24 de ani de ProSport | Anul de coșmar al Stelei în Europa și ultima calificare a României la un Campionat Mondial

În urmă cu 24 de ani, atunci când s-a lansat ProSport, lumea și România arătau foarte diferit față de ceea ce avem azi, însă echipa naționala obținea atunci ultima calificare la un Campionat Mondial.

Rețelele de socializare nu existau, CFR Cluj era în ligile inferioare, Dinamo se pregătea să devină o forță, iar Steaua trăia un adevărat coșmar în fața celor de la PSG.

Tot în 1997, jurnaliștii de la ProSport și suporterii naționalei aveau motive de satisfacție. Naționala României, care acum pierde meciuri pe bandă rulantă, a terminat pe primul loc în grupa a 8-a din preliminariile pentru CM Franța 1998. A fost ultimul Mondial la care am participat.

1997, anul meciului de coșmar dintre Steaua și PSG

În urmă cu 24 de ani, atunci când a apărut ProSport, Steaua a trăit un adevărat coșmar, pe care fanii nu-l pot uita niciodată.

Steaua și PSG s-au întâlnit în preliminariile Ligii Campionilor, în turul al doilea. Bucureștenii s-au impus în tur cu 3-2, dar norocul avea să le surâdă în primă fază. Francezii l-au folosit pe Laurent Fournier, care era suspendat, astfel că Steaua a câștigat cu 3-0 la masa verde și calificarea a părut rezolvată.

În returul din Franța, PSG s-a impus cu 5-0 și a mers mai departe. A rămas unul dintre meciurile de coșmar din istoria fotbalului românesc.

1997, anul în care România a obținut ultima calificare la un Campionat Mondial

Naționala României a ratat calificarea la un turneu final care a ajuns și în țara noastră, dar în 1997 eram cu adevărat o forță, cu Gică Hagi pe teren. Prima reprezentativă se face acum de râs cu Georgia și Armenia, dar atunci am terminat pe primul loc în grupa a 8-a din preliminariile pentru CM Franța 1998.

Tricolorii au fost în grupă cu Irlanda, Lituania, Macedonia, Islanda și Liechtenstein. România n-a pierdut niciun meci în grupă, a făcut un singur egal, a avut cel mai bun golaveraj (37 de goluri marcate, 4 primite) și a terminat la 10 puncte distanță de locul secund.

Golgheter a fost, surprinzător, Gică Popescu, cu 7 goluri. A fost urmat de Viorel Moldovan, cu 6 reușite.

1997, anul în care Facebook și Twitter nu erau și a apărut telefonia mobilă

În 2021, starurile sportului mondial au conturi de Facebook și Twitter, în care își țin la curent fanii cu toate noutățile, într-o epocă în care tehnologia a devenit extrem de importantă.

1997 a fost însă nu doar anul în care s-a lansat ProSport, ci și cel în care a apărut telefonia mobilă în România. Mai întâi a fost lansat brandul Connex (actualul Vodafone), în aprilie 1997. Apoi, două luni mai târziu, a fost lansat Dialog (actualul Orange). În acea perioadă, telefonia mobilă era însă accesibilă doar celor care aveau un venit mediu de peste 1.000 de dolari pe lună, în condițiile în care românii câștigau în medie 100 de dolari pe lună.

Telefoanele arătau mai degrabă ca niște stații de emisie-recepție, iar mărcile cale mai căutate erau Siemens, Bosch sau Alcatel. Un minut de convorbire era taxat cu 0,45 cenți.

Publicat: 02 07. 2021, 10:00
Actualizat: 04 07. 2021, 19:51