UPDATE 18.30 Vasile Maftei s-a operat vineri la Spitalul Militar din București, în urma infectării cu stafilococul apărut, probabil, în urma rănii din meciul cu Rapid. Doctorii i-au făcut o incizie pentru curățarea puroiului. „Sunt bine. Am fost la reanimare și acum trebuie urmărit să vedem cu reacționează rana în urma acestei intervenții. Mai stau internat aici. Intervenția a durat cam o oră”, a declarat Maftei pentru www.prosport.ro.
Acum două săptămâni, în meciul Concordia – Rapid (0-0), Vasile Maftei a încercat să recupereze o minge prin deposedare. A căzut în genunchi, iar pielea a suferit o arsură, o rană deschisă, la contactul cu gazonul artificial de pe stadionul din Chiajna. O fază obișnuită dintr-un meci banal din Liga 1.
La 5 zile distanță, fundașul de la Concordia a observat că genunchiul se umflă și se înroșește. „Am avut o contuzie puternică și o rană în genunchi. Câteva zile m-a durut foarte tare, apoi m-am antrenat normal. Vineri după-amiază, când am ajuns acasă, am observat că genunchiul s-a umflat. A doua zi, în loc de genunchi parcă aveam doi genunchi”, povestește Maftei.
Luni, după o vizită la doctorul naționalei Pompiliu Popescu, Maftei a început să ia antibiotice. „Pompi pleca în Finlanda, dar mi-a zis că e o infecție. M-a trimis la Spitalul Militar, iar doctorul de acolo mi-a făcut analizele. Mi-a scos și trei seringi mari de lichid din genunchi”, spune fotbalistul în vârstă de 33 de ani.
Joi dimineață, Maftei a fost internat la Militar. Analizele au arătat că fundașul s-a infectat cu un stafilococ apărut, cel mai probabil, în urma rănii din meciul cu Rapid.Vineri, i se va face o incizie pentru drenarea puroiului.
Așa arată piciorul lui Maftei în dimineața de 16 octombrie, la două săptămâni după arsura suferită contra Rapidului
Maftei devine astfel prima victimă cunoscută din fotbalul românesc a pericolelor ascunse în iarba de plastic care începe să devină o modă pe stadioanele din întreaga lume.
Studii din SUA: Iarba sintetică prezintă riscuri mari de infecție
Pe 2 septembrie, ProSport a făcut o analiză comparativă pentru terenurile cu iarbă naturală și gazon artificial. Concluzia era că „iarba sintetică are costuri de întreținere mai mici, în timp ce despre suprafața naturală specialiștii spun că augmentează performanța jucătorilor”. Analiza a fost făcută după ce, în această vară, stadionul din Chiajna a devenit primul din România cu gazon artificial. Liga 1 caută soluții ieftine.
În timp documentării, reporterii au descoperit pe site-urile din Statele Unite mai multe informații îngrijorătoare. Iată integral paragraful apărut în ProSport:
Studiile efectuate în Statele Unite au descoperit însă două probleme serioase cauzate de gazonul artificial, ignorate de specialiștii din România. Suprafața cu iarbă de plastic poate cauza arsuri la nivelul pielii, iar rănile deschise provocate pot fi calea de acces în organismul jucătorilor pentru diferite infecții. În 2003, 8 jucători de la echipa de fotbal american St. Louis Rams au fost depistați cu stafiloculul auriu rezistent la antibiotice (MRSA). În cazul tuturor, infecția a pornit de la leziuni cauzate de arsurile produse în urma contactului cu gazonul artificial. Experții medicali din NFL au descoperit că stafiloculul și alte bacterii pot supraviețui peste 90 de zile în iarba artificială. Sângele, transpirația, celulele pielii și alte resturi organice rămân în gazon din cauza udării sale mult mai rare. „E greu să te julești pe iarba de la Chiajna, e foarte moale. În schimb, când am jucat cu Vaslui pe San Siro, unde e iarbă mixtă, jucătorii au suferit leziuni în urma alunecărilor”, a declarat Marius Șumudică.
MATERIALUL INTEGRAL POATE FI CITIT AICI
Șumudică spunea că e greu să te julești la Chiajna, genunchiul plin de puroi al lui Maftei demonstrează altceva.
Ce este stafilococul?
O bacterie care infectează diverse țesuturi din organism și provoacă o multitudine de boli, unele ușoare, altele grave, iar câteva cu potențial mortal. Omul este expus riscului de a fi afectat de peste 30 de tipuri de stafilococ, însă cele mai frecvente infecții sunt provocate de stafilococul auriu sau Staphylococcus aureus.
Stafilococii se află în mod normal în nasul și pe pielea a 25-30% din adulții sănătoși. În majoritatea cazurilor, bacteria nu provoacă boli. Doctorii susțin că atunci când pielea este rănită, stafilococul trece de mecanismele de protecție ale corpului și infectează organismul. Riscul este mai mare la persoanele care au un sistem imunitar slăbit.
În timp, bacteria stafilococului auriu a suferit mutații și astfel a apărut MRSA, sau stafilococul auriu rezistent la antibiotice. Această formă este mult mai greu de tratat și mai periculoasă pentru că poate ataca organele vitale. Studiile au arătat că pacienții care poartă această bacterie mai mult de un an se expun unui risc mai mare de deces.
Citește mai multe despre stafilococul auriu pe descopera.ro.
Maftei are MRSA
Vasile Maftei a fost internat la Spitalul Militar cu diagonosticul infecție cu stafilococul auriu rezistent la antibiotice, adică MRSA, la două săptămâni după ce a căzut și s-a ales cu o rană provocată de contactul cu iarba artificială. „Doctorul mi-a spus că e forma rezistentă la antibiotic, de aceea m-a și internat. Nu știam despre pericolul reprezentat de iarba sintetică. Mi-a spus că am noroc că infecția nu mi-a afectat articulațiile”. În afara intervenției chirurgicale minore pentru drenarea puroiului, Maftei va trebui să treacă în paralel printr-un tratament solicitant cu antibiotice puternice.
Coincidența este mult prea mare. Un studiu făcut de Departamentul de Stat pentru Sănătate din Texas, SUA, a descoperit că rata de infectare printre jucătorii de fotbal american este de 16 ori mai mare decât media națională.
În octombrie 2006, un jucător de fotbal din campionatul liceelor a paralizat în urma arsurilor provocate de gazonul artificial care s-au infectat. În 2013, Lawrence Tynes, Carl Nicks și Jonathan Banks de la Tampa Bay Buccaneers au fost diagnosticați cu MRSA.
Interviu cu reprezentatul firmei care a pus gazonul: „Și eu mă juleam pe tușele de var și făceam chestii”
La Chiajna, gazonul a fost instalat de firma Marstan Sport din Cluj. Aceeași firmă a mai pus suprafețe artificiale și pe terenurile de antrenament de la CFR Cluj, U Cluj și Dinamo. Patronul Marius Stan a fost contactat joi dimineață de ProSport:
Imagini din vară de la montarea gazonului artificial pe stadionul din Chiajna
Domnule Stan, acum o lună reporterii ProSport au scris despre gazoanele sintetice… Am citit…
În timpul documentării am aflat că jucătorii de fotbal american sunt expuși unui risc mai mare de infectare cu stafilococul auriu rezistent la antibiotice din cauza gazonului artificial. Știați asta? Nu e adevărat. Depinde și de gazon, noi și partenerul nostru din Olanda, firma GreenField, nu aducem gazon tratat din China.
Acum două săptămâni, Maftei a suferit o arsură la contactul cu gazonul artificial montat de dumneavoastră, genunchiul i s-a infectat și a fost depistat cu stafilococul auriu rezistent la antibiotice. Cum comentați? (Cade pe gânduri) Asta nu știu… Habar n-am. Nu știu, nu știu.
Nu vă pune pe gânduri informația? Nu, se joacă pe gazon sintetic și la Champions League.
Dar asta nu înseamnă că nu există o problemă. (Ironic) Lăsați că era mai bine cum era gazonul la Chiajna înainte…E clar că e o campanie împotriva noastră, nu le convine unora că punem gazon sintetic.
E vorba despre o problemă serioasă de sănătate. Și eu făceam alunecări când jucam fotbal, mă juleam pe tușele de var și făceam tot felul de chestii.
Vă e teamă că echipele care au pus gazon sintetic cu dumneavoastră vă pot cere socoteală? Eu nu am ce socoteală să dau, să ceară la fabrică, la GreenField. Noi avem doar manopera.
Reprezentanții clubului Concordia Chiajna nu au putut fi contactați până la această oră. ProSport îi va contacta în următoarele ore pe toți reprezentanții cluburilor care și-au instalat gazon sintetic pentru a discuta despre riscurile prezentate de această suprafață.
De pe patul de spital, Vasile Maftei avertizează: „Aveți mare grijă la alunecările pe gazonul sintetic. Sunt riscuri despre care nu se spune nimeni nimic”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER