Alesanco a fost protagonistul unei întâmplări care a rămas în istoria fotbalului românesc ca un reper. Pentru majoritatea, unul de moralitate. Pentru câțiva, o bornă a stupizeniei totale.
Pe finalul campionatului 1997-1998, Craiova antrenată de fostul căpitan al Barcei a fost arbitrul luptei pentru titlu, în care erau implicate Rapid și Steaua. În ultima etapă, Universitatea dădea piept în Bănie cu formația giuleșteană, o victorie sau un egal al gazdelor ducând titlul în Ghencea. Pe de altă parte, Universitatea și Rapid urmau să-și dispute și finala Cupei României, ceea ce făcea ca victoria feroviarilor în campionat să le asigure craiovenilor automat prezența în cupele europene. Alesanco a refuzat atunci orice aranjament. „Jucăm pe bune. În vocabularul meu nu există cuvântul blat”, a spus el atunci, trimițând pe teren prima garnitură. Craiova a făcut egal cu Rapid, 2-2, a pierdut apoi finala Cupei, scor 0-1, și a ieșit din cupele europene. „Este mult de atunci, nu vreau să-mi mai amintesc ce a fost. Oricum, și acum aș proceda la fel”, a declarat Alesanco.
"Aveți talente mari”
Au trecut zece ani de când ați plecat de la FC Național. Mai urmăriți fotbalul românesc? Mai citesc pe internet sau aflu de la prieteni. Chiar îl întrebam pe Gică (n.r. – Popescu) dacă fotbalul din România a mai crescut și zicea că valoarea echipelor s-a egalizat. Am urmărit sezonul trecut la televizor, a fost foarte plăcut.
Cum vă amintiți perioada petrecută în România? Am amintiri plăcute din România. Am avut multe surprize când am venit, bune și rele, însă de fiecare dată am lucrat cu un grup foarte bun de jucători, care își doreau să cunoască, să evolueze ca sportivi. În Romania trebuie ca fotbalul să crească mai mult, pentru că talente există. Sezonul trecut a ieșit campioană o echipă necunoscută în Europa, antrenată de Dan Petrescu. Nu trebuie să ne uităm la numele unei echipe, ci la ce reușește să facă. Dan Petrescu a construit o echipă competitivă, care să se bată cu cei mai mari, și i-a ieșit.
Naționala României? E ca întotdeauna, din câte știu eu, genul de echipă cu jucători mari, care are nevoie doar de câteva lucruri în plus pentru a caștiga un Campionat European, așa cum a făcut Spania. Știți cine e selecționer? Nu.
Răzvan, fiul antrenorului de la Șahtior, Mircea Lucescu. Păi, îl cunosc bine, l-am avut elev la FC Național. A fost portar, nu? Sunt sigur că va face treabă bună și ca antrenor.
Vă așteptați la un meci greu cu Șahtior, în Supercupa Europei? Da, joacă foarte bine. Șahtior are mulți jucători tineri, are un joc defensiv asemănător cu al nostru. La ora Supercupei vor mai multe meciuri jucate decât noi, însă Barca trebuie să demonstreze că merită să câștige un nou trofeu.
Ar putea colabora cu Școala lui Gică Popescu
Alesanco s-a întâlnit la Barcelona și cu fostul internațional român Gică Popescu, care tocmai susținuse o conferință de presă în capitala catalană vizavi de dosarul său de la CNSAS. După întâlnirea cu presa, cei doi au făcut o vizită pe Camp Nou, accesul fiind facilitat de o intervenție a lui Alesanco. Cei doi internaționali au discutat pe îndelete despre fotbalul juvenil, precum și despre o posibilă colaborare a centrului de la Barcelona cu școala lui Gică Popescu. „De ce nu? Noi colaborăm cu mai multe școli din lume. Deocamdată nu monitărizăm niciun jucător tânăr român, dar pe viitor orice este posibil”, a spus Alesanco.
4 Jucători de la Școala lui Gică Popescu au ajuns la AS Roma: Pena, Mladen, Gavrilă și Stoian
Alesanco este unul dintre jucătorii Barcelonei care au ratat penalty-uri în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 câștigată de Steaua Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER