Poveste dintr-o altă epocă. Momentul în care Virginia Ruzici a simțit că trebuie să își ia pașaport francez și un crez: „Nu aș fi putut să cer azil politic absolut niciodată”

În 1981, la trei ani de la cel mai important succes al carierei – victoria de la Roland Garros, Virginia Ruzici s-a mutat la Monte Carlo. Ultimul dintre cele 12 titluri ale carierei la simplu le-a câștigat în 1985, iar în acest interval a continuat să reprezinte, fără urmă de îndoială, România. A refuzat cu vehemență să ceară azil politic.

Nu aș fi putut să cer azil politic absolut niciodată. Nu puteam să mă desprind în acest mod de faptul că sunt româncă„, a explicat Virginia Ruzici, într-un amplu interviu acordat Cristinei Țopescu pentru Canal 33. Într-o perioadă în care circuitul tenisului profesionist era mult mai mult centrat pe ‘Bătrânul Continent’, Virginia Ruzici a simțit nevoia de a-și acorda o libertate mai mare abia în momentul în care s-a îndreptat către noua carieră, în cadrul firmei de impresariat sportiv IMG – fondată în 1960 de americanul Mark McCormack.

„Povestea mea a fost că în țară eram sufocată și nu se mai putea. Nu îmi place să vorbesc mult despre acea perioadă care m-a marcat totuși. M-am instalat pur și simplu la Monte Carlo, am continuat să reprezint România. Am cerut doar să mi se dea viză o dată pe an – pe care o luam prin ambasade – în general de la Paris, pentru că aveam în continuare nevoie de o viză românească, pentru a putea lua apoi celelalte vize. Am continuat mult timp viața pe un pașaport românesc. Când am început să muncesc la IMG și mi se cerea să fiu peste trei zile la Londra, sau peste patru zile la Madrid și nu aveam viză… Am ratat un meeting o dată, am ratat un meeting de două ori…

A trebuit la un moment dat să cer și un pașaport francez. Având un copil francez prin tată, am putut să am un pașaport francez, care m-a ajutat foarte mult, pentru că nu mai aveam nevoie de viză. Eu am dublă cetățenie, fiica mea este franțuzoaică, pentru că s-a născut în Franța și a trăit în Franța„, a povestit Virginia Ruzici, care mai spune că în anii petrecuți la IMG a învățat meseria de manager și a prins curaj pentru a continua ulterior pe cont propriu.

„Lucrând 4-5 ani pentru acest IMG, am prins experiență. Așa am avut apoi curajul să devin manager independent. În aceste grupuri, sau în Octagon, ProServ, Lagardere – există mai mulți bărbați, dar există și femei. Muguruza, de exemplu, este manageriată de IMG McCormack, dar de ea, zi de zi, se ocupă o femeie. Există multe alte cazuri. Petra Kvitova are un manager care este ca și mine”,
Virginia Ruzici, într-un interviu pentru Canal 33

 

Publicat: 10 12. 2017, 12:05
Actualizat: 10 12. 2017, 12:06