Povestea sportivului și omului Rudel Obreja este una de film. După o carieră de sportiv, fostul pugilist a ajuns în administrație.
Deține șapte titluri de campion național al României, titlul de vicecampion european la Atena în 1989 și a medaliei de bronz la Campionatele Mondiale de la Moscova din 1989.
Participă în 1984 la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, unde dispută un meci memorabil al carierei. L-a întîlnit în optimile de finalǎ pe Mark Breland (SUA), acesta din urmǎ rezultând învingǎtor la puncte.
Rudel Obreja acumuleazǎ în toată această perioadă un numǎr de 230 de meciuri boxate din care 215 câștigate, reușind primul KO din istoria boxului amator cu cascǎ în anul 1984, chiar la Jocurile Olimpice.
În anii 90, după ce a renunțat la activitatea sportivă, s-a vehiculat informația că ar avea legături cu lumea interlopă. Rudel Obreja a combătut puteric această teorie mai ales când a ajuns să ocupe funcții importante în sport.
A fost președinte al FR de Box și, în același timp, vicepreședinte AIBA. E de pomină scandalul de JO 2008 când a demascat toate actele de corupție din meciurile de box, un reprezentant al forului mondial oprind electricitatea în sala în care românul convocase o conferință de presă extraordinară.
Obreja a fost suspendat trei ani si jumătate de către Comisia de Disciplină a Federației Internaționale de Box pentru tentativă închipuită de corupere a arbitrilor.
Comisia de Disciplină a mai dictat încă o suspendare de 11 ani pentru că Obreja nu a respectat termenii suspendării de doi ani pe care o primise din partea Comisiei de Apel, decizie aprobată si de Tribunalul de Arbitraj Sportiv.
Oficialulului român i s-a reproșat faptul că a permis sportivilor să boxeze fără cască de protecție in cadrul finalelor Cupei României din perioada 16-19 februarie 2009. Românul a contestat însǎ dezafilierea și supendarea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, obținând anularea deciziei în primele luni ale anului următor.
Rudel Obreja a plecat din fruntea FR Box în noiembrie 2012, după ce Federatia Internațională de Box Amator (AIBA) a amenințat că dezafiliază federația română.
Gala Bute a fost însă cea care i-a schimbat destinul. Și nu neapărat spre o direcție bună. Și astăzi pătimește pentru implicarea în acest eveniment.
Fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat în iunie 2018, de ÎCCJ, la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Campioni pentru România (Gala Bute), decizia fiind una definitivă.
Ulterior pedepsele din acest dosar au fost suspendate în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la Instanţa supremă, iar sentinţa definitivă în dosarul ‘Gala Bute’ a fost dată de un complet nelegal.
Practic, prin respingerea contestaţiei în anulare, Instanţa supremă a aplicat o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă sunt anulate sentinţele în dosarele de fraude cu fonduri europene.
Pe 7 aprilie 2022 Elena Udrea și Rudel Obreja au fost condamnați definitiv la șase, respectiv cinci ani de închisoare cu executare în dosarul ”Gala Bute”.
Faptele de care au fost găsiți vinovați condamnații din ”Gala Bute” sunt luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luaer de mită, evaziune fiscală și spălare de bani.
Rudel Obreja se află acum internat în spital, diagnosticat cu cancer. Soția lui Obreja a acuzat zilele trecute că starea de sănătate a partenerului ei s-a deteriorat drastic în închisoare și că acesta ar fi fost transportat la spital târziu, deși se afla într-o stare critică.
„Soţul meu este în stare critică la spital. A fost dus la spital în afara penitenciarului foarte târziu, după multe cereri făcute de soţul meu către doctorul din penitenciarului Jilava, Pădurean Lucian. Este prizonier cu gardian în cameră 24 din 24 de ore.
Stă acolo şi când este consultat de medic, nu i se respectă secretul actului medical, nu i se respectă dreptul la convorbiri telefonice cu familia chiar dacă legea îi permite. Din 22 iunie, de când a fost internat, el nu poate comunica prin telefon, normal, omeneşte cu familia”, a declarat soţia lui Rudel Obreja, potrivit România TV.
„Am cancer cu metastaze. Crunt! Cu voia Lui Dumnezeu, am șanse să mă pot trata / opera. Repet, orice întârziere le diminuează! ”, a fost mesajul dureros postat pe contul de Facebook al lui Rudel Obreja.
Rudel Obreja vrea să i se acorde dreptul de a se opera și a-și trăi viața în continuare. Apelul disperat al soției e un semn că lucrurile sunt grave și prioritară în acest moment este sănătatea fostului sportiv.
Dincolo de tot ce a fost adevărat sau nu, indiferent de greșeli, prejudecăți, sentințe, vinovății sau nevinovății.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER