Lugojeanul de 43 de ani care sfidează orice prejudecată îndreptată către persoanele cu handicap a mai câștigat o bătălie. Vasile Stoica s-a întors săptămâna trecută din a opta sa expediție majoră, în care a parcurs 8.360 de kilometri de acasă până la Capul Nord (Norvegia) și înapoi.
Diagnosticul care i s-a dat imediat după naștere (paraplegie congenitală) l-a condamnat la o viață întreagă în scaunul cu rotile, dar nu i-a tăiat setea de aventură. Expediția Lugoj-Capul Nord-Lugoj a făcut-o cu ajutorul unui handbike atașat scaunului cu rotile. Cu alte cuvinte, a pedalat manual peste 8.000 de kilometri, circa cinci luni, singur, în drumul spre necunoscut. „Am plecat din România în Ungaria, Slovacia, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Finlanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Germania, Austria, Ungaria și din nou România. Inițial trebuia să trec și prin Anglia, Olanda și Belgia, dar din lipsa fondurilor necesare a trebuit să scurtez din traseu. În loc de 10.000 de kilometri propuși, au fost doar 8.360”, povestește lugojeanul.
A dormit prin gări și parcuri
Originar din județul Cluj și stabilit din adolescență în Lugoj, recordmenul consideră că acest turneu a fost cel mai greu dintre toate, chiar dacă are în palmares și înconjurul lumii, realizat în 1998-1999. „Drumurile din nordul Finlandei și Suediei au fost foarte lungi ca distanță între localități și niciunde nu găseai apă pe traseu, o fântână sau ceva unde să te poți alimenta. Am ajuns uneori să nu mai am lichide și băteam la porțile oamenilor, la ferme și nimeni nu a răspuns. Erau plecați prin pădure, habar nu am”, a spus Stoica. Nopțile erau o adevărată provocare, deoarece, din cauza bugetului restrâns, nu și-a permis de fiecare dată să plateasca o cazare. „Am dormit în păduri, în parcuri, mai pe lângă o autogară, o gară”, a dezvăluit sportivul bănățean.
Furat de un român în Suedia
Cea mai urâtă amintire a lui Vasile Stoica din ultimul său turneu se leagă, culmea, de un conational. „La Stockholm, am întâlnit un român binevoitor, lângă o autogară. Binevoitor între ghilimele. Ionuț îl cheamă. Din Vaslui, așa zicea el. M-a invitat la el acasă, că nu aveam unde să dorm. Eu am un handbike pe care îl atașez la cărucior. Acel handbike l-am lăsat la el în debara peste noapte, el stătea pe social într-o garsonieră și dimineață, când am ajuns să-mi iau handbike-ul să-l atașez la cărucior, nu mai era. Am sunat la poliție, de fapt el s-a oferit, pentru că nu-i ceva în regulă, sunt mulți români care fură în zonă. Și până la urmă el s-a dovedit a fi hoțul. Poliția m-a întrebat dacă vreau să depun plângere, am zis nu, m-am bucurat că am recuperat handbike-ul, și am plecat mai departe. Ar fi durat foarte mult să proceseze actele”, povestește Stoica.
Campion al României la handisport
Stoica a plecat în primul său turneu în 1993, până în Ungaria și înapoi, doar în cărucior, fără handbike. În acel an, la Lugoj s-a înființat primul club sportiv pentru persoane cu handicap, denumirea acestuia având ca inspirație anul în care Vasile a plecat spre Lacul Balaton. „Împreună cu colegii de aici, de la Lugoj, am înființat clubul Maraton 93, după aceea s-au înființat și alte cluburi în țară. Suntem în permanență campionii României la majoritatea competițiilor. Eu particip la atletism, 100 de metri, 1500 maraton, tenis de masă. Probele de rezistență sunt pentru mine, dar concurez și la celelalte”, spune cu mândrie cel mai celebru membru al clubului Maraton 93.
În Cartea Recordurilor, din 2001
În urmă cu 12 ani, pe când locuia în Statele Unite, Stoica a intrat în Guiness Book, pentru cei mai mulți kilometri parcurși în 24 de ore într-un scaun cu rotile. „132 de kilometri e o distanță mică, dar, având în vedere că era pe stadion tot evenimentul ăsta, e foarte obositor, comparativ cu mersul pe un drum normal. Pe stadion vezi tot timpul liniile de pistă și același peisaj. Te obosește prima oră, dar să continui 24 de ore, imaginează-ți ce înseamnă”, a spus Vasile Stoica.
Diplomă de la Emil Constantinescu
În 1998-99, Stoica a făcut înconjurul lumii și, după ce s-a întors în țară, a fost în vizită la Cotroceni, unde președintele de atunci al României, Emil Constantionescu, i-a oferit o diplomă. „Am traversat toată Europa, după aceea Canada, Statele Unite, Coasta de Est, Coasta de Vest, Noua Zeelandă, Australia, apoi o parte din Indonezia, Singapore, Dubai, Egipt, Turcia, Bulgaria. Inițial, doream să merg și prin India și Pakistan, dar au fost ceva conflicte în acea perioadă și am schimbat puțin traseul”, a spus bănățeanul care este cetățean de onoare al localităților Lugoj și Pișchia.
„Ginere” la Hollywood
Când a ajuns în SUA, cu ocazia turului lumii, Vasile a cunoscut o femeie cu care a fost căsătorit cinci ani. „Am fost stabilit cinci ani lângă Los Angeles. Am fost căsătorit cu o femeie deosebită, scriitoare, producătoare de filme de la Hollywood, care a și făcut un serial documentar despre persoane cu handicap din lumea întreagă cu abilități deosebite. Eu sunt în episodul doi al acestui serial. M-am întors pentru că România este țara mea și aici mă simt eu bine. Chiar și fosta mea soție din Statele Unite a zis la un moment dat că s-ar muta în România dacă ar găsi un business pe care să-l poată face aici. Încă ținem legătura”, a povestit lugojeanul.
Asta am vrut să demonstrez mereu, că indiferent de situația în care te afli poți să faci lucruri deosebite, poți să faci performanțe. Totul e să vrei, să ai încredere în forțele proprii și să-ți urmezi visul Vasile Stoica, handisportiv
EXPEDIȚIILE LUI VASILE STOICA: 1993 – Siofok 1993 – Bordeaux 1998 – turul lumii 2003 – Route 66 (SUA) 2006 – Capo Finistere (cel mai vestic punct al Europei) 2008 – Beijing (expediția s-a oprit la Volgograd, din cauza unui accident) 2013 – Capo Nord (Norvegia)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER