L-am găsit pe Cojocar, spălătorul devenit peste noapte director în Formula 1. Interviu fascinant cu fostul atacant al Stelei. „Mi-au zis: «Ai fost fotbalist, nu poți spăla pe jos. De mâine ești director»”

  • Cojocar dezvăluie ce relație a avut cu George Becali, finanțatorul Stelei aflat acum în închisoare
  • Ce răspuns a primit când le-a cerut ajutor lui Mircea Sandu și Gică Popescu
  • Cojocar dezvăluie pentru ProSport informația așteptată de întreaga medie auto din lume: cine este în spatele său și al intrării Caterham în insolvență

Știrea e generoasă: un român e director și acționar unic la o firmă insolventă care asigură bunul mers la echipa de Formula 1, Caterham. Englezii spun că e vorba despre fostul jucător al Stelei din 1988, Constantin Cojocar, fotbalist descoperit de Mircea Lucescu la Corvinul, însă Ștefan Iovan spune că fostul atacant care a jucat în semifinala Cupei Campionilor cu Benfica de acum 26 de ani ar fi mort.


Cojocar, primul din dreapta, de pe rândul de sus., lângă Iovan și Pițurcă. Hagi e al doilea din dreapta, pe rândul de jos

Tot englezii susțin că românul a venit la fabrica echipei din Formula 1 pentru a face curățenie și într-o lună a ajuns director. Povestea are aer de thriller și un singur om poate lămuri misterul. Constantin Cojocar însuși.

Meseria de jurnalist nu are timpi morți. Fiind vorba despre un prezumtiv director din F1, apelul pleacă la ora șase dimineața, ora Angliei. Numărul e de România, din rețeaua Orange, însă soneria are tonul britanic inconfundabil. În așteptarea răspunsului, întrebările gonesc cu viteza monoposturilor din F1.  

Dacă fostul fotbalist e mort, iar identitatea îi este folosită într-un război cu o miză uriașă: sute de milioane de euro și un loc în Formula 1?

Înainte de răspuns, o scurtă paranteză.

În iunie, echipa de F1 Caterham a fost vândută de consorțiul condus de omul de afaceri malaezian Tony Fernandes, patronul clubului englez QPR și al companiei aeriene Air Asia, către o firmă elevețiană cu acționariat „necunoscut”, așa cum scrie revista britanică Racing Engineering, coordonată însă de Colin Kolles, fostul director în F1 la Jordan, Midland Spyker și Force India.

Încă o surpriză apare în CV-ul lui Colin Kolles (foto, în stânga, discutând cu administratorul F1, Bernie Ecclestone | Espn). Acesta se numește, de fapt, Călin Colesnic, și este un român de 46 de ani născut în Timișoara și plecat în anii ’80 Germania, unde a devenit doctor stomatolog.

Din iunie, grupul Kolles acuză grupul Fernandes că nu a predat acțiunile echipei. Răspunsul lui Fernandes a fost că grupul Kolles „trebuie mai întâi să plătească”.

Disputa,  care amenință să ducă la neprezentarea echipei Caterham la ultimele curse de Formula 1 din acest sezon, în SUA (2 noiembrie), Brazilia (9 noiembrie) și Abu Dhabi (23 noiembrie),  a ajuns în tribunal, însă între timp una din firmele cumpărate pe hârtie de grupul Kolles a intrat în insolvență. Este vorba despre Caterham Sports, companie care pe 23 septembrie îl numea director pe Constantin Cojocar, „fostul spălător” la  fabrica echipei din Linfield.

Detaliile poveștii pot fi citite aici.

Joi, într-un schimb de comunicate emise la scurt timp distanță, grupul Fernandes și grupul Kolles au negat amândouă vehement că s-ar afla în spatele lui Constantin Cojocar.

Între timp, telefonul sună strident, iar după 30 de secunde o voce spune un „Da” puternic.

Alo, domnule Cojocar?
Da, vă rog.

De la ProSport vă deranjez.
Da, bună dimineața.

Ce faceți, domnule Cojocar? V-am sunat pentru că sunteți un personaj important în media din Marea Britanie. Scriu Financial Times, The Times despre dumneavoastră…Știați?
(Surprins) Nu știu, nu. Ce scriu?

Că sunteți personaj principal într-un scandal din Formula 1…
(Are un ton de director) Da, la Caterham F1.

Sunteți angajat la ei? Sunteți director acolo?
Director administrativ la Caterham, la Formula 1.

Din septembrie, nu?
(Devine monosilabic) Da.

V-am sunat pentru că am vorbit cu foștii dumneavoastră colegi din țară și mulți nu știu nimic despre dumneavoastră de 25 de ani. Iovan ne-a spus că știe că ați murit.
Cum să mor? Aaaaa, nu. (Pufnește în râs)

Și Vaișcovici a auzit același lucru…

Sunteți plecat de mult din țară?
Nu. La 1 august am venit.

Ultima referință pe care am găsit-o despre dumneavostră este că ați jucat la Brașov în 1991.
Da.

Vaișcovici spunea că ați fost apoi și la Dinamo, dar în statistici nu figurați.
Am fost și la Dinamo, da. După aia a venit ăsta și ne-a dat afară. Am fost plecat pe la Cluj, prin Ungaria.

Cine v-a dat afară, Halagian?
Da, Halagian.

Apoi?
(Se întoarce brusc, curios, la startul discuției) Chiar toate ziarele din Anglia scriu de mine?

„M-a ajutat doar Becali, îmi mai dădea o mie de dolari”

Da, vă povestesc imediat. Mai spuneți-ne despre dumneavoastră. Ce ați făcut în ultimii 25 de ani?
Ce să fac!? Nu ne-a ajutat nimeni. Am tot umblat să caut post de antrenor. Pe vechii fotbaliști nu-i ajută nimeni. Absolut. Am tot căutat post de antrenor, n-am găsit, a fost destul de greu. După aia, în ultimul timp am fost șef de autogară la Brașov, în ultimii 15 ani.

V-ați stabilit la Brașov deși sunteți din Hunedoara.
Da, locuiesc în Brașov.

După ”90 n-ați mai lucrat deloc în fotbal…
Nu. După ce am plecat de la Steaua, am fost și la Vadim Tudor și la Gigi Becali.

La Steaua ați stat doar 6 luni.
La Steaua? Nu, am stat doi ani aproape la Steaua. 1987…Ba nu, un an.

De ce ați plecat de acolo?
(Ironic) Eram cu Pițurcă pe post și eram mai mult rezervă, de aia.

Spuneați că ați fost la Gigi Becali. De ce?
După ce am terminat cu fotbalul, tot am încercat. Am vorbit cu Vadim, m-a dat pe mâna lui Mircea Sandu să-mi găsească post. «Băi, ajută-l că uite nu are serviciu, nu are nimic!» Mircea Sandu a dat-o cotită, nu m-a ajutat cu nimic. Singurul care a încercat să mă ajute era Becali, dar ăla mai mult cu banii. Mergeam la el, cum vorbeam noi. «Hai, bă, nea Gigi, că mor de foame! Dă-mi și mie un post de antrenor!»”

Și?
El mai repede scotea câte o mie de dolari, îmi dădea și îmi zicea să vin săptămâna viitoare. După aia, nu m-am mai dus de rușine, vă dați seama.

Când asta? În anii ”90?
Da, prin 1994, 1995.

După care v-ați rupt total.
Da, am văzut că nu mă ajută. Am vorbit și cu vechii colegi, eu cu Gică Popescu am stat în cameră la Steaua. Tot am încercat să vorbesc cu el. «Lasă că te ajut, lasă că te ajut!» Nu m-a ajutat cu nimic. Voiam să găsesc un post de antrenor, ceva, nu voiam pomană. Dacă nu ai un spate asigurat, nu te ajută nimeni. Și la copii era bine, dar…(Oftează) Asta e.

Cum a trecut de la curățenie la funcția de CEO

Presa britanică scrie că dumneavostră sunteți omul care a introdus firma Caterham Sports în insolvență și că până acum erați „cleaner”, îngrijitor, la fabrica Caterham.
Da. Eu am venit la muncă, aici, pentru curățenie și pază.

