Omul de afaceri Dan Adamescu a încetat din viață în noaptea de luni spre marți (23/24 ianuarie), la vârsta de 68 de ani.
Adamescu executa, din luna mai 2016, pedeapsa de patru ani și patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunțarea unor soluții favorabile în dosare de insolvență ale unor firme pe care le deținea. El făcuse și o cerere de liberare condiționată, care fusese însă respinsă.
Avocatul lui Adamescu susținea, la sfârșitul anului trecut. că omul de afaceri se afla la Terapie Intensivă, într-un spital privat, sora sa primind acceptul să stea într-o încăpere alăturată, pentru a-l putea supraveghea.
La finele lunii noiembrie, magistrații Judecătoriei Sectorului 4 au respins cererea de eliberare condiționată depusă de Dan Adamescu astfel că acesta ar trebui să rămână în închisoare cel puțin până pe 19 februarie 2017, când putea depune o nouă solicitare de eliberare condiționată, a stabilit instanța.
Acuzat că a devalizat Oțelul Galați. Insolvență după un an cu încasări record
În vara lui 2012, Dan Adamescu devenea acționar majoritar al grupării Oțelul Galați, prin firma TNG Group. În 2011, trupa moldavă câștiga surprinzător titlul în Liga 1 și participa ulterior în grupele Ligii Campionilor. La doar un an după ce Adamescu prelua clubul, Oțelul intra în insolvență, asta deși în ultimul an încasase aproape 20 de milioane de euro doar din bonusurile acordate de UEFA.
Ulterior, Adamescu era acuzat direct Marius Stan, fost președinte al clubului și la acea dată primar al Galațiului, că a devalizat clubul cu bună știință. „S-a încheiat un contract de asigurare cu Astra, în valoare de 4 milioane de euro! Patru milioane! Oțelul e, practic, cel mai asigurat club din România, atât de asigurat că se apropie de faliment!”, anunța Marius Stan.
Modul în care Oțelul a ajuns să intre în insolvență în vara lui 2013 a făcut apoi și obiectul unei anchete DNA. „În scopul deschiderii ilegale a procedurii de insolvență a SC FC Oțelul SA, judecătorul Moldovan Mircea i-a comunicat numitei Borza Monica-Angela că nu a lăsat la arhiva instanței dosarul menționat mai sus, întrucât din documente ar rezulta că societatea a înregistrat în cursul anului 2012 un profit de 27 miliarde lei vechi, ceea ce ar putea declanșa un scandal de presă cu privire la faptul că a admis deschiderea procedurii falimentului la o societate aflată pe profit”, se arăta într-un comunicat al DNA.
În 2016, clubul Oțelul Galați a intrat în faliment.
Dan Adamescu și fosta șefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, au fost trimiși în judecată, în 20 decembrie, pentru abuz în serviciu și spălarea banilor în dosarul falimentării Astra Asigurări, alături de alte opt persoane cu funcții de conducere în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.
Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma provizorie de 788,9 milioane de lei. Totodată, Fondul de Garantare a Asiguraților a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 714,08 milioane de lei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER