12 cântărețe de la Nașu’ Sandu:** un fost mare arbitru englez dezvăluie care era protocolul FRF înainte de meciuri: „Erau pentru toate gusturile”
Povestea „folcloristelor” a atras atenția asupra practicilor din fotbalul românesc. Înainte de un meci Ceahlăul – Austria Viena, arbitrii francezi, în frunte cu Stephane Moulin au fost invitați la o cabană de lângă Piatra Neamț, Scăricica, unde au fost delectați cu o masă copioasă. La un moment dat, la masă au apărut 4 femei. „Folcloriste”, le-a explicat Florin Chivulete, însoțitorul francezilor. Moulin a scris însă în raport despre această poveste, iar UEFA a luat măsuri: Ceahlăul a fost suspendată 5 ani din cupele europene, Gheorghe Ștefan și Florin Chivulete câte un an.
Protocol la Snagov
„Man in the Middle” (Omul de la mijloc) este biografia scrisă în 2004 de celebrul arbitru englez David Elleray, aflat pe lista FIFA între 1992 și 1999. În capitolul 7 al volumului, pe două pagini, britanicul povestește o experiență trăită în România. Citiți-o, este absolut fascinantă! În noiembrie 1992, Elleray era rezervă de arbitru la meciul România – Cehoslovacia (1-1), din preliminariile Mondialului american, alături de centralul Joe Worrall și asistenții Stephen Dunn și Paul Coll Reyer.
În seara de dinaintea meciului, arbitrii englezi au fost duși la masa de protocol, în afara Bucureștiului. Drumul trecea printr-o pădure. „Cel mai probabil, e vorba de Snagov. La o vilă de acolo fusese Kassai angajat înainte de 1989 și duceau des arbitrii acolo”, explică un fost oficial al federației, sub protecția anonimatului.
3 fete de „căciulă”
La vila de protocol, alături de masa copioasă a englezilor, pe o capapea de catifea stăteau 12 femei, „pentru toate gusturile”, potrivit lui Elleray. La Piatra Neamț au fost „folcloriste”, aici oficialii federației le-au spus arbitrilor că sunt „cîntărețe”. Ceahlăul oferea 4 femei, federația 12! În cartea sa, Elleray nu pomenește nume. Cine erau „federalii” care se ocupau de protocol? „Trei oameni aveau grijă de aceste lucruri. Kassai, Cristian Bivolaru și Ioan Piscanu”, dezvăluie un alt fost angajat al federației. Ieri, Bivolaru și Piscanu nu și-au amintit de protocolul din noiembrie 1992. „Eu eram cu echipa”, a explicat Bivolaru. „Eu m-am ocupat de protocol mult mai târziu”, a spus și Piscanu.
Cristaluri pentru acasă
Un alt episod amuzant este invitația acelorași gazde la „cumpărături”. „Am fost duși la un magazin de Stat care semăna cu Harrods”, povestește în carte Elleray. „Probabil că e vorba despre Cocor sau Unirea”, spune fostul angajat al FRF. Directorul magazinului le-a umplut gențile arbitrilor cu cristaluri, iar Elleray nu scrie că englezii au refuzat cadourile. Citatul care deschide capitolul 7 al cărții este dintr-un oficial UEFA, responsabil cu arbitrii: „Acceptați doar cadourile mici…dar scumpe!”. După meci, deși Joe Worrall acordase un penalty pentru Cehoslovacia în minutul 80, brigada a fost mutată într-un club de noapte – „Melody era foarte la modă atunci”, spune Victor Becali – unde a urmat o nouă sesiune de caviar și șampanie.
Englezii au plecat, iar România a continuat campania de calificare la Mondial. În 1993, a urmat meciul retur cu Cehoslovacia de la Kosice (2-5), în urma căruia Cornel Dinu a fost demis. La puțină vreme, Mircea Sandu a fost audiat în Parlament pentru tentativa de corupere a arbitrului danez de la Kosice, Kim Milton Nielsen. S-a vorbit despre 50.000 de mărci, bani oferiți de Gheorghe Ștefan.
În carte, David Elleray nu spune dacă el și colegii săi au scris în raport despre evenimentele din România. ProSport l-a contactat ieri. „L-am anunțat pe observatorul partidei, dar mai departe nu știu ce s-a întâmplat”, a spus englezul. Culmea, Elleray s-a aflat în 2011 pe lista lui Mircea Sandu de posibili conducători ai Comisiei de arbitri din România. Președintele FRF nu a putut fi contactat.
Astfel de chestii, gen «folcloriste», s-au mai practicat în campionatul intern. În documentul primit de la UEFA se menționează că între cei trei arbitri ai partidei au fost lăsate locuri libere la masă, asta fiind tradiția românească. Locurile au fost însă ocupate, la sfârșitul cinei, de trei doamne care, însă, nu erau îmbrăcate în costume tradiționale. Ștefan și Chivulete știau că nu au voie să facă lucruri din astea
Mircea Sandu, despre scandalul «folcloristelor»
Erau pe atunci practici internaționale, cu unii țineau, cu alții nu. Nu se întâmpla numai la nivel de națională, ci și la cluburi. Eu nu știu nimic, eram atunci cu echipa în cantonament la Săftica
Cornel Dinu, selecționer în 1992
Eram cu echipa națională în cantonament. Nu-mi amintesc cine s-a ocupat de arbitri la acel meci
Cristian Bivolaru, șeful Dep. Relații Internaționale din FRF în 1992
Dacă nu a raportat atunci la UEFA, înseamnă că Elleray este un mincinos. Am văzut mulți d-ăștia care au scris după 12 ani. Pot să cred și eu că s-a dedulcit la lucruri, aici sau în altă parte
Victor Becali, impresar UEFA
Contactați-l pe Bivolaru. El era responsabil cu relațiile internaționale în 1992
Poziția oficială a FRF
„A fost un program de datini și obiceiuri la care a participat și o trupă de dans, formată din patru cupluri. Fetele s-au așezat la masa arbitrilor, cerând voie să consume o cafea. Asta e tot!”
Florin Chivulete, despre episodul „folcloristelor” din 2000
În București am stat la un hotel murdar. Totul era maro, chiar și apa de la baie. Nu avem dop la cadă, așa că am oprit apa cu hârtie igienică
David Elleray