E anul Barcelonei. Și al lui Sandro Rosell. Pe 13 iunie, omul de afaceri a aniversat un an de când e la cârma clubului catalan, timp în care și-a pus amprenta asupra imperiului „blaugrana”. Deși în 2011 a înregistrat pierderi de 21 de milioane de euro, clubul, ca entitate, e în cel mai prolific an din istorie. Cu 13 trofee cucerite și încă două posibile!
Fostul om de încredere al lui Laporta e la ora bilanțurilor. E de un an la cârma Barcelonei. Un club pe care l-a modificat din rădăcini, cu decizii importante în plan economic, social și sportiv. Rezultatul? „Austeritate și titluri”, cum a caracterizat presa spaniolă primul său an de mandat. Cu trofee nu doar la fotbal, ci și la handbal, hochei, baschet sau futsal. Însă n-a fost o misiune ușoară. Iar cuvântul de ordine a fost cumpătarea. N-au mai existat charterele de zeci și sute de mii de euro decontate de oficialii Barcelonei și excesele din mandatul Laporta.
A rentabilizat Barcelona De altfel, Rosell și-a transformat fostul său prieten și șef în dușman imediat după ce a preluat conducerea. L-a acuzat că a modificat actele financiare și că a produs anarhie în toate compartimentele clubului. Deși Barcelona are anual venituri de 400 de milioane de euro, în ultimul an de mandat Laporta a produs o gaură de 83 de milioane! Și în criză mare de lichidități, cu salariile jucătorilor neplătite de o lună. Mișcarea lui Rosell? L-a vândut pe Cigrinski înapoi la Șahtior. Deși Guardiola nu și-a dat acordul. Dar omul de afaceri a adus astfel rapid 15 milioane de euro în vistieria Barcelonei. Iar achizițiile din mandatul său (Mascherano, Adriano, Afellay) sunt niște mizilicuri pe lângă, spre exemplu, cele 69,9 milioane de euro cât a scos din vistierie Laporta pentru Ibrahimovic. Rezultatul? Barcelona are după un an de mandat Rosell doar 20 de milioane de euro pierderi și „în doi sau trei ani va fi unul dintre cele mai profitabile cluburi din lume”. O zice tot Rosell.
Acord controversat cu Qatarul Una dintre cele mai controversate mișcări ale noului președinte al Barcelonei a fost însă acordul cu Qatar Foundation, care a pus capăt unei tradiții de 111 ani, în care tricoul echipei catalane n-a avut imprimat vreun sponsor, dar a însemnat cel mai bun acord financiar obținut vreodată cu o echipă. Și redresează enorm balanța Barcelonei, care are jucătorii cu cele mai mari salarii din lume, 107.488 euro în medie de fotbalist pe săptămână. Deși nu e un fan al baseball-ului (a desființat secția), Rosell a ajutat prin deciziile sale celelalte secții ale clubului „blaugrana”. În total s-au câștigat deja 13 trofee, la care s-ar mai putea adăuga două, la baschet și futsal.
13 trofee a cucerit clubul Barcelona în primul an de mandat al lui Rosell
3 titluri a obținut echipa de fotbal (campionat, Liga Campionilor, Supercupa Spaniei)
3 trofee a reușit echipa de baschet (Cupa Regelui, Supercupa, Liga Catalunia)
3 titluri a câștigat echipa de handbal (campionat, Liga Campionilor, Liga Pirineilor)
3 trofee a cucerit echipa de futsal (Cupa Regelui, Cupa Spaniei și Cupa Cataluniei)
1 trofeu a bifat echipa de hochei (Cupa Regelui)
61 la sută dintre voturile membrilor (socios) Barcelonei a obținut Rosell la alegerile din 13 iunie 2010, cele mai multe obținute vreodată de un președinte
83 milioane de euro au fost pierderile Barcelonei în ultimul an de mandat Laporta
45 de milioane de euro este bugetul de transferuri pe care l-a anunțat Barcelona pentru această vară (suma s-ar putea mări în cazul vinderii unor jucători)
150 de milioane e valoarea acordului Barcelonei, pe cinci ani, cu Qatar Foundation
Artizanul transferului lui Ronaldinho
Vechi prieten și sfătuitor al lui Laporta, Rosell l-a sprijinit pe avocatul catalan să câștige primul său mandat de președinte al Barçei în 2003. Atunci, cei doi l-au urmărit pe Beckham, dar s-au ales cu Ronaldinho.
„80% Beckham va veni la noi”, a fost promisiunea duoului în campania electorală. Laporta a câștigat mandatul de președinte, Becks a aterizat, în schimb, la marea rivală, dar Rosell s-a răzbunat. Ronaldinho, omul în jurul căruia Laporta a făcut „noua Barcelona”, care a adus primele trofee în vistieria clubului după o pauză de șase ani, n-ar fi ales Catalunya, în vara lui 2003, fără lobby-ul lui Rosell. Un fost mare executiv al Nike în Brazilia, prieten bun cu „Dințosul”.
Vicepreședinte la secția Sporturi, Rosell a demisionat în 2005 din echipa lui Laporta. L-a acuzat pe acesta că s-a îndepărtat de la planurile originale legate de conducerea clubului „blaugrana”, și a devenit, ulterior, un aprig inamic și succesorul lui Laporta la președinția Barcelonei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER