Vestea că masca sanitară va fi obligatorie până anul viitor în spații închise a stârnit rumoare în rândul sportivilor și antrenorilor. După ce în spațiul public au apărut informații conform cărora sportivii vor fi obligați să-și acopere fața cu măști sanitare la antrenamente, reacțiile nu au întârziat să apară, unele dintre ele fiind destul de vehemente.
Mai cu seamă în cazul disciplinelor în care prezența scenică este punctată, cum ar fi fitness, gimnastică sau dans sportiv. Antrenoarea emerită Felicia Purice Russ, de la secția de culturism fitness a clubului CSM Iași, secție cu multipli campioni europeni și mondiali, a declarat pentru ProSport că sportivii nu se pot antrena și nu pot concura cu mască pe figură.
”Va fi horror! Sincer. Am auzit că s-a venit cu această precizare, ca masca să fie obligatorie în spații închise. În sport nu se poate aplica. Explicați-mi și mie cum putem organiza competiții cu masca pe figură. Vom avea Mondialele în toamnă, în România. Facem Mondiale cu masca pe figură? Sportivii de la fitness, care concurează pe programele de gimnastică, ce fac? Și nu vorbim doar despre culturism-fitness, ci despre toate sporturile. Vorbim despre atletism, gimnastică ritmică, acrobatică, haltere, orice sport până la urmă. Cum să stăm cu masca pe figură în timpul antrenamentului sau al competiției? Antrenamentele sunt aerobe, exceptând forța, deci implică prezența aerului. Când tu îți aplici masca, randamentul automat îți este redus. Nu mai vorbesc ca și imagine. La dans sportiv, fitness, prezența scenică e punctată, face parte din regulamentul de arbitraj. Vom apărea în revista Urzica, la caricaturi”, a declarat pentru ProSport antrenoarea emerită Felicia Purice Russ.
Aceasta spune că sportivii săi sunt extrem de afectați de această pandemie, în condițiile în care au tras tare la antrenamente pentru a atinge vârful de formă la Europenele din Spania, eveniment programat inițial în luna mai, ar care a fost amânat pentru septembrie.
”La culturism-fitness nu poți atinge formă după formă. Vorbim despre o formă în prima jumătate de an și o a doua formă pe final de an. Așa este în acest sport. Este imposibil altfel. Sau să menții o formă de vârf mai mult de o săptămână. Nu ai cum! Totul este calculat la oră, la zi. Vorbim de atletica grea, cu antrenamente grele, care fac solicitare pe întregul corp, pe grupe musculare, ligamente, articulații, osatură. Totul! Eu nu pot aduce un sportiv mai repede de trei luni într-o competiție după ce ieșim din izolare. Risc să-mi accidentez sportivii. Trebuie să o iau piramidal, nu pot face asta peste noapte. Undeva la un 75-80 la sută pot fi la sfârșitul verii. De asta voi face o propunere de amânare a Europenelor, pentru a ne putea focusa pe Mondialele din toamnă, care au loc în România. Dacă se vor putea organiza în țara noastră, ținând cont și de latura economică. S-au întrebat și sportivii ce fac ei acum, cum să prindă forma de vârf în septembrie la Europene, ținând cont că Mondialele sunt la final de octombrie. Mi-au plâns la telefon”, a mai spus prof. Felicia Purice Russ.
Antrenoarea emerită de la CSM Iași a explicat că în această perioadă încearcă să le mențină tonusul elevilor săi prin diferite exerciții, pentru că despre progres nu poate fi cazul.
”Noi suntem pe atletica grea, iar sala de forță este a doua noastră casă. A trebuit să facem o reorganizare de la zero în privința activității și să facem în această perioadă cel puțin o menținere, pentru că nu putem vorbi de un progres. Discutăm cu copiii de două-trei ori pe zi, le-am făcut un program de antrenament pentru fiecare grupă musculară, dar fiecare face în funcție de posibilitățile din locuința proprie. Încercăm o menținere pe fiecare grupă musculară și să-i ținem cât de cât în priză.
Este greu, pentru că în atletica grea un sportiv trebuie să consume zilnic un aport de 5.000 de calorii. Nefăcând antrenanentele care implică forță și cardio, este foarte greu. Dacă nu veneam cu idei de antrenament și nu ne sacrificam într-un fel în această perioadă, la final riscam, după câteva luni de stat în casă, să nu mai vorbim dspre o secție de culturim-fitness, ci de sumo”, a punctat prof. Felicia Purice Russ, care a subliniat că elevii săi nu se înfometează, acest aspect fiind mai degrabă un mit: ”Eu și soțul meu (n.r. Cristian Russ, antrenor la secția de culturism a CSM Iași) le-am dat dezlegare sportivilor să mănânce și o felie de cozonac pe zi de Paște. E un mit că cei din culturism fac foamea, este greșit. Au 5 mese pe zi, dar se ridică de la masă nu sătui, pentru că mănâncă ponderat. Nu mănâncă până nu mai pot! Acesta este examenul în această ramură. Fitness și culturism este un mod de viață, îmbină alimentația cu antrenamentul în sine. Cei care practică acest sport, cine rezistă un an, îmbrățișează un nou mod de viață și devine disciplinat. Ai de unde alege, nu este înfometare în acest sport. Ai piept de pui, de curcan, pește, vită, toată gama de fructe și de legume”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER