Gică Popescu, amintire senzațională cu Johan Cruyff . „Am crezut că mă trimite la Calafat!”. Cum a devenit căpitanul lui FC Barcelona înaintea lui Pep Guardiola | VIDEO

Gică Popescu a ridicat cortina și a povestit mai multe întâmplări din perioada în care a jucat la FC Barcelona. A dezvăluit cum a ajuns căpitanul echipei catalane și cum a fost primită vestea în vestiarul „blaugrana”, unde Pep Guardiola își dorea cu mare ardoare banderola de căpitan.

Gică Popescu a jucat aproape doi ani și jumătate la FC Barcelona. Consideră că fiecare zi în vestiarul echipei catalane i-a oferit o lecție de viață și este convins că este vorba de o perioadă în care a învățat multe lucruri și în care s-a transformat radical. Nu o să uite niciodată momentul în care Jonan Cruyff l-a anunțat că este al doilea căpitan al formației FC Barcelona, într-o echipă în care se aflau o mulțime de idoli locali.

„Messi a devenit căpitan la FC Barcelona după 12 ani… Nu știu cum se s-a întâmplat așa. A fost o supriză incredibilă pentru cei din vestiar, dar și pentru mine. Era primul antrenament după o periodă de vacanță de cinci zile, după sărbătorile de iarnă, iar antrenorul Johan Cruyff ne-a strâns și ne-a spus: «Din acest moment, al doilea căpitan, după Bakero, este Gică Popescu».

Până atunci primul căpitan fusese Bakero, al doilea Amor și al treilea Guardiola: jucători cu ani mulți la FC Barcelona. Au fost cinci secunde liniște… Și după aceea ne-am dus la antrenament. De ce a făcut-o? Nu pot să-mi dau seama. 6 luni am fost al doilea căpitan, iar după ce a plecat Bakero am devenit primul. După mine era Amor, iar pe locul trei a revenit Pep Gurdiola”, a declarat Gică Popescu.

Pep Guardiola, supărat că nu a primit banderola

Fostul internațional își amintește că actualul antrenor de la Manchester City a fost destul de supărat de această decizie. Jurnaliștii locali îi țineau isonul pentru că nu înțelegeau cum a ajuns un jucător străin să poarte banderola echipei catalane.

„Nu a fost pe placul lui această chestiune. El era născut și crescut la Barcelona și spera și ținea foarte multă să fie căpitanul echipei. Este o chestiune de glorie personală de un nivel imens. Eu nici nu mă gândeam la banderolă. Nu aveam obrăznicia de a mă gândi că în șase luni de zile pot să devin căpitanul echipei”, a mai spus Gică Popescu, într-un interviu difuzat de EM 360 Studio. (VIDEO AICI)

Gică Popescu, Johan Cruyff și tibia lui Luis Figo

Gică Popescu și-a adus aminte și de primele zile la FC Barcelona. Începutul a fost senzațional. A marcat 4 goluri în primele 6 etape. Fostul internațional își aduce aminte că era foarte agresiv. Portughezul Luis Figo a simțit asta pe pielea lui.

„Aveam o personalitate puternică. Am ajuns în Spania, după ce am jucat în două campionate foarte agresive: Olanda și Anglia. Am căpătat aceasta agresivitate fără să vreau și am preluat-o și la Barcelona și eram destul de agresiv. Cu o zi înainte să plec la Barcelona m-au întrebat doi prieteni din România dacă nu-mi este teamă. Nu să uit niciodată ce le-am spus. O să mă duc și o să-i toc de cel mai important până la ultimul. Când m-am dus acolo am fost foarte agresiv.

Îmi aduc aminte de o întâmplare. La primul meci am făcut 0-0, iar Cruyff era supărat și ne-a pus să facem un antrenament fizic, iar după aceea un joc între noi. La una dintre faze, mingea era între mine și Figo, am alunecat și i-am despicat tibia. Fără să vreau, alunecasem…

M-a chemat Cruyff la el, iar eu mă gândeam: «Mă face pachet și mă trimite la Calafat». Ce îmi zice: «L-ai văzut că doarme, nu? Și ai vrut să-l trezești?»”. «Da, Mister! Așa am vrut!». «Bravo, continuă la fel!». Așa funcționează aici? Pe agresivitate? Mie îmi plăcea stilul ăsta agresiv. Sigur că nu trebuie să fii doar tăietor de lemne, trebuie să ai și calitate fotbalistică”, a mai spus fostul căpitan al Barcelonei și al echipei naționale.

Gică Popescu a debutat în Liga I la 17 ani, în iunie 1985, la Universitatea Craiova, iar 3 ani mai târziu a fost împrumutat la Steaua București. A fost numit fotbalistului anului de 6 ori: 1989, 1990, 1991, 1992, 1995, 1996 și a cucerit 15 trofee între anii 1987 și 2000: Cupa UEFA, Cupa Cupelor, o Supercupă a Europei, un titlu în Liga I, două titluri în Olanda, o Supercupă a Olandei, 4 titluri și două Cupe ale Turciei, o Cupă a Regelui Spaniei și o Supercupă a Spaniei.

494 de jocuri și 62 de goluri marcate la cele 9 echipe de club la care a jucat, Universitatea Craiova, Steaua, PSV, Tottenham, Barcelona, Galatasaray, Lecce, Dinamo și Hannover. Singura pentru care nu a marcat este Dinamo.

În tricoul echipei naționalei a evoluat de 115 ori și a marcat 16 goluri, participând la 3 turnee finale ale Campionatului Mondial și două la Campionatele Europene.

 

Publicat: 06 11. 2020, 16:25