Au datorii la stat!
2006. George Copos, din funcția de vicepremier al României, dă o lege prin care introduce două modalități de înțelegeri între jucători și club: prima, prin contract de muncă, a doua, prin contracte de prestări servicii.
 De atunci, multe echipe au ales a doua variantă. Motivele sunt simple: taxele la stat sunt mai mici, iar responsabilitatea cluburilor e mult mai redusă, aruncând mai totul în cârca jucătorilor, care trebuie să-și rezolve singuri problemele cu fiscul. Adică: fotbaliștii care au venituri peste 35.000 de euro anual, iar în această categorie intră majoritatea celor din Liga I plus câțiva din Liga II, trebuie să se înregistreze ca persoane fizice autorizate (cu responsabilități de persoană juridică) și să-și plătească singuri dările! Iar dările astea reprezintă TVA-ul, contribuția la pensii sau la șomaj, mai pe scurt impozit de 19% pentru tot ceea ce depășește 35.000 de euro pe an.
Fotbaliștii nu plătesc
La prima vedere, „chichițele” legale de mai sus par greoaie și complicate, mai ales pentru persoanele neimplicate. Așa li s-a părut însă și oamenilor care ar fi trebuit să se preocupe de ele, adică fotbaliștilor, care n-au reținut cel mai important lucru: ar fi trebuit să le pese, pentru că ei plătesc! Așa că, în ziua de astăzi, din cauza dezinteresului, s-a ajuns ca jucătorii să aibă foarte mute datorii la stat. Iar partea proastă pentru ei e că fiscul a început să declanșeze vânătoarea, pentru că, din 2005 când Copos a promulgat această lege, s-au făcut multe astfel de contracte de prestări servicii, așa că sumele care s-au adunat sunt destul de mari.
 Murgan, 400 de milioane datorie!
Să luăm un exemplu. Se numește Mădălin Murgan și este mijlocaș la Pandurii Târgu-Jiu. În urmă cu câteva luni, a primit o notificare de la fisc, cum că are de dat 400 de milioane de lei vechi la stat! Evident, stupoare totală. Fotbalistul s-a plâns conducerii, iar apoi a dat în judecată Administrația Financiară din Craiova. Rămâne de văzut dacă va avea câștig de cauză. Și, mai ales, întrebarea care se pune acum e alta: dacă Murgan, un jucător al cărui contract n-are cum să fie prea mare, are de dat o sumă de 400 de milioane la stat, cam cât ar avea de plătit un fotbalist ca de exemplu Mirel Rădoi, care avea cel mai mare salariu din Liga I la un moment dat?
"În câteva zile se va da verdictul. Sper să câștig procesul pentru că eu sunt persoană fizică și nu e normal să fiu obligat să plătesc atâția bani sub formă de TVA"
Mădălin Murgan, mijlocaș Pandurii
"Noi ne avertizăm fotbaliștii cu privire la această problemă, dar mai departe fiecare trebuie să își rezove situația. E de așteptat ca foarte mulți fotbaliști din Liga I să se lovească de această problemă."
Marin Condescu, președinte Pandurii
 AFAN vrea contracte standard
Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România s-a sesizat și ea vizavi de această problemă și vrea să o rezove cumva. Iar propunerea pe care o va face Ligii și Federației este un contract standard, care să fie la standardele Uniunii Europene, prin care să fie clar stipulate drepturile și obligațiile celor două părți care îl încheie, adică jucătorul și clubul, tocmai pentru a evita situațiile de acest gen.
"Din păcate, mulți conducători de cluburi nu le-au explicat fotbaliștilor care le sunt obligațiile. Așa că aceștia sunt buni de plată acum!"
Dumitru Costin, președinte AFAN
Și la alte sporturi a început vânătoarea
Legea dată de Copos nu era numai pentru fotbaliști, ci pentru toți sportivii. Și acolo s-au adunat anumite datorii, iar fiscul a început deja cu notificările pentru recuperarea banilor. Momentan, vă dăm însă exemplul unuia care a scăpat de furia fiscului: handbalistul Stelei și al naționalei, Alin Șania. „Am avut proces și l-am câștigat după trei luni de judecată, pentru că, la noi la Steaua, avem contracte de colaborare, care sunt altceva. Oricum, am avut conturile blocate pentru o lună și jumătate, a fost urât”, a spus Șania.