ANALIZĂ‚ | Totul despre Steaua și Partizan. Cum au început sezonul cele două adversare, care e fondul de salarii și ce au făcut în ultimii cinci ani. Aflați ce vor să facă sârbii și românii cu banii dacă se califică în Liga Campionilor

Partizan Belgrad, deținătoarea titlului în Serbia pe care Steaua o întâlnește miercuri în turul III preliminar al Ligii Campionilor, seamănă și, în același timp, se deosebește fundamental de echipa din România. 

Steaua și Partizan domină competițiile interne, au bugete asemănătoare și medii apropiate de spectatori acasă

> Cele două campioane care se întâlnesc pe Arena Națională miercuri, în prima manșă a „dublei” eliminatorii, domină autoritar, în ultimul cincinal, competițiile interne. Steaua a luat titlul în România în ultimii trei ani consecutiv, pe când Partizan a câștigat patru din ultimele cinci campionate în Serbia.

> Formația din Belgrad a avut anul trecut un buget de circa 10,6 milioane de euro, adică aproximativ atât cât pune Steaua la bătaie în acest sezon. Și Steaua, și Partizan mizează pe vânzarea vedetelor în străinătate, pentru a mări încasările.
> Steaua a avut în campionatul trecut, conform calculelor ProSport, o audiență medie de 5.862 de spectatori/meci pe propriul teren. Potrivit site-ului www.soccerway.com, Partizan a avut acasă, în campionatul intern, o medie de 7.067 spectatori/meci.  

Partizan alocă peste două milioane de euro pe an centrului de juniori. Steaua închiriază copiii de la alte cluburi

> În același timp, însă, cele două cluburi cheltuiesc diferit banii din buget. Într-un articol publicat pe site-ul www.telegraf.rs în 8 mai 2015, Ivan Maricic, membru în Consiliul de Administrație al FK Partizan Belgrad, mărturisea că 62% din bugetul anual, însemnând circa 6,58 milioane de euro, se direcționează către salariile și primele fotbaliștilor. Prin comparație, la un buget sensibil egal, Steaua cheltuiește circa 400.000 de euro pe lună – însemnând 4,8 milioane de euro pe an – cu fondul de salarii al jucătorilor.


Alexandru Chipciu este, la 26 de ani, cel mai important fotbalist român pe care mizează Steaua. FOTO: ProSport

> În timp ce Steaua închiriază juniori de la alte cluburi pentru a „păcăli” regulamentele FRF și UEFA, Partizan Belgrad pune activitatea de la copii și juniori în centrul preocupărilor. Conform aceluiași Ivan Maricic citat de site-ul mai sus amintit, „echipamentele sportive și mâncarea de cea mai bună calitate, dar și alte aspecte indispensabile dezvoltării tinerilor fotbaliști sunt costisitoare, ceea ce face ca Partizan să aloce 20% din buget acestei activități”. Așadar, în cifre absolute, gruparea sârbă care înfruntă Steaua cheltuiește, conform spuselor oficialului de la Partizan, peste 2.000.000 de euro pe an cu centrul de copii și juniori. Unul care, însă, produce jucători de talie mondială, care câștigă trofee cu naționalele de juniori ale Serbiei și apoi sunt vânduți la mari cluburi din Occident pe sume importante. Dacă Steaua nu are, cu excepția lui Ogăraru, niciun fotbalist produs în curtea proprie care să fi ajuns la un club cât de cât important în ultimii 20 de ani, în schimb tinerii „exportați” de Partizan confirmă la cluburi importante. Sârbii au o academie care cuprinde 400 de copii și juniori care în 2006 a fost decretată al doilea centru de acest fel ca valoare în Europa, după cel de la Ajax Amsterdam.

> Însuși modul în care e concepută afacerea cu fotbal diferă între Steaua și Partizan. Gigi Becali, patronul „roș-albaștrilor”, a retras constant din conturile clubului, în ultimii ani, sume de ordinul milioanelor. Clubul a devenit astfel, practic, principalul finanțator al lui Becali, în condițiile în care restul afacerilor acestuia au intrat în insolvență sau faliment, iar negoțul cu terenuri a cunoscut o încetinire severă. Latifundiarul concepe afacerea foarte asemănător cu un negustor sau speculant: cumpără jucători cât mai ieftin, din diverse părți, îi „vopsește” (după cum singur s-a exprimat recent) și încearcă să-i vândă în profit. A desființat Academia de Fotbal acum câțiva ani pe motiv că înghițea bani. Încearcă să cheltuiască doar atât cât să câștige titlul în campionatul intern și să se califice în grupele Ligii Campionilor, pentru ca banii veniți de la UEFA să-i treacă apoi în conturile sale. El a anunțat, după meciul de miercuri, cu slovacii de la Trencin, că dacă nu se califică în grupele cupelor europene vinde toți jucătorii și bagă echipa în insolvență.

