Arbitrul Istvan Kovacs (27 de ani) a încheiat excelent anul 2011. Centralul din Carei a fost promovat de către UEFA în a patra categorie valorică, la doar un an după ce a ajuns pe lista arbitrilor internaționali. Din acest moment, Kovacs poate conduce meciuri la centru în Europa League și chiar partide între naționale de seniori.
Cum a fost anul 2011 pentru tine? Pe plan intern a fost un an bun, cu excepția a două-trei partide mai puțin reușite. Pe plan extern a fost un an excelent. Am încheiat anul foarte bine cu recenta promovare de la UEFA, deci pot să spun că eforturile mele nu au fost în zadar.
În primele 18 etape din acest campionat ai acordat 17 cartonașe roșii, cele mai multe dintre toți arbitri. Cum explici acest lucru? Nouă ni se cere exigență maximă, iar eu nu fac decât să pun în practică regulamentul. Multe dintre greșelile care au condus la aceste cartonașe s-au datorat imprudenței. De asemenea, pe finalul sezonului s-a acumulat oboseala, iar jucătorii erau foarte predispuși la eliminări. Oricum, eu sunt genul de arbitru care preferă să dea un cartonaș roșu fără să stea prea mult pe gânduri.
Regreți vreun „roșu” dat în toamna trecută? Niciunul. Chiar mai puteam să dau vreo două la FCM Târgu Mureș cu Oțelul (1-2).
Ce îți reproșezi după meciurile conduse în 2011? Nu știu dacă îmi pot reproșa ceva punctual. Sunt conștient că nu am arbitrat perfect și că e loc de mai bine. Oricum, toată lumea să fie sigură că nicio greșeală pe care am făcut-o nu a fost cu intenție.
„Se pune prea multă presiune pe noi”
De ce crezi că au fost atât de multe greșeli de arbitraj în tur? Conducătorii din fotbal au pus foarte multă presiune pe noi, iar acest lucru nu a fost deloc benefic. Apoi, unele greșeli au venit și pe lispa de concentrare în diferite momente ale jocurilor. Cert e că arbitrii români au valoare. Aici nu încape nicio discuție.
Cum comentezi faptul că unele cluburi cer să se aducă din retur arbitri străini? Îți dai seama că nu sunt de acord cu așa ceva. Și arbitri din străinătate pot să greșească la fel de bine ca și cei din țară. Nu mi se pare o soluție viabilă.
Ești de cinci ani în Liga I, dar nu ai arbitrat niciodată un clasic Steaua – Dinamo. De ce? Cei care fac delegările au anumite criterii. Poate nu am fost în formă la ora derby-ului.
Care a fost cea mai grea partidă pe care ai condus-o la centru? Rapid – Gaz Metan (5-3). A fost un meci cu un ritm alert. Am acordat două lovituri de la 11 metri, două cartonașe roșii și am avut și alte câteva faze care m-au solicitat atât din punct de vedere fizic cât și mental.
Unii conducători din Liga I te consideră arbitrul de casă al CFR-ului. Cum comentezi? Mă deranjează foarte tare. Nu e nimic adevărat. Nu am nicio legătură cu niciun club și când intru pe teren nu mă interesează ce tricouri poartă cei 22 de fotbaliști. Am două „defecte”: sunt incoruptibil și fluier doar ceea ce văd pe teren.
Când crezi că vom avea din nou un arbitru la un turneu final? Peste doi ani, la Campionatul Mondial din Brazilia, vom avea sigur un arbitru. Arbitrii din România au valoare, dar trebuie să li se acorde mai multă încredere.
Visul meu este să ajung la un turneu final. Sper să îl realizez cât mai repede Istvan Kovacs, arbitru FIFA
Istvan Kovacs a devenit arbitru în anul 2000. La 16 ani a condus primele partide în Liga a IV-a, iar la 19 ani a ajuns în Liga a III-a
Kovacs a debutat în Liga I la 22 de ani, dar primul său mare meci a fost Supercupa din 2007, Dinamo – Rapid 1-1 (5-6, d.l.d)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER