Inca din copilarie multi dintre noi am cochetat cu sportul, pentru ca, ce-i drept, nu prea existau multe alternative de petrecere a timpului liber. Norocosi cum ar spune unii, noi, cei din “generatia cu cheia la gat”, am avut sansa sa ne dezvoltam in mijlocul naturii, practicand in numar mare sportul rege, fara a fi distrasi de diferite “ispite” precum internetul, jocurile pe calculator sau telefoanele mobile.
Odata cu trecerea timpului lucrurile s-au schimbat insa, iar sedentarismul a crescut direct proportional cu evolutia tehnologiei si afecteaza astazi o mare parte a populatiei.
Este evident ca lipsa miscarii pe perioade indelungate poate aduce nenumarate probleme fizice, dar nu numai. Starea psihica poate avea si ea de suferit riscand astfel dezechilibre emotionale care pot duce in cele din urma la depresie. Dar sa nu mai vorbim de dezavantajele lipsei sportului din viata noastra, ci sa ne concentram pe uimitoarele beneficii rezultate in urma practicarii acestuia cu regularitate.
Pe langa faptul ca imbunatatesc simtitor sanatatea, activitatile sportive regulate sculpteaza corpul. Cu rabdare, disciplina si multa vointa, ne putem bucura de un aspect fizic de invidiat ce va veni la pachet cu o stare de spirit excelenta.
Pentru a ne atinge obiectivele trebuie sa descoperim ce ne place. Putem alege sa jucam fotbal, sa inotam, sa jucam tenis de camp, chiar si mersul alert prin padure sau prin locurile preferate fiind considerat foarte eficient.
Trebuie sa avem mare grja atunci cand mergem la sala, deoarece multi dintre noi, practicam mai mult miscarea anaeroba decat cea aeroba. Este recomandat ca 80% dintre antrenamente sa fie inclinate spre exercitii de miscare aeroba si doar 20% spre antrenamente de forta. Cei ce doresc insa sa puna accent pe dezvoltarea musculaturii sunt indemnati sa foloseasca la final de antrenament banda de alergare pentru cel putin 15 minute, pentru a mentine un echilibru intre exercitiile fizice.
S-a dovedit ca 30 de minute de miscare alerta poate elibera un numar mare de endorfine. Acestea sunt raspunzatoare de starea de bine, crescand astfel buna dispozitie. In plus, exercitiul aerob inhiba hormonii care induc stresul, cum ar fi adrenalina si cortizolul.
Beneficiile la nivel psihic sporesc pe masura ce dobandim tonus muscular, scapam de kilogramele extra si mai exact atunci cand ne formam o mai buna imagine de sine.
Pe langa minimul de miscare recomandata, daca se vor adauga alte doua antrenamente de forta saptamanal, se poate preveni aparitia diabetului de tip 2. Specialistii au ajuns la concluzia ca exercitiile regulate, coroborate cu antrenamente fizice intense, pot regla glicemia la un nivel optim.
Din pacate, bolile de inima se numara printre principalele cauze de deces in Romania, dar vestea buna este ca numeroase studii au demonstrat ca exercitiul regulat poate creste drastic sanatatea inimii si reduce riscul aparitiei de boli cardiovasculare.
Desi sunt putine studii care au facut o analiza precisa cu privire la relatia dintre exercitiul fizic si somn, se pare ca exista totusi o legatura pozitiva.
Antrenamentele bazate pe anduranta precum alergarea, mersul pe jos, inotul, ciclismul, la o intensitate moderata, cu un ritm constant, sunt cele mai optime forme de activitate fizica pentru persoanele cu insomnii.
Impreuna cu o alimentatie corespunzatoare, practicarea sportului, ne va oferi numai beneficii. Problema apare, insa, la cei care nu prea au timp pentru mersul la sala sau pentru alte activitati fizice. Specialistii le recomanda achizitia unor echipamente de sport profesionale pe care sa le utilizeze la domiciliu. Pentru a fi siguri ca nu pierd banii pe produse de calitate indoielnica sau timpul cu retururi ale produselor, este indicat sa consulte un portal specializat pe analiza de produse.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER