Portretul nefardat al lui Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor! Adevăratul caracter al milionarului: legături strânse cu interlopi, secretele din dosarul „Portbagajul” și urmărirea SIE din Africa
Ferma Dacilor, pensiunea din zona Tohani care a fost construită în 2013 și marți a ars din temelii, are ca patron pe Cornel Dinicu. Omul de afaceri a intrat în atenția autorităților din anii 2000, după Afacerea Portbagajul.
Presa locală îl descria ca fiind interlop pe cel care în 2007 era urmărit de SIE până în Sierra Leone. El figura ca fiind reprezentantul unei firme din Elveția, Total Asset Management GmbH, ce dorea să cumpere o mină de diamante. Evenimentul Zilei arăta atunci, în articolul cu numele „Mafia româno-rusă, după diamante în Africa”, faptul că: „o gruparea de afaceri rusă care a pus pe butuci Nova Bank (defuncta Banca Unirea) a identificat un mijloc rapid de a expatria milioane de dolari: diamantele din Sierra Leone”.
Despre Dinicu, presa a mai semnalat că ar fi pionul rușilor”. Ar fi fost dintr-o grupare care apăra „interesele oligarhilor ruși în România”. „Oamenii de afaceri” respectivi erau „monitorizați pentru spălare de bani”.
Portretul nefardat al lui Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor
Cornel Dinicu, un apropiat și al antrenorului de box Gheorghe Simion, era gazdă și pentru cantonamentele pugiliștilor. „A făcut sport, era de-o seamă cu băieții mei, îl știam din cartier. Dacă a fost în drum, ne-am oprit de vreo două ori la el. Am fost cu copiii acolo. Era primitor, un om care iubește sportul” spune pentru ProSport Gheorghe Simion, tatăl fraților Simion, de asemenea campioni la box.
Într-un dialog cu Observatorul Prahovean, Cornel Dinicu oferea detalii despre afacerea Ferma Dacilor. În urmă cu zece ani totul pornise din dorința ca familia să mănânce produse bio.
„Am 5 copii, ei își urmează cursul vieții, merg la școală, vin în weekenduri la fermă. Asta e viața, trebuie să faci sacrificii. Nu ai cum să le împaci pe toate, e destul de greu. Dar le scoatem la capăt, încet încet. Cel mare este la facultate, iar în weekend vine și muncește unde este nevoie. În bucătărie, în măcelărie, la service, la curte, orice e nevoie Am început cu 6 camere și am început cu 6, acum avem în jur de 30 de camere, trebuie să ne extindem. Căsuțe în copac, căsuțe dacice. Am instincte foarte bune, motiv pentru care visez noaptea ceva, ziua fac.
Mai greu cu autoritățile care nu se mișcă cu viteza mea. Ei nu se trezesc nici peste mulți ani. PUZ-ul a durat 4 ani. Dacă era după ei nu se realiza niciodată proiectul ăsta. Din păcate, ăsta e sistemul, foarte greoi și foarte încâlcit. Nu te ajută efectiv, mai mult te încurcă. Mi-aș dori să nu mă mai încurce că nu facem nimic ilegal. Nu avem curent, dar nu e problemă.
Putem și fără curent, evident. Nu avem apă, nu avem apă la toaletă. Nu avem curent, gaz. Dar mergem înainte. Avem generatoare, ne mai dă și statul puțin curent. De 10 ani am făcut cerere să ne crească puterea, o linie de medie” spunea Dinicu în noiembrie 2022 pentru sursa citată.
Cornel Dinicu și Dosarul Portbagajul
Patronul de la Ferma Dacilor era descris în Prahova Online într-un material sugestiv: „Fostul interlop Cornel Dinicu a făcut la Mizil o piscină de 700.000 de euro…Cornel Dinicu a fost unul dintre cei mai temuţi interlopi ai României, iar clanurile ţigăneşti din Mizil nu suflă în faţa lui”.
- În plus, în 1996, el ar fi devenit șeful unui clan format din bodyguarzi care activau în Regie, cartier studențesc din București.
- A fost condamnat la închisoare, pentru patru luni, cauza fiind amenințări și loviri. Dar, a fost grațiat în acest caz.
Probleme cu legea continuă! În 2000 e implicat în afacerea Portbagajul. El și alți doi complici au fost acuzați că au furat din mașina unui alt interlop, Mihai Bucurenciu, suma de 500.000 de dolari și un kilogram de aur.
Presa vremii a semnalat că ancheta a dus la legături cu cei care ar trebui de fapt să apere legea. Șeful Poliției Capitalei a fost demis, iar ofițeri de la Crimă Organizată au fost acuzaţi de complicitate. S-a descoperit de fapt o reţea de traficanţi de droguri, iar investigația a avut ca rezultat zeci de arestări.