Becali și Copos au scăpat, deocamdată. Guvernul a suspendat legea care le permite condamnaților-scriitori să iasă mai repede din închisoare, dar prevederile nu se aplică retroactiv
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat miercuri că executivul a suspendat până la 1 septembrie aplicarea articolului de lege care le permite condamnaților să-și scurteze pedepsele cu câte 30 de zile la fiecare carte publicată, informează hotnews.ro.
Este interesant de menționat că, până la urmă, nu s-a mai optat pentru o Ordonanță de Urgență care să abroge respectiva prevedere, ci pentru o variantă intermediară – suspendarea articolului. Ministrul Justiției, Raluca Prună, se bătuse în ultimele săptămâni pentru ca această Ordonanță să fie emisă cât mai repede de guvern.
Suspendarea acestei prevederi timp de nouă luni nu face decât să amâne rezolvarea problemei și nu o soluționează. Practic, guvernul pasează această decizie foarte importantă către viitorul executiv, deoarece în toamnă vor fi alegeri parlamentare. Deținuții păstrează astfel speranța că, după ce va expira acest moratoriu, vor izbuti totuși să scape mai repede de închisoare în urma avalanșei de cărți.
Dan Suciu n-a vrut să dezvăluie cine a fost autorul propunerii de a se suspenda această lege timp de opt luni, în loc să fie eliminată de tot. „Este o decizie asumată de Guvern, nu cred că este semnificativ să punctăm cine anume a propus-o”, a spus Suciu, potrivit Digi24.ro.
Printre cei care au ieșit deja mai repede din temniță pe motiv că au publicat lucrări științifice se numără Gigi Becali, George Copos și Ioan Niculae. Alții stau la rând, îngrămădind deja tomuri întregi: Dan Voiculescu a publicat deja 10 cărți, Dan Diaconescu – 5, Cristi Borcea – 2, Mihai Stoica – 4. Numai în prima lună a acestui an s-au cerut aprobări pentru elaboarea a alte peste 100 de cărți de către deținuți.
Dan Suciu a spus că Guvernul a ținut seama și de avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii. Purtătorul de cuvânt a spus că așa-zisele lucrări științifice publicate deja „nu mai sunt luate în calcul pentru decizia de obținere a celor 30 de zile pe baza lucrărilor deja întocmite”, conform hotnews.ro. Această decizie nu se va aplica însă retroactiv, cu alte cuvinte, cei care au ieșit deja din pușcărie în baza legislației de până acum nu se vor întoarce după gratii.
Mihai Stoica, om care a scris în închisoare patru cărți pline de statistici și emoticoane, a obținut deja, în primă fază, liberarea condiționată, dar procurorii au făcut recurs.
Pe de altă parte, Cristi Borcea – două cărți, Ioan Becali – trei cărți, Victor Becali – o carte și alții par să se fi străduit degeaba, cel puțin până în toamnă.
Dacă lobby-ul celor aflați după gratii va avea câștig de cauză definitiv, din septembrie fabrica de liberări condiționate va fi repusă în funcțiune.
DNA a deschis însă mai multe dosare în această speță. E vizat mecanismul prin care infractorii făceau rost de avizul unor profesori universitari și, apoi, își tipăreau broșurile pentru a beneficia de reducerea pedepsei. În același timp, procurorii au anunțat că vor ancheta acest abuz de lege practicat de deținuți.