Impresarul care s-a ocupat de aducerea arbitrilor la meciurile Voinței din Turcia este Radu Mătăsăreanu, un apropiat al unor oameni bănuiți că ar avea legătură cu mafia pariurilor
George Hermann*, fotbalistul Voinței Sibiu, continuă să relateze anomaliile din cantonamentul de iarnă. Acum, jucătorul vine cu două nume noi: cel al impresarului care a organizat meciurile din cantonamentul de iarnă și cel al arbitrului adus să dirijeze rezultatele partidelor. Pe lângă mărturia detaliată a lui Hermann*, apare și cea a unui alt fotbalist trecut pe la Voința Sibiu, care preferă să nu-și ascundă identitatea. Numele său este Doru Buican și în sezonul trecut a fost legitimat la echipa lui Alex Pelici.
În Antalya, Voința Sibiu a fost arbitrată la aproape toate meciurile de aceeași brigadă de arbitri. „Una din România”, după cum spune Hermann* și confirmă și alți fotbaliști ai Voinței. „Centralul” este Ionuț Iacob (foto mic, încercuit), un fost arbitru de Liga a III-a, din Ialomița. „S-a lăsat în urmă cu un an”, spune Mihai Basarab, președintele AJF Ialomița despre Iacob. După ce a picat la un examen care îi permitea să fie delegat și la meciurile din Liga a II-a, Iacob a plecat din țară:
„S-a dus în Germania și acum lucrează ca șofer pe TIR”, continuă Basarab. Așadar, un arbitru s-a retras în vara lui 2011, însă câteva luni mai târziu era chemat în Antalya pentru a conduce câteva meciuri amicale! Într-unul dintre ele, Voința Sibiu – Cracovia (0-3), Iacob a dictat două penalty-uri și o eliminare, iar în Voința – CS Mioveni (3-0) a prelungit jocul cu 10 minute, atât cât le-a trebuit sibienilor să înscrie și al treilea gol. Din penalty! „Mi s-a părut ciudat să avem aceiași arbitri la mai multe meciuri”, spune Doru Buican. Șeful CCA la ora meciurilor, Ion Crăciunescu, adaugă: „E o treaba urât mirositoare și, chiar dacă era un meci amical, nu poți să aduci un arbitru necalificat”. Alex Pelici, antrenorul Voinței la acel meci, recunoaște și el, deși nu crede în lucruri necurate: „Să dai 10 minute de prelungire la un amical este anormal”. Cine avea nevoie de un arbitru care nu mai era arbitru și de ce?
Impresarul, prietenul tuturor Aducerea lui Ionuț Iacob în Antalya a fost orchestrată, conform lui Hermann*, de Radu Mătăsăreanu, un agent de meciuri, fost jurnalist: „El era omul-orchestră. Se ocupa cu aducerea arbitrilor, găsirea adversarilor și cu mesele de protocol pe la hotel”, spune jucătorul. Relația sa cu echipa din Sibiu e una specială și nimeni din club nu s-a ferit să o ascundă: „Îl știu pe acest impresar, am lucrat împreună cu el și când eram la Alba Iulia”, spune Alexandru Pelici, antrenorul Voinței din iarna trecută, care a intermediat și legătura dintre Mătăsăreanu și președintele Hămbășan. Impresarul este un apropiat al lui Cătălin Rufă, un personaj pe care Gazeta Sporturilor l-a asociat cu mafia pariurilor.
În iulie, atunci când mai mulți jucători ai Sibiului au fost chemați la Direcția Generală Anticorupție, procurorii au întrebat de Radu Mătăsăreanu și de rolul său în cantonamentul din Antalya. Doru Buican confirmă: „M-au întrebat dacă era pe acolo. Eu le-am spus că îl cunosc de când am jucat la UTA și știu că se ocupă cu echipele de când ele ajung la hotel. Eu îl mai întrebam de internet, de alte chestii…”. Radu Mătăsăreanu și Ionuț Iacob nu au putut fi contactați ieri de către reporterii ProSport.
Singura brigadă din România care a avut acordul CCA să arbitreze în Antalya a fost cea condusă de Eduard Constantinescu din Craiova
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER