Povești cu Ștefan Iovan după patru decenii! Ce a mărturisit Nicolae Ceaușescu despre loviturile de departajare ratate de Majearu și de Boloni: „L-am auzit când a spus acele vorbe” | EXCLUSIV
Ștefan Iovan, fostul mare jucător al echipei de fotbal Steaua București, a povestit pentru Prosport amănunte picante despre sumele de bani pe care le primeau jucătorii la victorii, dar și despre relația cu președintele Nicolae Ceaușescu.
Povești cu Ștefan Iovan după patru decenii! Ce a mărturisit Nicolae Ceaușescu despre loviturile de departajare ratate de Majaru și de Boloni: „L-am auzit când a spus acele vorbe” | EXCLUSIV
Nu lipsesc informații despre fiul Valentin Ceaușescu și, în premieră, amnunte despre ce le-a spus fostul dictator după primirea oficială din mai 1986.
Ștefan Iovan, legendarul căpitan al echipei de fotbal Steaua București, în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, câștigată de bucureșteni în fața celor de la FC Barcelona, are o mulțime de povești care mai de care mai interesante.
Cel poreclit „Moțăței” a povestit pentru Prosport care era valoarea primelor pe care le încasa, atât la echipa de club cât și la echipa națională.
„Dacă e să facem o comparație cu cât se câștiga în România, în acele vremuri, primele erau foarte mari. De regulă însă pentru performanțe notabile nu eram premiați în bani cash.
Mai mult în obiecte. Primeam ba un video, ba o mașină, depinde la caz la caz, în funcție de rezultate
Îmi aduc aminte că după victoria obținută la București în fața Danemarcei, care ne-a adus calificarea la Mondialul din Italia, am primit o premiere în bani, de vreo 60-70 de mii lei. Cu acești bani îți puteai cumpăra o mașină”, a povestit Ștefan Iovan pentru Prosport.
Ștefan Iovan spune că lui Valentin Ceaușescu nu-i plăceau reciprocitățile
Succesul Stelei din 1986 are o stransă legătură și cu apropierea de echipă a lui Valentin Ceaușescu, fiul cel mare al lui Nicolae Ceaușescu.
Oamenii care au lucrat în fotbal în acea perioadă spun că fără implicarea organizatorică a lui Valentin echipa de fotbal Steaua nu ar fi ajuns vreodată la o asemenea performanță.
Despre Valentin Ceaușescu, fostul căpitan de la Sevilla are doar cuvinte de laudă.
„L-am admirat tot timpul pe acest om. De fiecare dată când se întâlnea cu noi avea o prestanță aparte. Știa cum să ne motiveze, era un tip glumeț atunci când era cazul, purta cu noi discuții individuale și ne rezolva pe cât posibil toate doaleanțele.
Se enerva la un singur lucru. Nu voia să audă de reciprocități cu alte echipe. Ne spunea că noi suntem o echipă valoroasă și nu avem nevoie de astfel de lucruri
A fost primul care ne-a spus că vom putea câștiga Cupa Campionilor pentru că suntem foarte buni”, a mai precizat Ștefan Iovan .
„Am apreciat la dânsul nu doar inteligența dar și modestia. Îmi aduc aminte că avea o Dacie 1310, de culoare roșie, pe care o conducea el.
Nu venea niciodată însoțit de gărzi de corp. Se amuza când făceam pariuri cu Duckadam pe câte un pepsi sau o bere, la antrenamente, când se exersau loviturile de la 11 metri.
Acele lovituri, repetate la multe antrenamente, au avut un efect bun în finala de la Sevilla”, a adăugat Iovan.
Nicolae Ceaușescu: „Ar fi trebuit ca acele penalty-uri care au fost ratate ar fi trebuit să fie executate la înalțime”
Nicolae Ceaușescu nu se pricepea la fotbal, amănunt pe care Ștefan Iovan l-a dezvăluit abia acum.
După câștigarea Cupei Campionilor, steliștii au fost primiți de către Nicolae Ceaușescu, fostul președinte al României.
După încheierea momentelor oficiale, Ceaușescu s-a mai întreținut câteva minute cu fotbaliștii Stelei.
Atunci, el le-a spus câștigătorilor Cupei Campionilor un lucru pe care Iovan l-a povestit acum pentru Prosport.
„Când s-a referit la executarea loviturilor de departajare, Nicolae Ceaușescu ne-a spus că ar fi trebuit ca acele penalty-uri care au fost ratate ar fi trebuit să fie executate la înalțime. Personal l-am auzit când a spus acele vorbe”, a încheiat Ștefan Iovan.
Ce a însemnat 7 mai 1986 pentru fotbalul românesc?
La 7 mai 1986, echipa de fotbal Steaua Bucureşti a cucerit Cupa Campionilor Europeni (CCE), aflată atunci la a 31-a ediţie, pe stadionul ”Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla (Spania), după ce învingea în finală pe celebra FC Barcelona, cu scorul de 2-0, în urma loviturilor de departajare.
Este cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc la nivel de club, pe care Steaua Bucureşti o putea repeta în 1989, când a jucat din nou finala competiţiei, dar a fost învinsă clar de formaţia italiană AC Milan cu scorul de 4-0.
Steaua a devenit, astfel, prima echipă din România care a jucat finale europene, singura echipă care a câştigat un trofeu european la nivel de cluburi şi singura dintr-o ţară comunistă care a obţinut trofeul continental suprem.