Conducătorii sârbilor consideră primordiale creșterea jucătorilor și atragerea suporterilor la stadion. Banii alocați pentru centrul de copii și juniori sunt singurii intangibili dintre toate cheltuielile, indiferent cât de grea este perioada prin care trece clubul. Conducerea echipei Partizan are nevoie de banii din grupele Ligii Campionilor tocmai pentru a finanța această activitate dedicată noilor generații de fotbaliști. „Maricic a subliniat că Partizan se va concentra pe munca la Academia de Juniori în anii care vin: «Trebuie să facem eforturi serioase pentru a îmbunătăți producția de jucători, deci trebuie să îndurăm acest ritm al costurilor. Va fi necesar să ne calificăm în Europa League sau Liga Campionilor. Cred în potențialul genetic al acestei națiuni și în expertiza antrenorilor noștri. Dacă n-aș crede una ca asta, n-aș fi aici sau la Partizan. Cred că putem atrage mai mulți suporteri în tribune»”, se notează în articolul din www.telegraf.rs.
Partizan e cunoscută, la nivel mondial, pentru că organizează tabere de fotbal pentru copiii din țări cu o importantă comunitate sârbească: Muntenegru, Bosnia, Slovenia, Australia și SUA.

Partizan – doi titulari în finala Mondialului sub 20 de ani câștigată de Serbia cu Brazilia. Steaua l-a avut titular pe portarul Cojocaru în România-Armenia, din preliminariile pentru Euro sub 21 de ani


Mijlocașul Andrija Zivkovic, campion mondial cu Serbia anul acesta la naționale sub 20 de ani,
este cel mai tânăr căpitan pe care l-a avut vreodată Partizan. FOTO: Mediafax

> Partizan a avut trei jucători în echipa Serbiei care tocmai a câștigat Campionatul Mondial – categoria sub 20 de ani: pe atacantul Ivan Saponjic (17 ani, 1,92 metri), pe mijlocașul Andrija Zivkovic (19 ani, 1,82 metri) și pe fundașul Miladin Stevanovic (19 ani, 1,80 metri). Primii doi au fost titulari în marea finală cu Brazilia, câștigată de sârbi cu 2-1.
România nu s-a calificat la această competiție. La ultimul meci al naționalei tricolore sub 21 de ani, 3-0 cu Armenia în debutul preliminariilor pentru Euro 2017, Steaua avut un singur fotbalist selecționat, pe portarul Valentin Cojocaru.


62% din buget alocă Partizan pentru salariile și primele fotbaliștilor – 6.577.777 euro (800.000.000 de dinari sârbești) pe an

45,7% din buget alocă Steaua pentru salariile și primele fotbaliștilor – 4.800.000 de euro


Sârbii au câștigat la zero toate meciurile oficiale din acest sezon. Românii au obținut două victorii din cinci jocuri

În turul II preliminar al Ligii Campionilor, Steaua a trecut cu greu de campioana Slovaciei: 2-0 în deplasare și 2-3 acasă cu AS Trencin, club cu un buget anual de 1,7 milioane de euro. Partizan a trecut de campioana Georgiei: 1-0 acasă și 2-0 în deplasare cu Dila Gori.

Partidele retur ale acestor confruntări au avut loc marți (Partizan) și, respectiv, miercuri (Steaua).

Conform datelor statistice publicate pe site-ul UEFA, meciul Steaua-Partizan de miercuri a fost dominat, la câteva rubrici, de vizitatorii slovaci.
Șuturi la poartă: 13-9
Șuturi pe poartă: 5-5
Cornere: 2-8
Ofsaiduri: 1-3
Faulturi: 17-19

Pe de altă parte, partida Dila Gori-Partizan de marți a fost controlată destul de clar de sârbi.
Șuturi la poartă: 8-12
Șuturi pe poartă: 4-7
Cornere: 5-6
Ofsaiduri: 1-0
Faulturi: 19-15

Partizan Belgrad a câștigat la zero toate cele patru meciuri oficiale disputate până acum în acest sezon: 1-0 și 2-0 cu Dila în preliminariile Ligii Campionilor, 4-0 cu Metalac în prima etapă și 6-0 cu Jagodina în cea de-a doua etapă din campionatul Serbiei.
În ultima etapă din competiția internă, la Partizan-Jagodina 6-0, cei doi puști care au jucat în finala Mondialelor sub 20 de ani, Serbia-Brazilia 2-1, Andrija Zivkovic și Ivan Saponjic, au fost titulari și au marcat jumătate din numărul de goluri: Zivkovic – 1, Saponjic – 2.

Bilanțul echipei Partizan în debutul sezonului până la ora meciului cu Steaua:
4   4   0   0   13-0

Steaua a jucat șase partide oficiale de la startul noului sezon: 0-1 cu ASA în Supercupa României, 0-0 cu Petrolul, 3-0 cu Pandurii și 1-1 cu CFR în Liga 1, 2-0 și 2-3 cu Trencin în preliminariile Ligii Campionilor.

Bilanțul echipei Steaua în debutul sezonului până la ora meciului cu Partizan:
6   2   2   2   8-5

Publicat: 28 07. 2015, 09:49
Actualizat: 28 07. 2015, 10:21