Sensibil ca fotbalist, SMURD ca antrenor. Cum l-a apărat Angelo Niculescu pe Gigi Mulțescu de invidia vedetelor de la Dinamo. GALERIE FOTO
Gigi Mulțescu a lăsat în spate cariera unui sportiv de excepție, meciuri memorabile, fotbaliști descoperiți și aruncați în luptă la vârste fragede, echipe ofensive și multe amintiri. Totul ca jucător și antrenor.
N-a avut timp să se odihnească nici măcar între cele două meserii pe care le-a practicat cu o mare pasiune.
Cum s-a luptat Gigi Mulțescu cu invidia vedetelor de la Dinamo în frunte cu Cornel Dinu
Cel mai emoționant meci din carieră, povestesc prieteni apropiați, a fost pentru el un Jiul – Dinamo 2-2. Practic revenea la echipa de la care tocmai se transferase și nu era titular la Dinamo, chiar pe terenul petroșănenilor. Nu a fost fluierat și huiduit, dar trecea printr-un moment greu, nu prindea primul 11.
La 2-1 pentru Dinamo la pauză, a intrat dar s-a terminat 2-2. Practic toată lumea era împotriva lui: colegii de la Jiul și unii dintre coechipieri de la Dinamo pentru motivul că intrase el și nu s-a conservat victoria. A fost cea mai tristă zi din viața lui, după cum a mărturisit. Chiar a plâns de situația în care se afla.
Plus că la Dinamo era o stare de tensiune, nucleul important de jucători își apăra teritoriul. Mai mulți fotbaliști din acea perioadă, în frunte cu Cornel Dinu, nu-l agreau. Angelo Niculescu, antrenorul care a fost în Mexic 1970, era principal la roș-albi.
Uns cu toate alifiile, acesta și-a dat seama de moment și-a făcut o ședință în 6. Gigi Mulțescu, el și cei patru rebeli, vedetele de atunci ale lui Dinamo.
„Băiatul ăsta e din provincie, dar a venit aici să ne ajute. Nu-i dați voi în cap și vă rog să vă potoliți. Toți tragem aici la aceeași căruță”, a tunat Angelo, care impunea respect. De atunci lucrurile s-au reglat treptat. Iar Gigi Mulțescu a ajuns să aibă o relație bună spre foarte bună cu Cornel Dinu. Se impusese în cele din urmă și i-a câștigat încrederea.
Alt moment la fel de greu a fost în 1990 la Dinamo. Mai rămăseseră Stelea, Mihăescu, Mateuț, Rednic. Au adus ulterior tineri precum Fulga, Costel Pană, Selymes, Miriuță. Între tur și retur Dinamo a fost la două puncte de Universitatea Craiova, care ulterior a câștigat titlul.
În pauza de iarnă, alte lovituri: Dorin Mateuţ a părăsit echipa pentru Real Zaragoza, Daniel Timofte s-a dus la Bayer Uerdingen în timp ce Mircea Rednic a fost transferat la Bursaspor.
De ce i s-a spus SMURD lui Gigi Mulțescu?
Pentru că salva echipele de la retrogradare sau pe cele care aveau probleme financiare. Legenda spune că această poreclă a fost pusă de jurnalistul Marian Dima de la Ploiești, alte persoane fiind de părere că primul ar fi fost totuși Dan Dumitrescu, ziarist cu ștate vechi și fostul ofițer de presă al Stelei din anii 90.
Câteva din performanțele reușite ca antrenor:
- 2002-03. A preluat-o pe Poli AEK în et. 20, când era pe locul 14. A terminat la final tot pe locul 14, salvându-se de retrogradare în urma unui baraj cu dublă manșă contra Gloriei Buzău, 5-3 la Timișoara și 3-1 la Buzău.
- 2005-06. A preluat-o pe Sp. Stud. din et. 16, când era pe locul 9. La final, s-a clasat pe 4, fiind la graniță cu cupele europene. Din nefericire, echipa studențească a fost retrogradată, din cauza unor datorii la stat.
- 2010-11. A preluat-o pe Sp. Stud. din et. 22, de pe ultimul loc, clasându-se la final tot pe ultimul loc. A evitat însă retrogradarea, deoarece au fost alte echipe retrogradate.
- 2011-12. A preluat-o pe Petrolul din etapa 24, de pe locul 17, terminând pe locul 14, ultimul deasupra retrogradării.
Ce alte povești au fost duminică de duminică?
- Episodul 1 – Povestea de duminică: Cum au ajuns cu locomotiva la antrenament doi fotbaliști ai Stelei
- Episodul 2 – Povestea de duminică: Unde au fost ascunse până acum tricourile și ghetele de joc din cariera lui Gică Hagi
- Episodul 3 – Povestea de duminică:Gigi Mulțescu și manualul de limba engleză. Cum s-a decis căpitanul pentru turneul naționalei B în India, acum 31 de ani, unde Gică Craioveanu a fost golgheter
- Episoldul 4 – Povestea de duminică: Florin Halagian, antrenorul care trimitea fotbaliștii la tuns și bărbierit. Și care făcea legea și la restaurant când lua masa cu jucătorii