A renunțat la Liga 1 pentru a lucra într-o fabrică de generatoare din Italia! Întâlnirea cu Prunea și Lăcătuș, plus amintirea nebună cu Ionuț Chirilă | EXCLUSIV
După șase ani petrecuți la Poli Iași, jucătorul de bandă dreaptă Gabi Bosoi a renunțat la fotbalul profesionist în vara anului trecut, la doar 31 de ani. Deși oficialii din Copou i-au propus un nou contract și era extrem de iubit de către fanii echipei ieșene, Gabi Bosoi a luat o decizie grea. A spus adio fotbalului profesionist și s-a mutat definitiv în Italia, alături de familia sa.
S-a despărțit cu greu de echipa cu care a jucat în prima ligă, a părăsit Iașiul cu lacrimi în ochi și a hotărât să înceapă o nouă etapă a vieții, munca în fabrică. A lăsat mingea pentru generatoarele electrice pe care le face în fabrică, dar nu regretă decizia luată.
„Nu mai puteam dormi noaptea de dorul familiei”
„A fost o decizie foarte grea pentru mine. Am plecat de la Iași cu lacrimi în ochi, dar am făcut asta pentru familia mea. Nu puteam să mai rezist departe de ei. În trecut am avut și un pic de ceartă în casă, pentru că soția rămăsese însărcinată și i-am promis că voi veni să stăm împreună, dar după ce mi-am terminat contractul am zis să mai stau încă un an la Iași și până la urmă am mai stat alți doi. Am făcut sacrificii foarte mari, am stat departe de familie, departe de băiețelul meu. Vorbeam cu copilul doar prin video. Nu mai puteam să dorm noaptea și de asta am decis să renunț la fotbbal și să stau alături de familia mea”, își motivează Gabi Bosoi decizia de a renunța la fotbal.
Ajuns la aproape 33 de ani, vârstă pe care o va împlini în luna august, Bosoi este convins că mai putea juca în Liga 1 cel puțin un sezon: „După părerea mea, mai puteam juca cel puțin un an la Poli Iași și vreau să le mulțumesc celor din Copou care mi-au propus să continui. Chiar am avut contractul pe masă pentru încă un sezon, domnul președinte de la acea vreme Adrian Ambrosie mi-a spus să rămân. Toată lumea m-a vrut, s-au rugat de mine să continui, dar a fost o decizie pe care am luat-o pentru binele familiei mele. Pentru binele nostru în casă. Și am decis să vin definitiv în Italia și să lucrez în fabrică”.
Lucrează într-o fabrică de generatoare
Aflat de un an în Italia, fostul fundaș dreapta al Politehnicii Iași s-a stabilit într-o localitate mică, cu 2.500 de locuitori, într-o zonă liniștită situată la 40 de kilometri de orașul Rimini și la 35 de kilometri de San Marino. „Familia din partea soției este aici de aproape 20 de ani, stau foarte bine. Am luat în calcul și perioada după ce îmi voi încheia cariera de fotbalist, dar eu nu am avut noroc să am un salariu de 9.000-10.000 de euro pe lună, să pot pune ceva bani deoparte. Am prins o perioadă cu destule probleme financiare și cu salarii foarte mici, așa că a fost greu să pui ceva deoparte, să poți face ceva când te lași de fotbal, să investești în ceva. În schimb, aici suntem bine, suntem fericiți, nu regret această decizie”, a declarat pentru ProSport Gabi Bosoi.
Gabi Bosoi: „Fac generatoare de curent”
Ex-fotbalistul a explicat cu ce se ocupă în fabrică: „Este un lanț de mai multe fabrici, EPTA se cheamă grupul, se fac mai multe lucruri aici. De exemplu, se sudează fel și fel de materiale într-o parte, în altă fabrică se fac numai lucruri din plastic. Avem încheiate contracte cu firme mari de mașini și le facem diferite accesorii din plastic, tot ce este pus din plastic pe o mașină. Și nu doar la mașini. Eu lucrez la Green Power, unde se fac generatoare de toate tipurile, mărimile și culorile. Fac generatoare de curent. Se fac și mașini de irigat, fel de fel de mașini, dar eu mă ocup de generatoare de curent. Am învățat să fac partea mecanica de la A la Z, montez tot ce este de montat pe motor”.
