Alin Ienac, născut în Cluj-Napoca, practică sportul de la vârsta de 4 ani. A început cu înot, tenis, fotbal, handbal și baschet până la vârsta de 13 ani, când a descoperit rugby-ul și la care nu a renunțat până la vârsta de 19 ani. Un șir de accidentări însă l-au obligat să stea departe de sportul de performanță. A urmat cursurile facultății de Educație Fizică și Sport la „Universitatea Babeș Bolay”, unde a absolvit și masteratul în „Antrenament și Performanță sportivă”.
Descoperind o nouă pasiune, fitnessul, a activat ca antrenor personal timp de 13 ani, dintre care 6 ani în cadrul echipei Stejarii Country Club. Tot aici a fost coordonatorul Academiilor Sociale de înot și tenis și a „Școlii de fotbal Bogdan Stelea”, ocupând poziția de Fitness Asisstant Manager timp de 3 ani.
Alin, ți-ai început viața sportivă la 4 ani. Care a fost raționamentul părinților tăi de a te duce la înot și de ce au considerat important să ai un sport ca hobby de la o vârstă fragedă?
Primul sport practicat a fost înotul. Raționamentul cred că a fost o dezvoltare armonioasă și probabil, siguranța mea (înotul îți poate salva viața!). După multă opoziție din partea mea și multe insistențe din partea lor, am reușit să mă îndrăgostesc de acest sport și să-l practic cu plăcere un timp îndelungat. Le sunt recunoscător și acum că mi-au dat această direcție!
Cum crezi că te-a ajutat practicarea constantă a unui sport din copilărie?
Cred că în primul rând, m-a ajutat să mă descurc în toate situațiile pe care viața mi le-a oferit, să mă adaptez, să lupt atunci când mi-a fost greu și să nu renunț. Practicarea unei arii largi de sporturi m-a ajutat să mă dezvolt atât fizic, cât și mental. Din punctul meu de vedere, diversitatea este cel mai important lucru în dezvoltarea armonioasă a copiilor, atât fizic, cât și social și de aceea încurajez părinții să-și ducă copiii la cât mai multe sporturi încă de la o vârstă fragedă. Copilul are timp să aprofundeze o disciplină după vârsta de 12-14 ani.
Sportul influențează însă și caracterul omului, mai ales sportul în echipă. Care crezi că sunt caracteristicile personalității tale dobândite prin sport?
Așa este. Suma experiențelor trăite formează caracterul! Sportul este o lume dominată de reguli, fairplay, te învață să te încadrezi în spațiu, în timp, să te bazezi pe colegi și să ai un scop.
Nu îmi place să întrârzii, prefer să ajung mai devreme și să aștept, decât să nu ajung la timp. Îmi place să am un scop, să trag pentru ceva și orice probleme și oricât aș fi de obosit, să nu renunț. Cred că toate aceste caracteristici au fost conturate involuntar, datorită sportului.
Ai devenit recent Manager Sportic la Stejarii Country Club. Care îți sunt activitățile zilnice?
De mult timp mă gândesc la o poziție ca aceasta, de Manager Sportiv. M-am pregătit, am participat la cursuri, am citit, m-am implicat de fiecare dată când am avut ocazia în activitățile de management și această șansă a venit când mă așteptam mai puțin.
Viața mi-a oferit mereu oportunități în momentul în care am fost pregătit pentru ele. Se pare că acum am fost pregătit. Încă din denumirea postului se înțelege că job-ul meu este sportul. Domeniul în care sunt de la vârsta de 4 ani, în care mă simt cel mai confortabil și în care am cea mai mare experiență.
Nivelul sportului la Stejarii Country Club este înalt. Avem antrenori campioni mondiali și naționali la toate disciplinele, adevărați profesioniști, oameni care vor mai mult și dau totul. Mă simt foarte norocos să lucrez cu o asemenea echipă.
Ce planuri ai în calitate de Manager Sportiv la club? Ce clase și ce antrenamente noi pentru copii și adulți debutează din această toamnă și care este strategia ta pentru club?
Noua poziție îmi dă posibilitatea să împărtășesc din cunoștințele mele în munca cu oamenii. Sunt în acest club de aproape 6 ani și am fost implicat în proiecte cu majoritatea departamentelor. Am învățat din experiențele avute și am crescut împreună. Din totdeauna am vrut să avem cele mai înalte standarde de servicii și profesionalism și să fim trendsetteri în tot ce înseamnă sportul de masă. Mie îmi revine sarcina, deloc ușoară, de a duce lucrurile mai departe. Societatea progresează într-un ritm alert, tot mai mulți oameni se îndreaptă către sport, există tot mai multe studii, tot mai mulți cunoscători, iar noi vrem să ne menținem mereu printre cei mai buni. De aceea căutăm mereu programe noi, pe care să le aducem și să le punem la dispoziția membrilor nostri.
Toată infrastructura este menținută la nivelul ultimelor tendințe apărute în piață. Recent am terminat de renovat sala de Karate, am adus echipamente noi, unele dintre ele găsindu-se doar în sala Mayweather. În studioul de gimnastică, am adus o trambulină special pentru acest spațiu, care să eficientizeze antrenamentele în rândul adulților și să le facă mai distractive pentru copii. Sala de fitness a primit o înfățișare nouă, cu aparate de ultima generație, care îmbunătățesc condițiile de antrenament. Cu toate acestea, consider că cel mai important factor este cel uman. Cred că avem cei mai buni antrenori și îmi doresc să-i păstrez motivați și pregătiț, ținând pasul cu schimbările care apar. În acest sens, trainingurile și calificările lor reprezintă pentru mine o prioritate.
Academiile de înot se bucură de un mare succes în rândul copiilor membrilor noștri și nu numai. Antrenorii se pot mândri cu faptul că au „crescut mulți copii” care acum sunt sănătoși, înalți, frumoși, datorită practicării sportului.
Îmi doresc ca la fiecare început de sezon să aducem măcar 1-2 noutăți. Mai avem câteva surprize pentru perioada următoare, însă vom lăsa să le descoperiți.
Ce te-a convins să lași munca la sală pentru munca la birou?
Încă nu sunt în întregime convins. Am activat ca antrenor personal mai bine de 14 ani, îmi place foarte mult acest job și este frumos să vezi cum se schimbă oamenii atât fizic, cât și ca atitudine. Încă îmi rezerv câte 2 ore pe zi de personal training, particip la cursuri și plănuiesc să-mi hrănesc în continuare această pasiune.
Acum am o a doua pasiune pe care o cunosc, o învăț și am o satisfacție deosebită când văd că lucrurile se întâmplă.
Îmi plac provocările și cu toate că o parte din activitatea administrativă o desfășor la birou, cea mai mare parte a timpului mi-o petrez în ariile sportive. Nu stau 8 ore pe scaun la birou, asta nu cred ca am să o pot face vreodată.
„Încă îmi rezerv câte 2 ore pe zi de personal training, particip la ore și plănuiesc să-mi hrănesc în continuare această pasiune.”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER