Sâmbătă, la Sankt Petersburg, la tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale din Rusia, România a fost repartizată în grupa E, alături de Danemarca, Polonia, Muntenegru, Armenia și Kazahstan. Vor fi nouă grupe, 7 de șase echipe, două de 5 echipe. Primele clasate merg direct, cele mai bune opt locuri secunde merg la baraj pentru pozițiile rămase. ProSport a realizat un exercițiu de imaginație și a format un prim 11 cu cei mai buni jucători de la adversarele României din preliminariile pentru Mondiale. Iată ce a ieșit.
PORTAR Wojciech SZCZESNY (Polonia, 25 de ani) – portarul de 1,96 m de la Arsenal Londra e cotat drept unul dintre cei mai buni tineri goalkeperi ai lumii. Născut la Varșovia, Wojciech a trecut a făcut pasul la doar 16 ani de la Legia, echipa din orașul său natal, la Academia formației Arsenal Londra. A debutat la doar 20 de ani în Premier League și are contract cu trupa lui Arsene Wenger până în 2018. Cotat la 7 milioane de euro, portarul polonez a adunat deja 23 de meciuri în prima reprezentativă și are o concurență aprigă între buturile naționalei. Se luptă pentru un post de titular cu Boruc și Fabianski. Tatăl său este fostul portar al naționalei Poloniei, Maciej Szczesny.
FUNDAȘ DREAPTA Lukasz PISZCZEK (Polonia, 30 de ani) – joacă la Borussia Dortmund din 2010, iar cota sa de piață a ajuns la 9 milioane de euro. La Zaglebie Lubin evolua ca extremă dreapta într-un sistem 4-3-3, iar la Hertha Berlin, prima sa formație din Bundesliga, îi erau încredințate mai ales sarcini ofensive. Are contract cu Dortmund până în 2016, iar la naționala Poloniei a adunat 40 de selecții și a marcat de două ori. La Euro 2008, Lukasz a fost chemat pentru a-l înlocui pe Jakub Blaszczikowsky, accidentat, însă a prins doar un meci, cel cu Germania, o accidentare ținându-l pe tușă.
FUNDAȘ CENTRAL Simon KJAER (Danemarca, 26 de ani) – în 2007 și 2009 a fost numit talentul anului în Danemarca de federația de profil. Stoperul de 1,89 m a evoluat în carieră pentru Midtjylland, Palermo, Wolfsburg, Roma, Lille, iar în prezent joacă în Turcia, la Fenerbahce. Înainte de a semna în 2010 cu Wolfsburg, cluburi precum Manchester și Tottenham își exprimaseră interesul pentru fundașul danez, însă mutarea în Premier League nu s-a mai concretizat. Într-un meci cu Suedia (1-0), din preliminariile pentru CM 2010, colegul său, Per Kroldrup, s-a accidentat la încălzire, iar Simon, la rândul său accidentat, i-a spus selecțioenrului că vrea să intre pe teren. A jucat 90 de minute și danezii au câștigat. Conform transfermarkt, cota sa de piață a ajuns la 5,6 milioane de euro.
FUNDAȘ CENTRAL Daniel AGGER (Danemarca, 31 de ani) – cu o statură impresionantă, 1,91 m / 81 kg, căpitanul naționalei Danemarcei e o prezență care dă greutate echipei selecționerului Morten Olsen. După 8 ani petrecuți în Premier League, la FC Liverpool, echipă la care a ajuns într-o vreme în care Sammy Hyypia și Jamie Carragher formau cuplul de fundași centrali, Agger s-a întors în 2014 la prima sa dragoste, clubul la care s-a format, Brondby Copenhaga. A strâns 66 de selecții și a marcat 12 goluri pentru prima reprezentativă, iar cota sa de piață de ridică la 4,2 milioane euro.
FUNDAȘ STÂNGA Stefan SAVIC (Muntenegru, 24 de ani) – în urmă cu câteva zile, fundașul muntenegrean semna cu gruparea Atletico Madrid, după ce a evoluat în Serie A, pentru Fiorentina. Trupa antrenată de Diego Simeone a plătit 17,5 milioane de euro pentru fundașul care a adunat 29 de prezențe și 2 goluri pentru prima reprezentativă. Fiecare reușită o dedică tatălui său, Dragan, care s-a sinucis pe când Stefan avea 20 de ani. Poate juca și în cenrtul liniei defensive, dar se exprimă la un nivel foarte bun și în banda stângă.
MIJLOCAȘ DREAPTA Jakub BLASZCZYKOWSKI (Polonia, 30 de ani) – e căpitanul naționalei Poloniei și evoluează de opt ani la Borussia Dortmund, după ce a jucat două sezoane la Wisla Cracovia. În 2008 a fost desemnat cel mai bun jucător polonez al anului, iar fanii Borussiei l-au ales MVP-al anului. Impresionează prin disponibilitatea la efort și prin centrările fără cusur. A strâns 70 de partide în prima reprezentativă pentru care a marcat de 14 ori. 10 milioane de euro este cota de piață a polonezului în acest moment, conform transfermarkt.
MIJLOCAȘ LA ÎNCHIDERE Grzegorz KRYCHOWIAK (Polonia, 25 de ani) – dragostea pentru fotbal i-a insuflat-o fratele său mai mare, iar micul Grzegorz a pus pas cu pas pe treptele fotbalului la școla clubului francez Bordeaux. A fost împrumutat de Bordeau la Reims și la Nantes, iar în 2014 a fost cumpărat de Sevilla pentru 3,8 milioane de euro. S-a format pe postul de mijlocaș defensiv, dar poate evolua la fel de bine și în centrul defensivei. Până la 25 de ani a adunat 26 de selecții în națională și a înscris un gol.
COORDONATOR Christian ERIKSEN (Danemarca, 23 de ani) – Christian Eriksen este un jucător complet. A fost cel mai bun jucător danez din 2013 și 2014 și e o piesă importantă din angrenajul lui Tottenham, una dintre echipele de top ale Angliei. Jucătorul de creație al naționalei lui Morten Olsen excelează printr-o tehnică remarcabilă în regim de viteză, un dribling imprevizibil și un IQ fotbalistic mult peste medie. Are 1,77 m, iar la 23 de ani a adunat deja 53 de selecții în naționala pentru care a marcat de șase ori. Într-un interviu pentru ProSport, cu ocazia amicalului România – Danemarca din luna noiembrie, Christian spunea: „Am doar 22 de ani, deci cred că e o performanță foarte mare. Am citit și eu că pot să îl depășesc pe Michael Laudrup, care a ajuns la 50 de selecții la 24 de ani. E o performanță remarcabilă, sunt mândru de ce am reușit. Mi-era greu să cred că voi ajunge aici atunci când am debutat la națională, acum patru ani. Au fost foarte multe meciuri în care am fost implicat și în care am avut evoluții bune”
MIJLOCAȘ STÂNGA Henrich Mkhitaryan (Armenia, 26 de ani) – cel mai valoros jucător al naționalei Armeniei a evoluat trei ani la Șahtior Donețk, sub comada lui Mircea Lucescu, iar în 2013 a fost cumpărat de Borussia Dortmund pentru aproape 20 de milioane de euro. Născut la Erevan, armeanul poate evolua pe orice post din linia meidană sau din compartimentul ofensiv și excelează prin creativitate, viteză, șut, devieri fine și capacitatea de lua cele mai bune decizii într-o fracțiune de secundă. A reușit 16 goluri în 52 de partide pentru națională.
ATACANT Stevan JOVETIC (Muntenegru, 25 de ani) – În mai 2008, Fiorentina se încumeta să plătească aproximativ 11 milioane de euro pentru un tânăr de 18 ani care reușise să impresioneze la Partizan. Înainte de a semna cu echipa din Toscana, Jovetic fusese urmărit de Manchester United și Real Madrid. Cei doi giganți n-au făcut însă vreo ofertă, iar cei de la Fiorentina au speculat momentul. Prima perioadă n-a fost tocmai strălucită, deoarece pe postul său juca Adi Mutu, care în acea perioadă se afla într-o formă excelentă. Încet, dar sigur, Jovetic și-a croit drum spre un post de titular, ba chiar a reușit să aibă o legătură strânsă cu Mutu, în care vedea un profesor. În 2010, a marcat într-o deplasare la Cagliari, scor 2-2 și golul i l-a dedicat lui Adi Mutu, care la acel moment era suspendat după ce fusese depistat pozitiv cu sibutramină. Jovetic a devenit titular incontestabil după plecarea lui Mutu, 2011, iar talentul său i-a convins pe cei de la City, care în vara lui 2013 au plătit 31 de milioane de euro pentru transferul său. La națională a debutat în 2007, la doar 17 ani și de atunci a strâns 34 de prezențe, reușind să înscrie de 13 ori.
ATACANT. Robert LEWANDOWSKI (Polonia, 26 de ani) – este parte importantă din renașterea Borussiei Dortmund, dar destinul i-a fost influențat și de un român. În 2010, nemții căutau un atacant și prima opțiune a fost Florin Costea, care venea după un sezon excelent. Adrian Mititelu a cerut însă 6 milioane de euro, un preț considerat prea mare de nemți, care au preferat să plătească 4 milioane de euro lui Lech Poznan pentru transferul lui Robert Lewandowski. Timpul a demonstrat că a fost o decizie inspirată, deoarece Lewandowski a devenit unul dintre cei mai buni marcatori din istoria clubului. A format o tripletă eficientă cu Reus și Gotze și în 2013 a ajuns până în finala Ligii Campionilor, pe care a pierdut-o în fața lui Bayern, unde avea să ajungă în 2014. La națională a debutat în 2008, are 68 de selecții și 26 de goluri.
4 septembrie 2016: Danemarca – Armenia, Kazahstan – Polonia (ora 19:00), România – Muntenegru (ora 21:45)
8 octombrie 2016: Armenia – România, Muntenegru – Kazahstan (ora 19:00), Polonia – Danemarca (ora 21:45)
11 octombrie 2016: Kazahstan – România (ora 19:00), Danemarca – Muntenegru, Polonia – Armenia (ora 21:45)
11 noiembrie 2016: Armenia – Muntenegru (ora 19:00), Danemarca – Kazahstan, România – Polonia (ora 21:45)
26 martie 2017: Armenia – Kazahstan (ora 19:00), Muntenegru – Polonia, România – Danemarca (ora 21:45)
10 iunie 2017: Kazahstan – Danemarca (ora 19:00), Muntenegru – Armenia, Polonia – România (ora 21:45)
1 septembrie 2017: Kazahstan – Danemarca (ora 19:00), Danemarca – Polonia, România – Armenia (ora 21:45)
4 septembrie 2017: Armenia – Danemarca (ora 19:00), Muntenegru – România, Polonia – Kazahstan (ora 21:45)
5 octombrie 2017: Armenia – Polonia (ora 19:00), Muntenegru – Danemarca, România – Kazahstan (ora 21:45)
8 octombrie 2017: Danemarca – România, Kazahstan – Armenia, Polonia – Muntenegru (ora 19:00).
Turneul final al Cupei Mondiale din 2018 va avea loc în perioada 14 iunie – 15 iulie 2018.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER