Povestea echipei Gullfalkinn Reykjavik, formată din muncitori români din Islanda! „Cel mai rău e aici când bate vântul tare” | EXCLUSIV
Gullfalkinn Reykjavik a fost o formație din liga a patra islandeză, creată de români în care au jucat foarte mulți români din cei care trăiesc și muncesc în Islanda.
S-au perindat în 3-4 ani de exstență peste 70 de jucători români, iar echipa a supraviețuit până acum câteva luni. Mulți dintre fotbaliști au asistat la cele două meci ale tricolorilor de la Reykjavik.
- România – Islanda, din penultima etapă a grupei J din preliminariile CM 2022, va fi joi, de la ora 21:45. Partida va fi LIVETEXT pe ProSport.ro.
Povestea echipei Gullfalkinn Reykjavik, formată din muncitori români din Islanda! „Cel mai rău e aici când bate vântul tare” | SPECIAL
„La primul meci al nostru acolo, barajul pierdut 1-3, am fost un pic stresat. Soția mea năștea chiar în seara respectivă, așa că n-am stat tot meciul.
Bătea și vântul tare, eram chiar la marginea terenului. Cel mai rău e aici când bate vântul prea tare, asta și când jucam. Dar, sunt perioade când vremea este chiar foarte blândă”, ni se destănuie Viorel Răzor, căpitanul echipei.
Gullfalkinn Reykjavik, așa se numește echipa în care a jucat fotbalistul enumerat mai sus. În traducere „șoimii galbeni din Reykjavik”. „Nu știu de unde vine partea cu șoimii, galbeni de tricourile românilor”, continuă acesta.
Un meci a fost pierdut cu 0-18, e adevărat cu o grupare din al doilea eșalon. În rest, victorii la limită.
„Nu contează scorul niciodată, era bine că ne vedeam între noi, mai beam o bere și ne mișcam. Veneau și familiile la meciuri. De la un timp, însă echipa s-a desființat din mai multe motive.
Unul era că nu puteam ajunge la meciuri toți, mulți lucrau la diverse joburi, plus că au fost și niște certuri între unii dintre noi… Acum mai facem niște miuțe când ne mai auzim la un telefon”, ne spune Viorel Răzor.
Au mai jucat la această echipă Daniel Olaru, Bogdan Radu Vlaicu, Ovidiu Tudoran, Sebastian Cojanu și mulți alții. în cei 4 ani de activitate. De asemenea, și doi nigerieni: Osein Kelvin și Osene Pedro. Cei doi, care au întrebat și ei dacă sunt locuri libere, au prins locuri de titulari.
Unde este Islanda și ce populație are?
Islanda este o țară insulară nordică aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic. Are o populație de 357.050 de locuitori pe o suprafață de 103.000 km², ea fiind astfel țara cu cea mai rarefiată populație din Europa.
Capitala și cel mai mare oraș al țării este Reykjavík; zonele lui înconjurătoare din sud-vestul țării dețin două treimi din populație. Insula conține vulcani activi și izvoare geotermale. Interiorul ei constă în principal dintr-un platou caracterizat de câmpii nisipoase și de lavă, munți și ghețari, din care mai multe râuri glaciare curg către mare prin câmpia litorală.
Islanda este încălzită de Curentul Golfului și are o climă temperată, în ciuda latitudinii mari la care se află, în apropierea cercului polar de nord.
Islanda, țara în care nu există nume de familie
În Islanda, cetăţenii nu au nume de familie. În locul acestuia, se foloseste patronimicul. Pentru un fiu, se utilizează sufixul „son”, iar pentru o fiică „dottir”. Acest sistem arhaic al numelor a fost utilizat în trecut de toate țările nordice, însă Islanda este singura care l-a păstrat. Aşa se face că fiul tău nu îţi va moşteni numele de familie.
Vom lua ca exemplu numele Kolbeinn Sigþórsson. Dacă te cheamă Sigþór, iar pe fiul tău Kolbeinn, se va numi Kolbeinn Sigþórsson, adică „fiul lui Sigþór”. Dacă ai şi o fiică, Anna, ea se va numi Anna Sigþórdottir, adică „fiica lui Sigþór”.