Joacă fotbal la o echipă de amatori: „Câștig mai bine decât în prima ligă la Poli Iași”
Cum patronul fabricii unde lucrează finanțează și o echipă de fotbal de amatori, Gabi Bosoi nu putea sta departe de gazon. Și joacă la echipa din localitate, înscrisă în liga a 6-a italiană, unde este privit ca o vedetă ținând cont că vine din Liga 1 a României. „Joc fotbal la echipa locală, un fel de liga a 6-a, cum e liga județeană la noi. Dar aici e cu totul și cu totul diferit, chiar dacă este un nivel de amatori. În paralel lucrez în fabrică. Patronul de la fabrică sponsorizează și echipa de fotbal și mi-a făcut un salariu bun pentru fabrică și fotbal. Sunt foarte mulțumit, chiar nu mă așteptam. Multă lume nu o să mă credă, dar câștig mai bine decât în prima ligă la Poli Iași. Și sunt și lângă familia mea”, spune Bosoi, vedeta echipei.
Toți colegii și suporterii știu că românul vine de la o echipă din prima ligă și chiar i-au urmărit evoluțiile și golurile pe înregistrările de pe Youtube: „Când am ajuns aici, i-am spus patronului care se ocupă de echipă că sunt decis să vin și să rămân în Italia definitiv. Mi-au spus că sunt nebun când au auzit că renunț la Liga I și vin să lucrez în fabrică în Italia și să joc în liga a 6-a de aici. Nu credeau că plec din România, deși mi s-a oferit un nou contract. Dar repet, am decis asta pentru familia mea, mi-am luat și casă aici, e casa noastră. Mă privesc ca pe o vedetă aici, ținând cont că vin din prima ligă a României. Ei urmăreau deja pe Youtube meciurile mele, știau despre mine, m-au prezentat aici. Am rămas impresionat de oamenii de aici, de organizare”.
Iașiul, a doua casă
Născut în Brăila, Gabi Bosoi spune că de fiecare dată când va reveni în țară în concediu va trece și prin Iași pentru a-și saluta prietenii. „Iașiul e a doua mea casă, am petrecut 6 ani acolo. Am rămas cu amintiri foarte frumoase, am mai mult timp împreună cu Ghiță de la magazie (n.r. magazinerul Gheorghiță Ungheanu) și cu doamna Ana de la spălătorie decât cu soția sau mama mea. Sigur că mi-e dor de colegi, de Liga I. Chiar am vorbit cu foștii mei colegi și i-am spus lui Frăsi (n.r. căpitanul Cosmin Frăsinescu) să joace în continuare, pentru că nu te mai întâlnești cu astfel de momente. Cât mai poți, joacă! Nu se compară când joci cu tribunele pline, ești apreciat, te vede lumea la televizor”.
Primul contact cu Prunea și Lăcătuș. ”Mi s-a ridicat părul pe mine când i-am văzut în față”
Gabi Bosoi a semnat cu Poli Iași în decembrie 2013, după 8 ani petrecuți la Brăila, orașul său natal, echipă pentru care a marcat 31 de goluri în 190 de meciuri. Dorit și cu doi ani înainte de Ionuț Popa și primarul Gheorghe Nichita, Bosoi a ajuns în cele din urmă la Iași la începutul anului 2014, când a făcut primul cantonament sub comanda lui Marius Lăcătuș. A renunțat la mai multe salarii la echipa de la Dunăre și a acceptat oferta președintelui Florin Prunea.
