„Eu insist ca pistele pentru bicicliști să fie pe trotuar, însă nu cum sunt acum. Bicicliștii spun că vor piste pe stradă. Nu pot să fac asta, ar fi numai incidente nefericite. Nu sunt atenți la trafic și am avea alte probleme„, spunea fix acum un an primarul Capitalei, Sorin Oprescu.
Extrem de costisitoare, cu 11 milioane de euro din banii publici aruncate pe fereastră între 2008 și 2010, problema pistelor din București se poate rezolva cu doar 130 de lei pentru fiecare posesor de bicicletă. Soluția vine de la o tehnologie simplă, considerată însă revoluționară.
EXPLICAȚIE FOTO. Imagini de pe pistele de bicicliști care au costat 11 milioane de euro
Un dispozitiv, numit Xfire, proiectează două raze laser care crează un culoar individual de bicicletă. Acest culoar este vizibil de la aproape doi kilometri distanță și poate fi văzut fără probleme chiar și în lumina farurilor auto sau a sistemului stradal de iluminat. Gadgetul care costă 40 de dolari este rezistent la intemperii și la șocuri și se poate atașa ușor la orice bicicletă.
250 de mii de lei a cheltuit Primăria București doar pentru studii de fezabilitate și expertiză pentru pistele de bicicliști
Pe 21 septembrie 2013, comunitatea bicicliștilor din București a organizat un marș de protest „Vrem piste pe șosea. Vrem un oraș pentru oameni!”. Peste 5.000 de bicicliști au blocat atunci artere mari din Capitala si au cerut demisia lui Oprescu. Cu noua tehnologie, un biciclist își aprinde ledurile și proiectul laser și circulă pe stradă, fără a mai nevoit să escaladeze bordurile sau să evite gurile de canal neacoperite care împânzesc pistele din București. Pistele pe șosea cerute de comunitatea bicicliștilor vor deveni și ele inutile, caz în care scurgerea de bani publici trebuie oprită.
Sistemul Xfire (foto dreapta) nu este singurul care va modela spațiul viitorului cu ajutorul luminii, fără materiale convenționale precum betonul sau oțelul. Cum până în 2050, 70 la sută din populația globului va locui în mediul urban, nevoia de spațiu este urgentă. Nike a venit în urmă cu puțin timp cu o tehnologie LED care permite transformarea oricărui spațiu într-un teren de mini-fotbal. Tehnologia folosită în premieră în Spania (foto jos) încape într-o dubă care poate fi parcată în apropierea spațiul ales.
Vremurile când porțile de fotbal se făceau din cămăși sau cărămizi iar tușele erau marcate cu creta a trecut. Cu o simplă apăsare de buton, spațiile urbane vor fi temporar limitate, apoi cu o altă apăsare ele vor reveni la normal, fără a compromite în vreun fel estetica sau identitatea unui oraș.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER