A jucat la Dinamo, Rapid și Oțelul, iar acum antrenează naționala Mongoliei! Dragoș Plopeanu: „Fotbalistul nu este respectat în România” | ProSport LIVE 11 august
This browser does not support the video element.
Dragoș Plopeanu, fost portar la Dinamo, Poli Timișoara, Gloria Buzău, RapidBucurești și Oțelul Galați, este acum antrenor cu portarii la naționala Mongoliei. Invitat la ProSport Live, acesta a vorbit despre cine l-a făcut să ia decizia de a antrena portarii pentru o națională din îndepărtata Asie în schimbul unui viitor în Liga 1, cum este infrastructura în Mongolia, cum s-a adaptat unei asemena loc și care sunt diferențele financiare dintre România și Mongolia.
Despre cum a renunțat la cariera de jucător pentru o carieră de antrenor cu portarii?
”’După accidentare, în timpul recuperării, am început cariera asta de antrenor cu portarii. Mai lucrasem înainte cu copiii, mi-a plăcut foarte mult. Am primit o ofertă de la CSA Steaua de a antrena, am antrenat și la Liga a II-a la Reșița. Mi-a plăcut foarte foarte mult și îmi place foarte mult să lucrez cu portarii. Probleme din fotbalul românesc care au fost m-au făcut să renunț la cariera de jucător și inclusiv accidentările, deja am trei operații. Era foarte greu să mai continui, simțeam dureri la genunchi și nu mai puteam să fiu unde îmi doream. Atunci am preferat să renunț la cariera de fotbalist, nu mi-a fost deloc ușor, dar cred că am luat o decizie foarte bună pentru mine””.
De ce a ales tocmai Mongoliași nu un viitor în Liga 1?
””Pentru că, în primul rând, este o echipă națională, indiferent că poate sună pentru unii un pic ciudat. Dar este o echipă națională, iar pentru CV-ul meu este foarte bine. Din punct de vedere financiar, din punct de vedere al faptului că întradevăr ești respectat acolo, în Asia ești respectat. Eu mi-am dorit foarte mult să ajung în Asia, am fost în Coreea de Sud, am discutat cu oameni. Au o legătură foarte bună și cu Coreea de Nord. Au fost în Europa League Asia, ca să spunem, a doua competiție. Campioana a jucat cu o echipă din Coreea de Nord, i-au bătut cu 4-1. Mongolii au jucat foarte bine, însă le lipsește experiența internațională. Jucătorii sunt în creștere. Noi am avut cel mai tânăr lot din competiție, sub 23 de ani. Am făcut un 1-1 cu Thailanda care este în top 10 Asia. A urmat un meci dezastruos pentru noi cu Indonezia, unde antrenorul a jucat cu Gigă Hagi la Real Madrid și cu Adi Ilie la Valencia, a fost antrenorul sub 19 ani al Spaniei. Nivelul nu e chiar așa cum crede lumea. Sunt salarii de 50 de mii de dolari. Se vede treaba asta, cresc, investesc””.
Cum vede infrastructura din Mongalia față de cea din România?
””Sunt două stadioane în Ulaanbaatar importante, ambele sunt sintetice pentru că vremea e urâtă. Stadionul național are vreo 30.000-40.000 de locuri, e foarte mare. În timpul campionatului vin 2.000-3.000 de mongoli la meciuri, la meciurile internaționale se umple stadionul. Mai ales cu coreeni din Nord este o atmosferă fantastică””.
Cine l-a convins să antreneze portarii din naționala Mongoliei?
””Domnul Weiss, cu care am lucrat la Oțelul. Am discutat timp de 2 ani de zile, mereu. Știam cu un an înante că are discuții cu naționala Mongoliei și m-a pus în temă de atunci dacă îmi doresc să ajung acolo. I-am spus că da, eu oricum voiam să plec în Asia, îmi doream să lucrez foarte mult în Asia și i-am spus că da, de ce nu?””.
Cum s-a adaptat într-o țară diferită de România?
””Depinde de tine, cât de mult vrei să înțelegi că ești într-o țară străină și tu trebuie să te adaptezi. Ei nu sunt așa calzi ca și noi, să se aprindă atât de repede. Sunt mai reci, discută altfel, aproape că vorbesc în șoaptă. Uneori este greu să-i convingi să facă ce vreau eu din punct de vedere al meseriei, alteori nu. Uneori înțeleg, uneori lucrurile nu se mișcă așa de repede cum vrei tu. Trebuie să-i înțelegi, ești la ei acasă și atunci tu nu poți decât să le dai niște recomandări și atâtm nu poți să le impui. Sunt foarte respectuoși, foarte serioși și înțeleg și ei că sunt niște lucruri care trebuie schimbate, sunt niște lucruri care se fac pas cu pas””.
Care sunt diferențele financiare dintre Mongolia și România?
””Clar, în România, un fotbalist câștigă mai bine. Ce m-a interesat pe mine în mod special a fost stabilitatea în primul rând. Oamenii de acolo își doresc să facă treabă. Pentru mine a fost un pas înainte, chiar dacă un cititor a scris că am ales să plec dintr-o țară care e în Uniunea Europeană în Asia. Am ales să plec pentru că n-am fost plătit, fiindcă s-au întâmplat și am văzut foarte multe lucruri neplăcute în fotbalul din România. Fotbalistul e ultimul care este respectat în România. Pentru mine chiar a fost locul ideal să plec, a fost o ofertă foarte bună. Am fost antrenor în Liga a II-a la Metalul Reșița și în paralel eram și la Centrul de Copii și Juniori de la CSA Steaua. Plecam la 6 de dimineață și ajungeam la 7-8 seara””.
Articol scris de Alexandra SERAFIM