10 incidente provocate de suporteri care au marcat istoria fotbalului

„În sport, important nu este să câștigi, ci să participi!”, spunea Pierre de Coubertain, fondatorul Jocurilor Olimpice Monderne, la finalul anilor 1800. Iată însă că tot mai mulți oameni uită adevărata natură a sportului, transformând o competiție într-o luptă pe viață și pe moarte, răpind, de multe ori, viețile unor oameni nevinovați.

În lumina ultimelor evenimente petrecute în Spania, atunci când un fan al echipei Deportivo La Coruna a murit, în urma incidentelor dintre fanii echipei sale și suporterii celor de la Atletico Madrid, am realizat un top al celor mai devastatoare ciocniri între fanii echipelor de fotbal. Acest top se referă doar la incidente provocate de comportamentul violent al suporterilor, dezastrele provocate de suprapopularea stadioanelor, incendii sau prăbușiri ale tribunelor.  Evenimentele au fost așezate în ordine cronologică.

Peru – Argentina (1964), Stadionul Național din Lima: 328 de morți, peste 500 de răniți

În minutul 88 al partidei de calificare la Jocurile Olimpice din 1964, la scorul de 1-0 pentru echipa oaspete, un gol înscris de naționala peruană a fost anulat de arbitrul uruguayan al partidei. Acest lucru a determinat spectatorii să invadeze suprafața de joc, încercând să îi linșeze pe oficialii partidei. Intervenția dură a Poliției, precum și blocarea ieșirilor din stadion, pentru a îi împiedica pe huligani să fugă, a lăsat în urmă un adevărat măcel: 328 de morți (cifra oficială, deși este posibil să fi fost mai mulți) și peste 500 de răniți. Acesta rămâne cel mai mare dezastru din istoria fotbalului.

Kayserispor – Sivasspor (1967), Stadionul Ataturk: 40 de morți, peste 300 de răniți

Suporterii echipei oaspete au început să îi provoace pe ultrașii celor de la Kayserispor în pauza partidei, aruncând cu pietre în sectorul de tribună ocupat de aceștia. Din cauza unei lipse de reacție a Poliției, cele două galerii au străpuns cordonul de securitate, începând un adevărat război. Suporterii celor două echipe au reușit să introducă pe stadion bâte de lemn și arme albe, iar conflictul a continuat și pe străzile orașului, după ce Poliția turcă i-a evacuat pe aceștia din tribunele stadionului. Ultrașii oaspeților au atacat mai mulți oameni în centrul orașului, fiind aproape de începerea unui război civil.

River Plate – Boca Juniors (1968), El Monumental: 71 de morți, peste 150 de răniți

Suporterii gazdelor, aflați deasupra sectorului unde erau amplasați cei ai oaspeților, au aruncat cu obiecte incendiare în aceștia, stârnind panică în tribună. Atât din cauza incendiului, cât și din cauza busculadei create, 71 de oameni și-au pierdut viața. Justiția argentiniană nu a găsit niciun vinovat pentru cele întâmplate.

Birmingham City – Leeds United (1985), St. Andrew Stadium: 1 mort, peste 100 de răniți

Deși meciul nu conta în calculele pentru cupele europene sau pentru retrogradare, cele două echipe aflându-se la mijlocul clasamentului, rivalitatea dintre ele i-a determinat pe fanii gazdelor să invadeze terenul, încercând să ajungă la cei ai oaspeților, aflați în partea opusă a stadionului. În ciocnirile dintre cele două galerii, un tânăr în vârstă de 15 ani și-a pierdut viața.

Luna mai a anului 1985 este considerată cea mai neagră din istoria fotbalului englez. Pe lângă acest incident, a mai avut loc dezastrul de la Heysel și incendiul de la stadionul Valley Parade, care a răpit viața a 56 de suporteri.

Liverpool – Juventus (1985), Heysel: 39 de morți, peste 600 de răinți

Finala Cupei Campionilor Europeni din 1985, disputată la Bruxelles, a fost marcată de unul dintre cele mai grave incidente din istoria fotbalului. Ultrașii celor de la Liverpool au doborât gardurile protectoare, atacându-i pe cei de la Juventus, aflați foarte aproape de ei în tribună. Confruntările dintre cele două grupări au dus la moartea a 39 de oameni. Ca urmare a acestui incident, cluburile engleze au fost excluse din toate competițiile europene, pe o durată de 5 sezoane.

Accra Hearts – Asante Kokoto (2001), Accra Sports Stadiums: 127 de morți

Cel mai grav incident din istoria sportului african a avut loc în 2001, la o confruntare dintre două rivale din campionatul ghanez. La finalul meciului, câștigat de gazde cu scorul de 2-1, fanii echipei oaspete au început violențele în tribune. Intervenția Poliției ghaneze a lăsat un adevărat măcel în urmă. Peste 100 de suporteri au murit, fiind împușcați sau striviți, încercând să scape de pe stadion.

Slask Wroclaw – Arka Gdynia (2003), străzile orașului Wroclaw: 1 mort și 20 de răniți

Fotbalul polonez a fost zguduit din temelii de moartea unui fan de 24 de ani al celor de la Arka, acesta fiind înjunghiat în bătaia organizată de fanii celor două echipe. Acesta lupte organizate sunt o tradiție în Polonia, suporterii echipelor întâlnindu-se într-un loc stabilit, pentru a se confrunta. Totuși, incidentul din 2003 este primul în care un suporter a murit din cauza acestor lupte. Peste 200 de suporteri au fost arestați.

Olympiacos – Panathinaikos (2007), Paiania: 1 mort, număr necunoscut de răniți

Tot într-o bătaie organizată și-a pierdut viața și un fan al echipei Panathinaikos, fiind înjunghiat înaintea unei partide dintre cele două formații. Deoarece forțele de securitate dispuse în jurul stadionului erau impresionante, grupările de ultrași ale celor două echipe au decis să se întâlnească „pe teren neutru”, pentru a se confrunta. În urma acestor incidente, toate competițiile sportive din Grecia au fost suspendat pe o perioadă de aproape 2 luni.

Catania – Palermo (2007), Catania: 1 mort, număr necunoscut de răniți

Derby-ul Siciliei a făcut victime în 2007, atunci când polițistul italian Filippo Raciti a fost omorât în bătaie, în confruntările dintre cele două galerii, de pe străzile orașului Catania. Acest incident a dus la înăsprirea măsurilor de securitate luate înaintea meciurilor din campionatul italian de fotbal.

Al Masry – Al Ahly (2012), Port Said: 72 de morți, peste 500 de răniți

Cel mai recent dintre aceste incidente este și unul dintre cele mai grave din istorie. După disputarea unei partide din campionatul egiptean de fotbal, ultrașii celor două echipe au pornit un adevărat război civil în Port Said, luând autoritățile prin surprindere. Pentru a opri măcelul a fost nevoie de intervenția armatei, iar, ca urmare a violențelor, campionatul intern de fotbal a fost suspendat în Egipt timp de doi ani. Peste 20 de suporteri ai ambelor echipe au fost condamnați la moarte de justiția egipteană.

Articol scris de Mihai Moacă

Publicat: 13 12. 2014, 19:04
Actualizat: 13 12. 2014, 19:05