
Tribunalul București a reluat dezbaterile în procesul în care mai mulți oameni de fotbal sunt judecați pentru fapte de corupție privind transferurile unor jucători în străinătate.
Judecătorul a stabilit o ordine a martorilor care urmau să fie audiați, Chivu numărându-se aproape de finalul listei. După audierea primului martor, Ion Martin, unul dintre avocați a rugat judecătorul să-l audieze cu prioritate pe Cristian Chivu. Magistratul a ținut seama de solicitarea avocatului, astfel că al doilea martor chemat la bară a fost Cristian Chivu.
Înainte de începerea audierii, Chivu a ținut să precizeze instanței că se grăbește pentru a ajunge la o întâlnire cu mama sa. Judecătoarea Geanina Teodorovici i-a zâmbit jucătorului și a trecut imediat la audierea acestuia.
Declarația fotbalistului nu a durat mai mult de trei minute, timp în care magistratul i-a citit rapid lui Cristian Chivu declarația pe care acesta a dat-o în 2008 în fața anchetatorilor din dosarul transferului, pentru că fotbalistul nu-și mai amintea cu precizie cele declarate atunci. Din cuprinsul declarației din 2008 a reieșit că fotbalistul le-a arătat procurorilor anticorupție la acea vreme că a primit într-un cont bancar aproximativ 100.000 de euro, în trei tranșe, de la o firmă străină, la nivelul anului 2004. Chivu le-a mai arătat procurorilor că nu știa cu precizie ce reprezentau acele sume și că atunci bănuia că ar fi vorba de plăți ale unor drepturi de imagine în baza unor contracte semnate fie cu firma Adidas fie cu firma Coca-Cola.
În scurta declarație dată luni la instanță Chivu a arătat că recunoaște acele sume de bani din contul său, arătând că ele reprezintă drepturile de imagine din contracte de publicitate. Nici luni fotbalistul nu și-a putut aminti cu precizie cu care dintre cele două firme a încheiat aceste contracte.
În încheierea declarației sale același avocat care a cerut urgentarea audierii lui Chivu a mai arătat că transferul acestuia la Amsterdam nu a reprezentat obiectul acestui dosar sau al rechizitoriului.
La ieșirea din sala de judecată Chivu nu a comentat cele declarate în instanță, părăsind în grabă Tribunalul București. Audierile în dosarul transferurilor continuă.
Fundașul echipei Internazionale Milano Cristian Chivu a venit, luni, la Tribunalul București, fiind citat ca martor în dosarul privind transferurile de jucători, în care sunt judecați mai mulți oameni din fotbal.
Cristian Chivu a ajuns la instanță în jurul orei 12.00. Întrebat dacă ajunge la meciul Romania – Franța, programat marți seară, în preliminariile Euro 2012, fundașul a spus că:
„Am un program stabilit de club pe care trebuie să-l respect. Nu pot ajunge la meci”.
Chivu a mai fost citat ca martor în acest dosar, însă până acum el nu a dat curs citațiilor. El urmează să fie chemat în boxa martorilor pentru a da declarații cu privire la unele transferuri de jucători.
La instanță au mai venit Iulian Arhire, Dinu Mihai Gheorghe, Mircea Blaj, Petre Badea, Marcel Popescu și Ion Stan.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu, Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005.
Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București (împrumutat la F.C. Argeș Dacia Pitești) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.