Oltenii se turnau între ei

Sportul nu a fost un domeniu cu statut special nici măcar înainte de 1989. Drept dovadă că trebuia să livreze un număr bine stabilit de informatori.

Arhivele CNSAS sunt pline de dosare de urmăriți sau de informatori. Mulți subiecți au fost și una, și alta, în funcție de cum a bătut vântul. Între sutele de mii de nume arhivate se află și sportivi, iar dezvăluirile de până acum nu sunt decât firimituri față de ce există. „Am pătruns în aceste arhive de câțiva ani buni. Nu am găsit niciun dosar care să vizeze fotbaliști de la Dinamo. Cei de la Steaua aveau dosare de urmăriți, iar partea cea mai frapantă este că informatorii cei mai mulți proveneau de la Universitatea Craiova”, spune un cercetător acreditat la CNSAS.

Balaci: „N-au vrut să se pună cu dracu”

Numărul mare de olteni racolați are și o explicație obiectivă. Craiova era echipa cea mai valoroasă în anii 80, motiv pentru care toți ochii erau îndreptați spre ea. Deplasările în străinătate erau dese, iar Securitatea nu avea împotriva oltenilor pârghiile pe care le folosea cu succes la Steaua sau Dinamo.

Nu toți foștii jucători Craioveni au dat însă cu subsemnatul. Ilie Balaci, vedeta Olteniei, spune că nici măcar nu i s-a promis să colaboreze: „Nu mi s-a propus niciodată. Nu cred că ar fi vrut să se pună cu dracu’. Mi s-a interzis să părăsesc țara, să mă duc să mă operez la picior în momentul în care eram cel mai bun jucător al României. Le era frică să nu vorbesc”.

În ceea ce-i privește pe Gică Popescu și Rodion Cămătaru, Balaci e tranșant: „Sunt numai glume proaste. Am stat cu Cami în cantonament mai bine de zece ani și ne întâlnim și acum să bem o cafea. Îl cunosc foarte bine. Refuz să cred că Gică Popescu și Rodion Cămătaru sunt vinovați”.

articol scris de Teodora Șutiu

Publicat: 01 07. 2009, 09:33
Actualizat: 01 07. 2009, 09:34