La mulți ani! Aproape jumătate de milion de români își aniversează azi onomastica. Ce personaje din fotbal poartă aceste nume

sfantul petru si pavel se sarbatoresc pe 29 iunie

Apostolii Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi pe 29 iunie, ziua în care amândoi au murit, în timpul prigoanei creştine declanşate de Nero, sărbătoarea fiind denumită popular Sânpetru. În România, potrivit datelor oficiale sunt puțin peste 455.000 de români aniversați de Sfintii Petru si Pavel.

Petre Marin se antrenează cot la cot cu fiul său! Cum îl „chinuie” Răzvan | VIDEO

Cei mai mulți români care se serbează azi sunt cei care poartă numele de Petru (135.052), urmați de Paul (76.876), iar peste 71.000 se numesc Patre. De asemenea, alte 36.245 de persoane se numesc Petrica, 32.696 – Pavel, 17.279 – Petrisor si 1.751 – Patru.

Zi de petrecere pentru Petre Marin și Pavel Badea

Dintre femeile care isi sarbatoresc onomastica, 34.372 poarta numele de Petronela, alte 23.329 – Petruta si 16.101 – Paulina. Alte 323 de femei poarta numele de Petrita si 314 numele de Pavelina. Totodata, 66 de persoane se numesc Patra si 12 Pauliana.

Din lumea fotbalului își sărbătoresc azi ziua de nume Petre Marin, Petre Buduru, Petre Purima și Pavel Badea.

În tradiţia populară, Sânpetru apare fie ca personaj pământean, fie ca divinitate celestă.

În povestirile şi snoavele populare, Sânpetru este un om obişnuit: se îmbracă în straie ţărăneşti, se ocupă cu agricultura, creşterea animalelor şi, mai ales, cu pescuitul. Fiind credincios, foarte harnic şi bun sfetnic, Sânpetru este luat de Dumnezeu în cer, unde îi încredinţează porţile şi cheile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste cămările cereşti, împarte hrană animalelor sălbatice, în special lupilor, şi fierbe grindina pentru a o mărunţi.

Sânpetru, cel mai cunoscut „sfânt” al calendarului popular

Se crede că, la marile sărbători (Crăciun, Anul Nou, Boboteaza, Mucenici, Sângeorz, Sânziene), Sânpetru poate fi văzut de pământeni la miezul nopţii, când se deschide pentru o singură clipă cerul, stând la masa împărătească în dreapta lui Dumnezeu. Sânpetru este cel mai cunoscut „sfânt” al calendarului popular.

La ruşi exista credinţa că fenomenul curcubeului este o rază de lumină ce cade pe pământ când Sf. Petru deschide poarta cerului, se arată în volumul Antoanetei Olteanu, ”Spațiul și timpul în tradițiile românești”, publicat de editura Paideia, în 2018.

Publicat: 29 06. 2020, 08:39
Actualizat: 29 06. 2020, 08:40