Mazilu vs CSA Steaua 10-0. Fostul jucător face dezvăluiri: clubul beneficiază de protecția băncilor, deși are poprire pe conturi, iar comandantul Bixi Mocanu i-a propus să citească o carte la club, timp de 4 ore pe zi, pentru a-i plăti datoriile

Viorel Mazilu este în litigiu de aproape doi ani cu CSA Steaua, clubul ajutat de MApN cu 86 de milioane de lei anual. Fostul jucător și antrenor al clubului din Ghencea a susținut că Steaua i-a desfăcut abuziv contractul de antrenor în martie 2017, deși acesta era valabil până în iunie 2019. A urmat o serie întreagă de procese atât pe plan sportiv, cât și în instanță. Mazilu spune că are nu mai puțin de 10 hotărâri definitive la Comisiile FRH, dar și în aceste condiții CSA Steaua nu i-a plătit drepturile salariale.

Fostul handbalist a făcut mai multe dezvăluiri. Printre altele a susținut că gruparea din Ghencea beneficiază de protecția unor bănci (!), în ciuda faptului că un executor judecătoresc a înființat poprire pe conturile clubului, iar comandantul Bixi Mocanu i-a propus să vină la club „să citească” o carte între orele 8:00 și 12:00, pentru a-i plăti salariile.

Mazilu este în imposibilitatea de a-și îndeplini obligațiile din contract încă din martie 2017, din culpa clubului Steaua.

„Cazul meu este pe rol la toate Comisiile. CSA Steaua refuză să îndeplinească hotărârile definitive luate de către aceste comisii. Sunt zece astfel de decizii luate împotriva CSA Steaua. Clubul a plătit doar amenzi, deși conform regulamentelor FRH. până în acest moment, Steaua trebuia să piardă 46 de puncte în clasamentul Ligii Naționale, să fie retrogradată și dezafiliată. Nu pot înțelege cum un club de talia Stelei poate risca atât de mult, mai mult să își păteze imaginea cu asemenea mizerii!”, și-a început relatarea Viorel Mazilu.

Fostul jucător al Stelei și al echipei naționale susține că în ultimii 2 ani a avut nenumărate întâlniri cu conducerea clubului militar, menite să soluționeze problema contractuală. Toate întâlnirile au fost soldate cu eșec. „La întâlnirea pe care am avut-o cu noul comandant, dl. Bixi Popescu, mi s-a propus să vin la club să citesc o carte de la 8.00 la 12.00, altfel nu se pot achita datoriile față de mine. Este strigător la cer cum pot pune problema cluburile din ziua de astăzi, având în vedere că CSA Steaua și-a încălcat atribuțiile semnate prin contract, fapt ce m-a determinat să apelez la un executor judecătoresc, care în baza unei hotărâri judecătorești, a înființat poprire pe conturile CSA Steaua. Clubul nu a dat curs nici acestui demers și m-a obligat să fac adrese către BNR și ANPC, pentru că relațiile contractuale pe care clubul le are cu diferite bănci le asigură acestora protecție. În același timp, mă voi adresa și Curții de Arbitraj Sportiv”, poveștește Mazilu, care a petrecut nu mai puțin de 28 de ani în cadrul CSA Steaua. „După atâtea sacrificii făcute pentru sport, incluzand aici 3 operații plus alte multe accidentări care m-au  determinat să pun punct carierei de sportiv timpuriu, am continuat munca pentru acest club, benevol. Am pus bazele unei echipe de handbal feminin și unui centru de copii și juniori, pentru că stabilitatea poate fi dată doar de existența unei piramide, ce îți conferă stabilitate și progres pe termen mediu și lung”, a adăugat Mazilu.

ProSport a încercat să ia legătura și cu comandatul CSA Steaua, dar Bixi Mocanu ne-a invitat să luăm legătura cu Biroul de Presă.

Steaua, mai bogată decât CSM București

Invitat la ProSport LIVE la finalul lunii martie, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a confirmat zvonurile existente în sport, faptul că bugetul clubului Steaua este aproape de 20 de milioane de euro pe an calendaristic. Iar suma pune clubul Armatei peste CSM București, entitatea în care Gabriela Firea și Primăria București „pompează” bani: „În 2018, bugetul total al clubului a fost de 91 de milioane de lei, dintre care 86 de milioane de lei de la bugetul de stat, iar 5 milioane de lei din venituri proprii”, a susținut ministrul Gabriel Leș, joi, în cadrul emisiunii ProSport Live.

Astfel, CSA Steaua este clubul cu cel mai mare buget din sportul românesc, chiar și peste cel al CSM București, care a beneficiat de aproape 74 de milioane de lei în 2018. Cu sumele respective, clubul din Ghencea susține totuși 42 de secții (medie de 2,16 milioane lei / secție), în timp ce clubul Primăriei Capitalei finanțează 14 secții (medie 5,28 milioane de lei / secție).

În ciuda celor mai mari bugete din sportul românesc, CSA Steaua și CSM București nu au măcar o arenă proprie, ci joacă doar în exil. Steliștii dispută meciurile de hochei la Tg. Secuiesc, iar la handbal activează la Chiajna. Vor fi ridicate și niște arene proprii pentru secțiile clubului militar în viitor?

„Nu vă pot răspunde în acest moment. Avem destule probleme cu achizițiile pe zona de armament. Dar din discuțiile pe care le-am avut și cu comandantul (n.r. – Pompiliu Bixi Mocanu), vrem să venim cu un proiect pentru viitorul acestui club. Când vrei să ții o secție, dar nu ai infrastructura necesară, nu ai cum să obții performanță, chiar dacă ai niște bani. Trebuie să gândim viitorul CSA Steaua vizavi de toate aceste 42 de secții”,

Publicat: 17 04. 2019, 10:31
Actualizat: 17 04. 2019, 12:49