George Copos, lovitură spectaculoasă în afaceri: a luat un credit de aproape 51 de milioane de euro pentru o clădire, iar apoi banca unde acționar majoritar e statul român a devenit chiriașa fostului patron de la Rapid!

George Copos, lovitura spectaculoasa in afaceri: a luat un credit de aproape 51 de milioane de euro pentru o cladire, iar apoi banca unde actionar majoritar e statul roman a devenit chiriasa fostului patron de la Rapid!
Vezi galeria foto - 5 poze

George Copos a luat un credit de aproape 51 de milioane de euro de la CEC Bank, bancă unde acționar majoritar este statul român, pentru a construi o clădire de birouri. Ulterior, 9 etaje ale clădirii au fost închiriate pentru birourile băncii deja menționate, situație ce i-a permis fostului patron de la Rapid să își acopere în proporții mari creditul luat!

George Copos a făcut o afacere profitabilă cu statul român! A luat 51 de milioane de euro credit de la CEC Bank, a construit o clădire de birouri, după care le-a închiriat-o tot celor de la CEC Bank

George Copos este unul dintre cei mai bogați români, cu o avere estimată la aproximativ 200 de milioane de euro, iar fostul patron de la Rapid a demonstrat prin ultima investiție că știe în continuare să facă afaceri.

În anul 2017, Copos a luat de la CEC Bank un credit de 50.65 milioane de euro, pentru a construi o clădire de birouri lângă Casa Presei. Trei ani mai târziu, în 2020, când clădirea era finalizată, fostul patron de la Rapid a început să distribuie birourile. Potrivit publicației Newsweek, unul dintre primii chiriași pe care i-a avut Copos în clădirea respectivă, Ana Tower, a fost fix CEC Bank, banca unde acționar majoritar este statul român, prin intermediul Ministerului Finanțelor. Conform sursei citate, Copos a închiriat băncii în prima fază 3 dintre cele 25 de etaje, însă ulterior, cele două părți au mai bătut palma pentru o înțelegere și alte 6 etaje au ajuns în administrarea CEC Bank.

Sumele pe care le primește George Copos nu sunt deloc mici. Costul de chirie este de 18 euro pe metru pătrat, la care se adaugă și o taxă de servicii. De asemenea, fiecare loc de parcare este și el închiriat lunar cu suma de 75 de euro. Doar din primul contract de închiriere, care a fost semnat pe o perioadă de 5 ani, George Copos se alege cu suma de 14.1 milioane de euro, fără TVA. În schimb, al doilea contract, care a fost semnat pe o perioadă dublă, respectiv 10 ani, îi va asigura lui George Copos un venit de 18 milioane de euro! Astfel, din creditul de 51 de milioane de euro pe care l-a luat, George Copos și-a acoperit deja o bună parte.

Însă, detaliile nu se termină aici. Între fostul patron de la Rapid și CEC Bank se negociază deja o prelungire a primului contract, cel semnat pe 5 ani. În eventualitatea în care părțile vor semna pe încă 5 ani, cu aceleași costuri deja precizate, Copos s-ar mai alege cu 14 milioane de euro. În acest context, el ar recupera 46 de milioane de euro din creditul luat de la CEC Bank. Practic, se poate spune că banca unde acționar majoritar este statul român a finanțat în proporție de 91% construirea clădirii de birouri pe care George Copos o deține lângă Casa Presei. Și asta în condițiile în care au fost închiriate către CEC Bank doar 9 dintre cele 25 de etaje ale clădirii.

Cum a reacționat Copos

Contactat pentru a oferi o reacție cu privire la respectiva afacere pe care încheiat-o cu CEC Bank, George Copos a răspuns scurt și superficial:

„Nu eram implicat la vremea respectivă în decizii legate de managementul operațional”, a declarat Copos, potrivit sursei citate.

În schimb, Liliana Mateiaș, directorul financiar al Ana Towers Offices, a oferit un răspuns mai amplu și a lăsat de înțeles că George Copos nu a profitat de pe urma creditului luat de la CEC Bank:

„Condițiile pe care CEC Bank le-a impus la data acordării creditului au fost împovărătoare, dovada o constituie faptul că, pentru creditul acordat plătim o marjă de dobândă aproape dublă față de marja de dobândă pe care o plătim la credite similare acordate de alte bănci grupului de societăți Ana.

Închirierea spațiilor către CEC Bank a avut loc la ani distanță față de data încheierii contractului de credit. Spațiile propuse spre închiriere din clădirea Ana Tower au fost comunicate în piața de profil prin toate mijlocele, atât direct, cât și prin agențiile imobiliare, spre știința tuturor persoanelor interesate, în fond scopul edificării acestei clădiri fiind acela de închiriere.

Nu există alte credite acordate companiilor din grupul Ana de către CEC Bank. Companiile din grupul Ana au lucrat și lucrează cu majoritatea băncilor din țară.

Nu deținem informații cu privire la data la care CEC Bank a decis închirierea spațiului din clădirea ANA TOWER, însă vă asigurăm că valoarea chiriei pe care o plătește CEC Bank este mult mai mică decât valoarea chiriei pe care o plătesc ceilalți chiriași”. a declarat Liliana Mateiaș.

Publicat: 11 04. 2023, 15:27
Actualizat: 11 04. 2023, 15:28