Spusele lui Cojocar sunt confirmate de pozele de pe contul lui de Facebook, unde la capitolul descrierea studiilor apare „Școala vieții”. În imaginile postate în august, Cojocar apare în aceeași uniformă pe care o poartă și alți bărbați care, aparent, fac curat în garajul monoposturilor Caterham. Ultima poză postată arată însă un bărbat cu o altă atitudine. Cojocar stă lângă monopostul verde ca un CEO.


Degeaba am făcut facultatea. Știi că pe vremea lui Lucescu, eram la Corvinul, iar lui îi plăcea să avem fiecare facultate.

El v-a descoperit…
Da, el m-a făcut fotbalist. El m-a luat de la copii.

Nu ați vorbit cu el?
Nu am vorbit niciodată, nu l-am prins niciodată. Probabil mă ajuta. Așa…am plecat din cauza greutăților din țară. Am credit ipotecar și serviciul pe care l-am avut la autogară era prost plătit, zece milioane pe lună. M-a cam blocat cu banii. De aia am și plecat. Am venit aici pentru curățenie.

Cum ați ajuns la fabrica de la Leafield, la Caterham? În urma anunțului de pe site?
Da, da…

V-a sunat cineva?
Da.


Ce să spun!? Aici a fost un italian care m-a recunoscut ca fotbalist (n.red. – directorul italian al echipei de F1 Caterham este un italian, Manfredi Ravetto). El e un fel de patron aici. A spus: «Nu e posibil să faci curat, de azi încolo ești director!»”. Am fost numit director.

Așa simplu?
(Redevine monosilabic) Da.

Sunteți pregătit pentru jobul ăsta? E totuși o firmă în insolvență.
(Laconic) Da. Am învățat. Destule.

Da?
Îhî.

Recunoaște că a fost pus de Kolles, adică de românul Colesnic

Englezii sunt foarte mirați de trecerea asta. Li se pare că povestea e necurată.

Dumneavoastră de cine ați fost pus? Nimeni nu știe. De partea lui Fernandes sau de partea lui Kolles?
De partea celor care au cumpărat. De Kolles. Da.

El v-a propus «Tu iei asta și te ocupi de administrație»?
Da, da.

Sunt șanse să scoateți firma din administrație?
Auzi, nu prea pot să vorbesc despre chestiile astea.

Ok, mai povestiți-ne despre dumneavoastră. Mai sunteți prieten cu cineva?
Da, cu Duckadam am vorbit. Cu Iovan am vorbit, cu Bumbescu am vorbit mereu pentru că venea Steaua lșa Brașov în cantonament cu copiii și avea nevoie de autocare. Tot timpul mă suna.

Bumbescu ne-a spus că nu mai știe nimic de dumneavoastră…
Eeeee. Bumbescu și anul trecut a luat autobuz de la mine.

Cum vă descurcați în Anglia?
E o țară aiurea. Totul e invers. Și drumurile. Tot. Totul e aiurea. Nu-mi place deloc Anglia.


Cojocar, selfie la poarta Buckingham Palace, reședința din Londra a familiei regale britanice

Ce salariu aveți? Ne puteți spune? Pe site cereați 1000, dar nu precizați ce…
(Devine bănuitor) Dar de unde aveți CV-ul meu?

De pe site-ul pe care ați postat.
Aha. Asta a fost la început, ca cleaner. Cum se numește!?

Îngrijitor. Și acum cât cîștigați ca director?
Nu pot să vă spun, nu.

Ce faceți, rămâneți director? Înțeleg că nu aveți niciun angajat la firmă…Presa susține că toți au trecut la firma 1MRT…
Da, sunt…da…au…Da, sunt probleme destul de mari. Trebuie să rămân acum că n-am ce face. Am intrat în horă, trebuie să joc. Momentan sunt în Germania, la firma mamă care a cumpărat Caterham și cred că luni plec în Anglia.

 

 

 

Publicat: 24 10. 2014, 17:15
Actualizat: 28 11. 2014, 16:44