„Am fost aproape să vin la Iași încă din 2011, când m-a vrut Ionuț Popa. Domnul primar Nichita m-a vrut atunci, chiar îmi spunea că va încerca să mă ia pe cale politică. Dar Brăila a cerut prea mulți bani pe mine și nu am mai ajuns. Am semnat în decembrie 2013, când am renunțat la mai multe salarii, iar în 2014 am venit la echipă. M-au contactat domnii Florin Prunea și Marius Lăcătuș. Nu-mi venea să cred atunci când am venit la Iași, să întâlnesc doi oameni foarte importanți și cunoscuți în fotbalul românesc. S-a ridicat părul pe mine când am dat ochii cu ei la Iași, au fost niște momente pe care nu le pot uita. Am venit în retur, am promovat în Liga I, am marcat și cinci goluri în liga a doua atunci. Am reușit să dau gol chiar la debut, cu Clinceniul, echipă foarte bună la care jucau frații Karamian, Bogdan Pătrașcu, Stelian Stancu, jucători cu experiență în prima ligă”, rememorează Gabi Bosoi.
Eugen Neagoe i-a dat cea mai mare încredere
În cei șase ani petrecuți la Iași, în perioada 2004-2009, Bosoi a avut ocazia să lucreze cu mai mulți antrenori, Marius Lăcătuș, Ionuț Chirilă, Nicolo Napoli, Eugen Neagoe și Flavius Stoican.
Cea mai bună perioadă a avut-o cu Eugen Neagoe, cu care a ajucat cel mai mult. „Domnul Neagoe pot să spun că m-a ajutat, am jucat foarte mult cu el. A fost corect cu toți jucătorii, am avut atunci o perioadă de 15 meciuri fără înfrângere, am câștigat play-out-ul fără să pierdem vreun meci”, spune fostul fundaș dreapta.
Acesta își amintește și de antrenorii care l-au nedreptățit în unele momente: „M-am înțeles bine cu toți antrenorii. Suntem 24-25 de jucători într-un vestiar și toți vor să joace, e normal. Au fost momente în care am fost și nedreptățit, dar eu sunt un băiat de caracter, am ținut în mine chiar și atunci când am fost nedreptățit și nu am făcut certuri prin vestiar. M-am pregătit sută la sută de fiecare dată, iar când am fost folsit am încercat să dau totul, să câștige echipa. Nedreptățit am fost și cu Nicolo Napoli, și cu Flavius Stoican. Cu Napoli, echipa pierdea 4-5 meciuri la rând, m-a băgat în meciul cu Voluntari, am făcut un meci foarte bun, am bătut 2-1, chiar m-a și felicitat antrenorul, iar în următorul meci eram în tribună sau rezervă. Chiar nu înțelegeam, nici colegii nu înțelegeau. Dar noi, jucătorii, trebuie să înțelegem o singură chestie, că atunci când ești la o echipă antrenorul e cel care decide, el e cel care răspunde de rezultate și trebuie să respecți deciziile lui. Și cu Flavius Stoican a fost la fel. Am avut o perioadă destul de bună cu el, după care am fost accidentat, apoi au fost niște fluctuații pe care nu mi le explic. Chiar vorbeam cu colegii mei, nu știam ce se întâmplă, nu i-am greșit cu nimic, pur și simplu mă ținea numai prin tribune.
Și la un moment dat i-am și spus: Văd că nu mai intru în vederile tale, nu mai are rost să stau, că eu am familia la mare distanță și eu mă chinui aici. Dacă nu mai ai nevoie de mine, lasă-mă să plec, îmi reziliez contractul.
A și vrut să mă împrumute la un moment dat la Ploiești, atunci nu mai eram dorit de Flavius, el avea alte priorități. Chiar eram foarte supărat atunci pentru că eram valid, eram pregătit și folosea fundaș dreapta alți jucători care nu mai jucaseră niciodată în viața lor acolo, de exemplu pe Zaharia. Erau niște momente pe care nu mi le explicam. Păi când eu sunt disponibil și mă pregătesc bine, de ce nu mă bagă? Să vină și să-mi spună în față: Băi, nu mai am nevoie de tine! Dar el nu a făcut chestia asta”.
Dubla cu Hajduk Split și calificarea în play-off cu Stoican, cele mai frumoase amintiri din Copou
În cei șase ani petrecuți la Poli Iași, echipă pentru care a marcat 8 goluri în 105 meciuri, Bosoi a strâns mai multe amintiri frumoase, două detașându-se în mod special: „Cea mai frumoasă amintire a fost participarea în Europa League, când am jucat cu Hajduk Split. Chiar dacă nu am jucat atunci, dar am prins destul de multe meciuri în acel campionat. Nu mă așteptam să ajug să fac parte din lotul unei echipe care joacă în Europa League. Dar cu muncă și cu noroc am ajuns acolo. Și perioada cu Flavius Stoican a fost frumoasă, când am reușit să ne calificăm în play-off”.
Azi dat afară, mâine titular. Întâmplare de pomină cu Ionuț Chirilă și reacția fabuloasă a lui Prunea
Gabi Bosoi a povestit o întâmplare ciudată cu fostul antrenor Ionuț Chirilă în rol principal. Acesta a vrut să-l pună pe liber pe jucătorul Iașiului, l-a anunțat telefonic că nu va mai face parte din lot, după care a doua zi l-a înștiințat că va fi titular. Iar reacția președintelui de atunci Florin Prunea a fost fabuloasă!
„Nu pot să uit acea întâmplare. După ce a fost demis domnul Marius Lăcătuș, la Poli a venit domnul Ionuț Chirilă. Acesta a vorbit cu Florin Prunea că trebuie să aducă 4-5 jucători, dar trebuia să renunțe la câțiva jucători. A renunțat atunci la Vișa, Pălimaru și era în dubii cu mine. Mă sună pe la 2 noaptea, în ultima seară când se încheia perioada de transferuri: Băi, Gabi, uite, te sun de la Nisa. Am vorbit cu Florin Prunea, mi-a spus că nu ai vrut să reziliezi contractul și să pleci, pentru că luasem hotărârea asta.
I-am spus că nu am cum să reziliez contractul, pentru că e ultima seară și practic rămân pe dinafară, nu mai am timp să-mi găsesc echipă. Și îmi spune: Să știi că am mare încredere în tine.
Toată presa a scris atunci că Bosoi e ca și plecat de la Iași, că nu mai e dorit de Ionuț Chirilă, că s-a renunțat la Bosoi, dar că am rămas la echipă până la finalul sezonului doar pentru că s-a încheiat perioada de transferuri. În fine, discuțiile astea au avut loc joi, iar noi sâmbătă aveam meci acasă cu Tg. Mureș. Și vineri mă cheamă la antrenament domnul Chirilă și îmi spune: Bă, nu te mai dau afară, vii la antrenament. Vezi că sâmbătă te bag!.
Băi, cred că glumește! A zis că mă bagă titular, după ce mi-au spus că mă pun pe liber. Președintele Florin Prunea nu știa nimic. Și a venit ziua de sâmbătă, ziua meciului. Eu eram pregătit, mă duc la magazie la Gheorghiță să-mi iau ghetele, echipamentul, când apare Florin Prunea: Băi, tu ce mai cauți pe aici?
Păi cum ce caut, domnule președinte! Sunt titular în meciul ăsta!
Du-te băi de-aici, că nu cred!. I-am spus că sunt titular și nu m-a crezut. Toată lumea a râs atunci, toți au rămas uimiți de decizia lui Chirilă. Mi-a rămas întipărită întâmplarea aceea pentru că ai des ocazia să fii azi dat afară și mâine să fii titular. Și fără ca președintele să știe”.