24 de ani… La această vârstă îți creezi deja propria personalitate, capeți independență, faci planuri, te dezvolți. Din punct de vedere al atletului, al celui care umple stadioane, săli, arene și bazine, toate aceste lucruri se întâmplă puțin mai devreme.
Un sportiv de rasă stârnește deja emoții naționale, iar dacă le provoacă înseamnă că are și puterea de a bucura o țară întreagă. Așa cum a făcut-o de curând Robert Glință. La 24 de ani, sportivul de la Dinamo a devenit primul medaliat cu aur al României în istoria Campionatelor Europene de natație, în întrecerile masculine. Iar în această lună, tot la 24 de ani, va purta alături de Mădălina Bereș drapelul la ceremonia de deschidere a Jocurile Olimpice de la Tokyo.
La 24 de ani, Gheorghe Hagi califica România la Cupa Mondială de fotbal din 1990, după o pauză de 20 de ani. Nu după mult timp avea să se concretizeze și primul mare transfer al carierei, la Real Madrid. La 24 de ani împliniți, Ivan Patzaichin era deja dublu campion olimpic, Simona Halep avea deja o finală de Gram Slam disputată la Roland Garros, iar Nadia Comăneci, retrasă deja din activitate, era considerată una dintre cele mai mari sportive ale lumii din toate timpurile.
Azi, la 24 de ani, într-un sport destul de sărac în performanțe, avem totuși o generație cu sportivi care sunt printre cei mai buni din lume. Portradepul României este fără doar și poate Robert Glință. Un sportiv cu peste 90 de recorduri, un atlet de excepție, cerebral, mereu preocupat să se sacrifice pentru a deveni de la o zi la alta tot mai bun.
Handbalistele Lorena Ostase și Bianca Bazaliu, campioane mondiale de junioare, sunt alte două exponenente de valoroare ale generației 97. Deși nu s-au calificat cu naționala la Jocurile Olimpice, ele sunt azi două certitudini, iar alături de celelalte componete ale echipei, de la Cristina Neagu și până la cea mai tânără jucătoare din lot, reușesc să stârnească acele emoții naționale, pasiuni pentru sport, bucurii, uneori și frustrări, dar și acestea fac parte din sport, nu-i așa?
„Generația ProSport” înseamnă și Vlad Dascălu, un sportiv care va debuta la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în proba de mountain biking cross country. Nu demult, sportivul mutat în Spania încă de la vârsta de 9 ani, câștiga titlul mondial la mountain biking XCO, categoria Under 23, primul din istoria ciclismului românesc. 24 de ani este vârsta optimă și pentru atleții Andrei Toader și Alexandru Novac pentru a se afirma. Vor avea această șansă tot la Tokyo. Primul s-a calificat de curând cu record național la aruncarea greutății.
24 de ani de ProSport ne prinde și în timpul Campionatul European de fotbal. Cu bucurii că am adus campioana mondială la București și am văzut un meci de poveste (Franța – Elveția 3-3 în 120 de minute, 4-5 la loviturile de la 11 metri), cu tristețe că nu ne-am regăsit și cu echipa națională la acest turneu final, ajuns în premieră și în România.
24 de ani ne prinde și în pragul Jocurilor Olimpice. Cu speranțe când ne raportăm la lotul de canotaj, după un ciclu olimpic superb, cu destulă reticență când știm că sportul românesc încă este departe de a fi pe drumul cel bun. Sportul nu este nici azi politică de stat, devine interesant sau de interes pentru aleși doar atunci când mai este rost de un selfie, de poze cu sportivi pentru imagine pe rețelele de socializare. Infrastructura este în continuare deficitară – cu 3 stadioane noi construite nu se face primăvară -, iar direcțiile de acțiune sunt și ele destul de derutante. Nimic clar, nimic concret, prea puțin spre deloc acționat la talpa sportului.
În 24 de ani, ProSport a fost martor printre altele la 65 de medalii olimpice, dintre care 26 de medalii au fost de aur. Asta a însemnat 21,3% din zestrea all-time la Jocurile Olimpice. Niciunul dintre aceste rezultate nu a fost trecut cu vederea, iar pentru noi, ProSport, au fost zile de sărbătoare. În ultimii 24 de ani olimpici, canotoarea Georgeta Damian-Andrunache a fost sportiva nr. 1 a României, cu 5 medalii de aur la competițiile supreme, podiumul fiind completat de Viorica Susanu (canotaj) – 4 medalii de aur, Cătălina Ponor (gimanstică) și Elena Ignat (canotaj) – câte 3 medalii de aur. În ceea ce privește fotbalul, în 24 de ani, ne-am mulțumit doar cu prezența la trei Campionate Europene și o Cupă Mondială. Ce-i drept, ne-a cam scos mulți peri albi în ultimii ani, ca să nu spunem că am și uitat să ne mai bucurăm alături de echipa națională.
În final, la 24 de ani, vă transmitem că ProSport este în continuare un jucător motivat, pasionat, mereu în ofensivă, căruia îi place să marcheze, care iubește performanța. Indiferent de proprietar, de redactor-șef, de reporter, obiectivul a fost mereu același, să fim mereu în miezul acțiunii, să încercăm să fim dinamici, să funcționăm ca o veritabilă uzină de știri. Admitem că mai și greșim. Dar de un lucru să fiți siguri, iubim sportul, punem energie și pasiune în ceea ce facem, ne dorim performanță și spunem poveștile până la capăt.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER