Laszlo Boloni, unul dintre cei mai mari fotbaliști români ai tuturor timpurilor, împlinește azi vârsta de 70 de ani.
Dincolo de cariera de jucător, cu cifre remarcabile, Laszlo Boloni este printre puținii antrenori care se pot lăuda cu titluri cucerite în fotbalul occidental.
Tehnicianul a refuzat postul de selecționer al României, înainte de numirea lui Edi Iordănescu.
ProSport trece în revistă 7 momente importante din viața omului de fotbal Laszlo Boloni.
1. Unul dintre fotbaliștii reprezentativi ai istoriei fotbalului românesc
Între anii 1977 şi 1983 a fost desemnat cel mai bun fotbalist al României. A jucat 102 meciuri în echipa naţională, pentru care a marcat 23 de goluri. A fost de 23 de ori căpitan al tricolorilor. Momentul de vârf 1-a constituit participarea la finala Cupei Campionilor Europeni, câştigată cu 2-0 de Steaua în 1986, la Sevilla, în faţa echipei FC Barcelona şi, un an mai târziu, cucerirea la Monte Carlo a Supercupei Europei în dauna formaţiei Dinamo Kiev (1-0).
A câştigat patru titluri de campion naţional în 1985, 1986, 1987, 1988 şi de două ori Cupa României în 1985 şi 1987. Pe primul eşalon fotbalistic al României, Bölöni a acumulat 484 de partide şi a înscris 86 de goluri.
2. Golul lui Boloni a adus victoria tricolorilor în fața campioanei mondiale
La 16 aprilie 1983, echipa naţională de fotbal a României învingea campioana mondială „en titre” Italia, cu 1-0, unicul gol fiind marcat de Ladislau Bölöni. Meciul s-a disputat pe stadionul „23 August” din Bucureşti, în faţa unei asistenţe record – 80.000 de spectatori. Bölöni a fost eroul confruntării, aducând victoria României cu un şut de la 25 de metri în urma unei lovituri libere executate de Ilie Balaci.
3. A antrenat naționala României, dar a preferat să plece în timpul mandatului la Sporting Lisabona
în 2000, Bölöni a preluat echipa naţională a României de la Emeric Ienei, cu obiectivul calificării la turneul final al CM din anul 2002 din Japonia – Coreea de Sud, însă în 2001 demisionează de la cârma naţionalei. Din 2000 până în 2001 a fost selecţioner al naţionalei, cu un bilanţ de 13 meciuri, dintre care opt câştigate, două egaluri şi trei pierdute
4. A luat titlul în Belgia cu Standard Liege în 2009
După încheierea contractului în Emirate, Bölöni a devenit antrenorul echipei de fotbal Standard Liege. A obţinut, la 24 mai 2009, titlul de campion al Belgiei la fotbal, cu această formaţie, după victoria, cu 1-0 în faţa rivalilor de la Anderlecht Bruxelles, în meciul retur al barajului pentru departajarea celor două echipe. În acelaşi sezon, a obţinut şi Supercupa Belgiei. În 2009 a fost desemnat antrenorul anului în Belgia. În februarie 2010, Ladislau Bölöni a reziliat de comun acord contractul cu clubul belgian Standard Liege.
5. L-a antrenat pe Cristiano Ronaldo și a câștugat campionatul în Portugalia
Între 2001 şi 2003 a antrenat echipa Sporting Lisabona, cu care a cucerit campionatul, Cupa şi Supercupa Portugaliei, în sezonul 2001-2002. În perioada în care Bölöni a antrenat echipa lusitană, a fost promovat la echipa mare a clubului fotbalistul Cristiano Ronaldo.
6. A fost la 6 echipe din Franța: la două ca fotbalist, la patru ca antrenor
Ladislau Boloni a jucat în Hexagon la Creteil şi Orleans, iar după ce şi-a încheiat cariera de fotbal a antrenat la Nancy, Rennes, Monaco şi Lens. Ultima sa experienţă, înainte de ajunge la Metz, a fost la Panathinaikos Atena, de care s-a despărţit în mai 2021, iar apoi a fost în tratative cu Federaţia Română de Fotbal pentru reluarea postului de selecţioner al echipei naţionale.
7. Maghiarii fac un film despre Laszlo Boloni în care apare și Valentin Ceaușescu
Maghiarii fac un film despre viața lui Ladislau Boloni, titlul documentarului fiind unul sugestiv: „Povestea unei legende”. În peliculă apare inclusiv Cristiano Ronaldo, pe care Boloni l-a pregătit la începutul carierei, la Sporting.
Filmul, realizat cu ajutorul Institutului Național de Film din Ungaria, prezintă cele mai importante momente din viața lui Ladislau Boloni.
„Realizatorii prezintă viața lui Boloni, de la Ținutul Secuiesc până la București, din România comunistă până în Europa de Vest, de pe terenul din sat până la finala Cupei Campionilor Europeni”, scriu jurnaliștii de la Nemzeti. Aceștia consideră că Boloni este „cel mai de succes fotbalist maghiar din România”.
În film apare și bunul prieten al lui Ladislau Boloni, Valentin Ceaușescu. Fiul dictatorului Nicolae Ceaușescu a avut o contribuție importantă la marea victorie a Stelei din 1986.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER