„A-l avea model pe Mutu e normal pentru România” Mihail Marian își justifică raportul
Directorul tehnic al FRF, Mihail Marian, a declarat, miercuri, că nu a exagerat nimic în raportul pe care l-a întocmit despre incidentele de la lotul național „under 19” și că Gheorghe Hagi, de la academia căruia provin patru dintre cei zece jucători suspendați de FRF, nu are de ce să fie supărat.
„Hagi nu mi-a reproșat nimic personal. Gică Hagi nu ar trebui să fie supărat mai mult decât necesită un astfel eveniment, ci bucuros că în cazul în care aceste fapte nu se întâmplă și la el la Academie, atunci jucătorii sunt capabili de lucruri pe care nu le arată în mod regulat. Sunt lucruri care pot fi benefice pentru viitorul Academiei, pentru că faptele nu au fost exagerate, au fost relatate așa cum s-au desfășurat acolo„, a spus Marian, într-o conferință de presă.
Mihail Marian a mai spus că sancțiunile propuse de el au fost mai mici decât cele dictate de Comitetul Executiv al FRF, dar președintele Mircea Sandu a propus mărirea pedepselor. „Eu am fost foarte indulgent. Măsurile propuse de mine au fost la un sfert din ce s-a dictat de către Comitetul Executiv. Pedeapsa maximă era de trei luni, care permitea jucătorilor implicați să participe la turneul de calificare de la sub 18 ani. I-am semnalat președintelui treaba asta. După părerea mea, în cazul antrenorului era de avertisment scris, dar președintele a propus Comitetului Executiv înăsprirea pedepselor. Hagi nu are cum să fie mai supărat decât trebuie„, a precizat Marian.
Mihail Marian a afirmat că pentru întocmirea raportului a ținut cont doar de declarațiile celor șase membri ai stafului pe care i-a intervievat. „Evenimetele au pornit de la articolele din presă. După ce am citit, le-am cerut oamenilor să îmi spună despre ce este vorba. Când s-au întors în țară, am demarat primele investigații cu oamenii care au condus delegația acolo și în baza evenimentelor relatate, atenție doar pe baza evenimentelor relatate de toți cei șase oameni cu care am avut discuții, doar pe acelea le-am publicat. Înainte de a finaliza raportul, am avut discuții cu membrii comitetului ce se ocupă de dezvoltarea fotbalului românesc. Am ajuns la concluzia că nu ar fi prima dată când se întâmplă asemenea abateri disciplinare. A șocat numărul mare într-un timp atât de scurt la un grup care timp de zece luni nu a arătat niciun simptom de acest fel. Era un progres considerabil și mizam foarte mult pe evoluția acestei echipe„, a menționat acesta.
Oficialul FRF susține că în urma acestor acte de indisciplină de la echipa națională, Gheorghe Hagi și-ar putea da seama de caracterul jucătorilor pe care îi are la academia sa de fotbal, dar și la echipa Viitorul Constanța. „Dacă din 10 jucători, patru au fost de la Academia Hagi, nu este treaba noastră. În toată această perioadă, Hagi a avut un jucător impecabil din punct de vedere al comportamentului, Țâru. Pentru noi, cei care îl urmărim, e un jucător de mare viitor. Nu a reușit să promoveze în prima echipă, a fost tot timpul modest la Viitorul, nu a fost supărat, față de Gavra, care și-a schimbat atitudinea. Hagi așa ar putea descoperi și o altă latură a jucătorilor în care investește, poate va reuși să îi schimbe„, a adăugat Marian.
Directorul tehnic al FRF regretă că modelele urmate de jucătorii români sunt cele negative, printre acestea din urmă numărându-se și atacantul Adrian Mutu. „Suntem o țară care urmează foarte mult modelele și în special pe cele negative. A-l avea model pe Mutu e normal pentru România, dar lumea nu a știut evoluția lui Mutu și ce a dus să aibă aceste derapaje atunci când a fost tânăr. Una dintre concluzii este că nu ne lipsește talentul, dar suntem deficitari din punct de vedere uman, pe partea comportamentală și de care suntem răspunzători cu toții. Și-au scăzut din influență mediul familial, mediul școlar, mediul sportiv. De la 13-14 până la 16-17 ani dacă nu ai modelele bune, atunci se rupe tot echilibrul. Am descoperit că la 15 ani apar primii lideri informali. Cei mai dezvoltați se erijează în lideri, iar cei care provin din medii defavorizate, mai șmecherași, își impun punctul de vedere și îi atrag și pe cei mai cuminți. Ponderea nu este foarte mare, dar este vârsta de început spre primele abateri disciplinare. Ulterior, la 16-17 ani vin cei cu probleme și mai puțin cei cuminți. Nu mai avem de ce să ne ascundem. Trebuie să găsim cauzele reale și să facem ceva„, a subliniat Marian.
Oficialul FRF susține că jucătorii români nu au mentalitate de profesioniști, după ce juniorul Ionuț Puțanu a dorit să mănânce cartofi prăjiți înaintea partidei cu Serbia. „Toată lumea avansează. Sunt copleșit când particip la simpozioane și văd în ce direcție se va dezvolta fotbalul și pe ce valori pune lumea accentul. Noi ne supărăm că am relatat niște evenimente la cererea președintelui federației. Nu e nimic exagerat, mâncarea a fost de cel mai bun nivel, nouă nu ne place. Problema e că un jucător de academie, care ajunge la 18-19 ani cu obiceiuri culinare sănătoase, care a doua zi are meci cu Serbia, nu își poate permite să ia cartofi prăjiți, iar dacă antrenorul i-a interzis, el să se supere și să nu mai mănânce nimic. Iar după aia i se duce mâncarea în cameră jucătorului la 18 ani și atunci ne mirăm de ce s-a întâmplat în San Marino (n.r. – cu Mutu și Gabriel Tamaș)„, a precizat Marian.
Comitetul Executiv al FRF a decis, luni, suspendarea pe o perioadă lungă de timp a unor jucători din naționala „under 19” pentru numeroase acte de indisciplină, printre care consum de alcool, în timpul Turului de Elită pentru calificarea la CE, luând totodată hotărârea de a nu-i prelungi contractul antrenorului Ovidiu Stângă.
Jucătorii Andrei Vaștag, Ionuț Puțanu, Ștefan Popescu, Cristian Gavra, Laurențiu Brănescu, Alin Dobrosavlevici și Alexandru Ioniță au fost suspendați timp de un an de la orice acțiune a loturilor naționale.
Fotbaliștii Andrei Manole, Cristian Iancu și Alexandru Buzbuchi au fost suspendați timp de 6 luni de la orice acțiune a loturilor naționale.
Antrenorului Ovidiu Stângă, care a favorizat prin deciziile luate săvârșirea unor abateri disciplinare grave și nu a informat niciun membru al conducerii delegației în acest sens, nu i se va reînnoi contractul de muncă cu FRF, scadent în luna august.
Medicul Constantin Bârsan și masorul Dan Bucuroaia, care au avut cunoștință de aceste evenimente, dar, la recomandarea antrenorului principal, nu i-au informat pe membrii conducerii delegației, au fost sancționați cu avertisment scris și vor avea o reducere a diurnei cu 50 la sută timp de un an.
Antrenorul coordonator, Ștefan Iovan, care a dorit să supervizeze întregul program stabilit, fără să colaboreze cu toți membrii staff-ului administrativ și nu a reușit să preîntâmpine săvârșirea acestor abateri disciplinare, a fost sancționat cu avertisment scris și va avea o reducere a diurnei cu 50 la sută timp de un an.
De asemenea, directorul tehnic al loturilor naționale de juniori, Miodrag Belodedici, și managerul echipei, Romulus Chihaia, au fost sancționați cu avertisment scris și cu reducerea dirunei cu 50 sută timp de șase luni.
sursa: Mediafax