Barry Ferguson și Lorenzo Amoruso au rememorat momentele trăite alături de Daniel Prodan la Rangers
Barry Ferguson și Lorenzo Amoruso, fosții coechipieri ai internaționalului român Daniel Prodan, la Glasgow Rangers, au rememorat momente din perioada în care fotbalistul a evoluat la fosta campioană a Scoției, notează Daily Record.
Barry Ferguson, fostul căpitan al echipei Glasgow Rangers și unul dintre jucătorii emblematici ai clubului scoțian, a fost realmente șocat la auzul veștii că Daniel Prodan a murit. Internaționalul român a ajuns la Rangers în 1998 de la formația spaniolă Atletico Madrid, în schimbul a 2,2 milioane de lire sterline.
Mutarea sa pe Ibrox Park a fost una dintre cele mai ciudate din istoria clubului scoțian, care a semnat cu Daniel Prodan fără un control medical în prealabil. Internaționalul român avea o gravă accidentare la genunchi, care l-a împiedicat să evolueze pentru Rangers în perioada petrecută în Scoția.
Prodan, care are un fiu pe nume Răzvan, în vârstă de 16 ani, a plecat de la Rangers după doi ani și jumătate, întorcându-se la Steaua.
„Vestea a fost realmente un șoc pentru mine. Daniel locuia la trei case de mine, în Hamilton, când s-a mutat în Scoția și mi-a devenit prieten și coechipier. Ocazional, venea pe la mine, stăteam la un pahar în grădină și vorbeam despre fotbal. Era un tip mare și îndrăzneț, care mă făcea mereu să râd. Cu toate acestea, ascundea o durere că nu putea juca pentru echipă, din cauza accidentării. Era o perioadă dificilă pentru el, dar se descurca bine și era întotdeauna bucuros să fie în preajmă. Să mori la vârsta de 44 de ani este atât de trist. Nu știi niciodată ce e după colț în viață. Mai avea foarte multe lucruri în față și atâtea de oferit lui și familiei”, a declarat Barry Ferguson , citat de Daily Record.
Prodan, un fundaș foarte bun și tehnic, a ajuns în Scoția după ce și-a făcut un nume la Steaua București, fiind un titular de drept și pentru naționala României. Daniel Prodan a jucat la Campionatul Mondial din 1994, din Statele Unite ale Americii, unde „generația de aur” a pierdut în sferturile de finală, în fața Suediei, însă au strălucit jucători precum Florin Răducioiu, Gheorghe Hagi sau Dan Petrescu. De asemenea, Daniel Prodan a evoluat și la Campionatul European din Anglia, din 1996.
Un alt căpitan al echipei Glasgow Rangers, fundașul italian Lorenzo Amoruso, a primit foarte trist vestea morții lui Daniel Prodan.
„Mi-am pierdut tatăl în ianuarie și o parte din mine a mers cu el, așa că pot înțelege cât de devastată trebuie să se simtă familia lui Daniel acum. Cu toate acestea, este cu atât mai dureros cu cât a fost luat din mijlocul familiei atunci când trebuia să fie în anii de vârf ai vieții. Nu a avut noroc la Rangers, din cauza accidentării, dar a fost tot timpul pozitiv, zâmbind mereu și fiind foarte deschis cu colegii. Făcea parte din echipă, chiar dacă nu putea juca. Am vorbit cu câțiva dintre foștii noștri coechipieri în această dimineață și toți erau devastați. Este atât de neașteptat și la o atât de tânără vârstă. Transmit dragostea, rugăciunile și gândurile mele familiei lui Daniel și sper că ei vor rămâne puternici în aceste momente dificile. Este greu să-mi găsesc cuvintele”, a declarat Amoruso.
În 2000 s-a întors la Steaua, evoluând un singur meci, așa că a părăsit formația din Ghencea pentru a juca la Rocar București. A evoluat în 15 meciuri pentru această formație, pentru care a marcat și 3 goluri. În acest timp, Prodan a evoluat în ultimele sale meciuri pentru echipa națională, fiind chiar și căpitan în câteva dintre acestea.
S-a retras din națională după meciul cu Ungaria, din preliminariile Mondialului din 2002, meci câștigat de România cu 2-0. A mai evoluat la FC Național, echipă la care și-a încheiat cariera de jucător, cu o pauză în care a evoluat la Messina în 2002.