Povestea păpușilor „Nadia Comăneci” care au ajuns marfă de schimb pentru țările africane! România comunistă obținea în schimb materie primă sau fructe
În anii comunismului, potrivit informațiilor publicate pe pagină electronică a Muzeului Național de Istorie a României, fabrică de păpuși „Arădeanca” lucra la foc automat. Una dintre păpușile căutate era cea care purta chipul marii sportive Nadia Comăneci.
Interesant e că produsele realizate acolo ajunseseră să fie marfă de export pentru țări precum Uniunea Sovietică, Marea Britanie sau țările africane.
Se fabricau mii de păpuși. În schimbul lor, în sistemul troc, România primea, spre exemplu, din țările africane, materie primă sau chiar fructe precum banane, portocale sau lămâi.
Povestea păpușilor „Nadia Comăneci” care au ajuns marfă de schimb pentru țările africane! România comunistă obținea în schimb materie primă sau fructe
Unul dintre cel mai apreciate produse marca „Arădeanca” era și păpușă care o înfățișa pe marea gimnastă, Nadia Comăneci.
După succesul uluitor înregistrat de Nadia Comăneci la Montreal, în 1976, unde a reușit să obțînă prima notă de zece din istoria olimpismului, comuniștii au decis să scoată o păpușă care să o reprezinte pe Nadia. Produsul avea mare căutare nu doar în România dar, mai ales, în străînătate.
Așa se face că păpușă Nadia se realiza pe bandă rulantă la Arădeanca fiind apoi trimisă la export. Vapoare întregi plecau încărcate cu astfel de marionete către diferite țări ale lumii.
În Moscova îți puteai lua o haină de blană cu acest produs!
Cei care reușeau să scoată din țară păpuși Nadia ajungeau să le vândă pe sub mână în Moscova. Aici se puteau considera oameni bogați. Potrivit aceleiași pagini de internet a Muzeului Național de Istorie, pentru câteva păpuși date în Moscova puteai să primești la schimb o haină de blană!
De notat că Nadia, în schimbul acestui comerț interțări, nu a primit nici măcar un leu din partea statului român.
Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota zece la un concurs internaţional de gimnastică, s-a născut la 12 noiembrie 1961 în oraşul Oneşti, judeţul Bacău.
În palmaresul Nadiei Comăneci strălucesc cinci medalii olimpice de aur, două de aur la Mondiale şi nouă de aur la Europene. Numărul total al medaliilor câştigate de Nadia Comăneci la JO, CM şi CE se ridică la 25, din care 16 de aur. Este considerată una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut şi printre cele mai mari gimnaste ale lumii.