România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică (24 spre 25 octombrie). Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00.
Țara noastră urmează să treacă la ora de iarnă în noaptea de 24 spre 25 octombrie. De altfel noua oră e considerată ora standard. La noapte vom câștiga o oră în plus de somn, iar ziua de 25 octombrie va fi cea mai lungă din acest an.
Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convențional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.
„CFR Călători informează că începând din 25 octombrie 2020, în activitatea de transport feroviar de pasageri se va trece la ora Europei Orientale, ora 4 AM devenind ora 3 AM. Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare”, a anunțat operatorul feroviar de stat, prin intermediul unui comunicat de presă.
Din 2021 însă multe state din Uniunea Europeană ar putea renunța la schimbarea orei în funcție de sezon. Comisia Europeană a propus statelor membre să ia o decizie în acest sens până anul viitor. Astfel, țările care vor decide să nu mai schimbe ora în funcție de sezon ar urma ca în această noapte să dea pentru ultima dată ceasul înapoi.
În România, după Primul Război Mondial, s-a renunțat la această trecere. A fost reintrodusă în 1932, din rațiuni economice. Până în 1939, ora de vară a funcționat anual, între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. În perioada 1 aprilie 1940 și 2 noiembrie 1942, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. În 1943, practica trecerii de la ora de iarnă la ora de vară a fost suspendată, fiind reintrodusă mai apoi începând cu anul 1979.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER