Dan Marin, fost ofițer de contraspionaj în Ministerul de Interne după retragerea din sport, a fost bătut cu violență, luat de pe stradă și prezentat la TVR drept „primul terorist” de la Revoluția din 1989.
Niște imagini care au rulat pe postul public la acea vreme, dar care pot fi găsite și azi pe anumite platforme video dar și în arhiva instituției „libere”, așa cum se intitula atunci.
Dan Marin a fost o pradă pentru diversioniștii vremii. L-au lovit pe fostul sportiv în cap, i-au fracturat piramida nazală și i-au devastat locuința.
Dan Marin a făcut parte din “Generaţia de Aur” a handbalului masculin: campion mondial în 1974, bronz olimpic în 1972, aur la Campionatul Mondial de Tineret (1967) şi la Campionatul Mondial Universitar (1973). După terminarea activităţii sportive, a fost încadrat în Ministerul de Interne (Securitatea de atunci) în funcția de ofițer de contraspionaj și era delegat să se ocupe de străinii ce veneau în țară sub acoperirea de ziariști.
„Tinerii nu pot duce minciunile care s-au dus până acum. În 32 de ani să nu putem stabili cine și ce a făcut în decembrie 1989?
Există o hotărâre a Parlamenului European ca președintele să clarifice Revolutia si Mineriada”, spune într-un interviu pentru Gândul fostul campion mondial.
Aflat la Unitatea de lângă Poliția Capitalei, Dan Marin a ridicat un pistol Makarov, mult mai performant decât celebrele pistoale Carpați, și un încărcător.
„Eram ofițer principal și mă ocupam de mulțimea de documente care aveau legătură cu venirea în țară a unor străini. Era un teanc de documente mult mai mare decât de obicei. Cu totii ne întrebam ce se întâmplă. Eu am mers acasă să mă odihnesc și la ora 17.00 s-a dat alarmă de luptă.
În situația de alarmă de luptă, ofițerii operativi, cum era cazul meu, aveau în dotare un pistol și 12 cartușe în două încărcătoare.
M-am prezentat din nou la serviciu, unde ni s-a spus să ne înarmăm și ni s-a specificat de nenumărate ori că pistolul se folosește pentru autoapărare sau pentru apărarea colegilor aflați în dificultate, în niciun caz pentru tras în populație”, mărturisește Dan Marin.
„Eu eram între leșin și momente de luciditate”. Auzea însă mulțimea cum țipa, într-un glas, la unison: “E terorist, e terorist!”, își amintește Dan Marin.
Un individ, ”probabil de la Direcția Informativă a Armatei”, a decis să-l ducă la televiziune. L-au urcat în camionetă și l-au dus în studioul 4, acolo unde crainicii Televiziunii Române l-au prezentat pe post, lovit și plin de sânge. Pentru ei, însemna o victorie unică: prinseseră primul ”terorist” din decembrie 1989.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER