Presa din Anglia readuce în atenția publicului un caz care a făcut multă vâlvă în România, cu mai mult de zece ani în urmă. Daily Star amintește despre presupusa legătură cu fosta Securitate pe care ar fi avut-o Gică Popescu, pe când juca la Universitatea Craiova. „Fostul star al lui Tottenham a lucrat ca spion”, titrează publicația britanică.
Numele lui Gică Popescu a fost implicat în 2009 într-un scandal de proporții, care a avut ecouri nu doar în fotbalul românesc, ci și în cel european. Gică Popescu a fost acuzat că ar fi fost colaborator al fostei Securități. Totul s-ar fi întâmplat în 1986, în timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, atunci când fostul fundaș al Universității Craiova ar fi dat note informative despre colegii săi.
Scandalul în care a fost târât numele fostului mare internațional al României a izbucnit imediat după ce Gică Popescu și-a anunțat intenția de a candida la alegerile pentru FRF, din 2014.
Daily Star readuce în prim-plan presupusul caz de spionaj care a lovit serios în numele lui Gică Popescu. „Fostul star al lui Tottenham a lucrat ca spion”, a titrat publicația din Anglia.
„Popescu a scris patru note informative despre colegii lui de la Universitatea Craiova. Inițial, a refuzat să colaboreze cu Poliția secretă a regimului Ceaușescu, din anii 80.
Cu toate acestea, el a recunoscut ulterior că a ajutat la spionarea colegilor săi timp de trei ani, după 1986, dar a insistat că a semnat un document prin care a promis «apărarea intereselor naționale». Popescu a spus că a scris doar câteva note prin care a lăudat persoanele implicate.”, scrie presa din Anglia, care amintește că, în acele vremuri, Gică Popescu nu ar fi avut oricum alte opțiuni.
Daily Star îi citează și pe cei de la The Guardian, care au amintit că pedeapsa lui Gică Popescu pentru necooperare ar fi avut consecințe extrem de grave asupra carierei lui.
CNSAS: Gică Popescu nu a colaborat cu Securitatea
Imediat după izbucnirea scandalului, Gică Popescu a negat vehement dezvăluirile. Ulterior, CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) a decis că Gică Popescu nu a colaborat cu Securitatea înainte de 1990.
În 2014, Gică Popescu a primit o sentință de 3 ani, o lună și 10 zile cu executare în Dosarul Transferurilor.
Condamnarea din 2014 a avut loc cu doar o zi la alegerile pentru șefia FRF, pe care Popescu era favorit să le câștige. S-a impus în cele din urmă rivalul său din acea cursă, Răzvan Burleanu, cel care conduce Federația Română de Fotbal și în prezent.
Gică Popescu, legendă a fotbalului românesc
Gheorghe Popescu este unul dintre cei mai mari jucători din istoria fotbalului românesc. Cu 115 prezențe în tricoul naționalei, fostul fundaș al Barcelonei îi urmează pe Dorinel Munteanu și Gică Hagi la numărul de selecții sub tricolor.
La nivel de club, Gică Popescu a avut o carieră strălucitoare. A jucat pentru PSV Eindhoven, Tottenham, Barcelona, Galatasaray, Lecce și Hannover, dar și pentru Universitatea Craiova, Steaua și Dinamo București.
Cupa Cupelor (1997), Cupa UEFA și Supercupa Europei (2000) sunt trei dintre trofeele câștigate de Gică Popescu de-a lungul carierei. Fostul mare internațional a jucat la Campionatele Mondiale din 1990, 1994 și 1998, dar și la Campionatele Europene din 1996 și 2000.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER