Bairam în „Groapă”!** Ramadanul a strâns pe stadion mai mulți oameni decât meciurile lui Dinamo
De obicei, la ora 7:00, „câinii” dorm, mai ales că Dinamo e o echipă mai degrabă obișnuită cu nocturna. Agitația care era ieri la această oră la stadionul din „Ștefan cel Mare” putea să surprindă un trecător neavizat. De fapt, pentru o dimineață, arena roș-albă a devenit gazdă pentru mai bine de 2.000 de musulmani, un număr un pic mai mare decât media spectatorilor de la meciurile echipei lui Ciobotariu în ultimii ani.
Zeloși când vine vorba de religie, credincioșii islamului au fost ieri mult mai conștiincioși decât sunt fanii lui Dinamo într-un an întreg, asta dacă nu punem la socoteală meciul cu Steaua și un „accident” precum cel cu Vorskla. Ieri, femei, copii și bărbați musulmani, peste 2.000 la număr, au invadat pista de atletism a stadionului Dinamo pentru a celebra Ramadan Bairam, un soi de eveniment organizat la finalul Ramadanului, cea mai importantă sărbătoare a Islamului.
Cu celebrele covorașe pentru rugăciune în dotare, într-o oră musulmanii au reușit să umple toată zona din fața peluzei din dreptul Spitalului de Urgență, acolo unde nu o dată fanii lui Dinamo descindeau cu gânduri mai puțin pașnice decât cele ale oaspeților de ieri. S-au rugat zeci de minute, așa cum cere tradiția, după care, așezați pe covorașe, au vorbit despre credință, despre Dumnezeu, Allah pentru ei, și despre viață, în general. La final a fost și un soi de ospăț, cu specialități și, atenție, stropit doar cu apă plată! Copiii au fost chiar mai bucuroși, pentru că toți au primit câte un cadou. La final, cei peste 2.000 de credincioși au plecat mai liniștiți decât o făceau în urmă cu câteva zile cei 15.000 de susținători după meciul cu Vorskla.
Ramadanul ține 30 de zile calendaristice. În acest timp, musulmanii se roagă de cinci ori pe zi cu fața spre Mecca și se abțin de la tot ce ține de viață pământească: nu mănâncă și nu beau apă de la răsăritul soarelui până la apus și nu au voie să întrețină relații sexuale. Cei care încalcă fără vreun motiv regulile trebuie să:
– elibereze un sclav (un angajat al familiei)
– să postească două luni consecutive
– să hranească 60 de nevoiași
Conform religiei islamice, rostul Ramadanului este acela ca omul să își dea seama că fără Dumnezeu nu reprezintă nimic. El îi dă totul, de la viață, mâncare, apă, aer și de aceea trebuie ca măcar în luna sfântă să se poată compara cu îngerii care nu mănâncă, nu beau, ci doar se roagă și îl slăvesc pe Allah