21 de medalii pentru sportivii români cu dizabilități intelectuale la Jocurile Mondiale de Iarnă
Sportivii români cu dizabilități intelectuale au obținut 21 de medalii, dintre care patru de aur, șase de argint și 11 de bronz, la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din Austria, competiție la care au participat în perioada 14-25 martie.
Alexandru Marinescu a câștigat două medalii de aur la mers/alergare pe zăpadă, la 25, respectiv 50 de metri. La același sport, Theodor Bucur a cucerit aur și argint, iar Petru-Iulian Coltor a obținut medalii de aur și de bronz. Maria Moșoiu a primit argint și bronz tot la mers/alergare pe zăpadă, iar Oana Negrea și Mara Oprea au câștigat bronzul.
La competițiile de schi alpin, șase sportivi români au urcat pe podium: Viorel Tătaru, Codruț Moldoveanu și Marian Ioniță au primit medaliile de argint, iar Nicoleta Stan, Denisa Iliescu și Andrei Cupșa medaliile de bronz. Florin Ilie a ocupat locul 5 la slalom uriaș.
La patinaj artistic, Debora Radu a cucerit medalia de argint, iar Alexandru Toma s-a clasat pe locul al șaselea.
În perioada 14-25 martie, 15 sportivi cu dizabilități intelectuale au reprezentat România la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din Austria, la Graz, Schladming și Ramsau, cel mai mare eveniment sportiv umanitar din lume din acest an. Românii au concurat la patru sporturi: schi alpin, schi fond, patinaj artistic și mers/alergare pe zăpadă.
Organizat pe modelul Jocurilor Olimpice clasice, evenimentul a reunit 2.700 de sportivi din 107 țări. România a participat pentru a patra oară la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics.
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 25.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.