A murit Stephen Hawking, geniul care a sfidat știința. Savantul a practicat canotajul înainte de a fi imobilizat într-un scaun cu rotile
Astrofizicianul Stephen Hawking a decedat la vârsta de 76 de ani, a anunțat miercuri dimineață un purtător de cuvânt al familiei. Hawking a fost cel mai mare savant contemporan, iar britanicul nu a iubit numai știința, ci și sportul.
S-a stins din viață Stephen Hawking, savantul care a abandonat sportul după ce a primit un diagnostic crunt
Stephen Hawking, profesor la Universitatea din Cambridge, a încetat din viață în locuința sa. Savantul a fost diagnosticat cu o maladie incurabilă la vârsta de 21 de ani și comunica cu ajutorul unui mușchi facial conectat la un senzor și la un sistem vocal computerizat. Înainte de a fi imobilizat în scaunul cu rotile, Stephen a devenit cârmaciul celebrei echipe de canotaj a Universității din Cambridge. A fost însă nevoit să se lase de sport, boala neuro-motorie afectându-l tot mai mult. Medicii i-au prezis că va mai trăi numai doi ani, dar el le-a sfidat previziunile acestora, în ciuda faptului că a devenit complet imobilizat.
Considerat cel mai mare om de știință de la Einstein încoace, Hawking a avut mulți inamici din rândul colegilor de breaslă
Unii l-au considerat pe Hawking cel mai mare om de știință de la Albert Enstein încoace, iar alții l-au numit nebun. Stephen, care și-a dedicat întreaga viață fizicii, a devenit inamicul numărul 1 al Bisericii, după ce a afirmat că nu există Dumnezeu. Dar Hawking a fost și ținta multor critici din partea colegilor de breaslă. Felul său nonconformist de a-și exprima opiniile a determinat oamenii de știință să îl catalogheze drept un nebun. Una dintre teoriile care au stârnit reacții agresive din partea acestora a fost de fapt o convingere a lui Hawking. El a afirmat că viața extraterestră există în întinderea nesfârșită a universului.
A participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Londra
Hawking a fost iubit însă de lumea sportului britanic, care regretă trecerea în neființă a celebrului fizician. El a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Londra 2012. Stephen și-a făcut apariția pe scenă, iar cei prezenți, cu obiecte roșii luminoase în mâini, s-au ridicat în picioare în semn de solidaritate cu Hawking. Britanicul are trei copii (Robert, Lucy și Timothy) cu Jane Wilde, cea care i-a fost soție între anii 1965 și 1991.