În 1938, „Omul lui Vodă” a arestat câțiva jucători rapidiști pentru vina de a fi învins în semifinale Venus, echipa patronată de el.
O altă premieră nefastă în fotbalul românesc, intens mediatizată și pentru că evenimentele s-au petrecut la București, a fost cea din semifinalele Cupei, ediția 1938. Partida CFR (Rapid) – Venus București, din Giulești, a consemnat prima imixtiune grosolană a politicului în sport. Orgoliul generalului Gabriel Marinescu (foto medalion), ministru de Interne, prefect al Bucureștiului și om de încredere al regelui Carol al II-lea, a dus la un abuz scandalos.
Duminică, 15 mai 1938, în Giulești, Rapid învingea Venus cu 2-1 (1-1, 1-1), după două reprize de prelungiri, în semifinalele Cupei României. După joc, enervat peste măsură, ministrul Marinescu (acesta avea și funcția de vicepreședinte al FRF) hotărăște arestarea rapidiștilor Baratki, Rafinschi, Auer și Vintilă. După o noapte petrecută în arestul Prefecturii, jucătorii sunt scoși la lumină de Costică Ardeleanu, om din conducerea Rapidului, cu condiția ca semifinala să se rejoace. Partida, disputată pe 21 mai, tot în Giulești, a fost câștigată iar de rapidiști, de data asta însă mai clar, scor 4-2 (2-0), în 90 de minute. Autorii golurilor: doi dintre arestați, Baratki și Auer – fiecare cu câte două reușite. Rapid a cucerit în acel an Cupa României, după 3-2 în finală cu CAM Timișoara.
„Se mai încercau aranjamente”
Despre povestea din 1940 vorbește fostul fotbalist rapidist Ion Costea, ultimul supraviețuitor al evenimentelor. Mijlocașul giuleștenilor din perioada interbelică (născut în 1912) spune că se făceau și pe atunci blaturi. Uneori, intervențiile erau în forță. Alteori „se încerca” doar câte ceva.
Marea bătălie a Rapidului, pe teren și în afara lui, era cu rivalii din București. „Cei de la Venus nu știau ce să mai facă să ne bată și ei o dată în Cupă. În campionat ne mai băteau, dar de Cupă nu se apropiau. Erau de poveste meciurile cu ei. Aveau echipă bună, în frunte cu Bodola, dar degeaba… Ca să ne bată, președintele lor, Gabriel Marinescu, cel care era și șeful Poliției și prefectul Bucureștiului, ne-a arestat câțiva jucători, dar numai unguri, din câte știu eu. Dar le-a dat drumul repede. A fost așa, de intimidare, ca să ne arate cine e el, dacă ne punem contra”, povestea Ion Costea pentru ProSport anul trecut. Fostul rapidist spune că echipa sa nu s-a „îndoit” la presiuni: „Bineînțeles că i-am bătut pe cei de la Venus în semifinala aia! Să știți că și pe vremea aia se mai încercau aranjamente, dar noi niciodată n-am acceptat să trântim un meci!”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER