Big in Japan! Tokyo va organiza JO din 2020. În 2016, competiția va avea loc la Rio

În pofida pericolului provocat de radiațiile emise de centrala de la Fukushima, Tokyo va organiza JO 2020, la 56 de ani distanță de ediția la care România a câștigat două medalii de aur

Istanbulul a ratat a cincea oară găzduirea unei ediții a JO – capitala Japoniei a câștigat cu 60-36

Luptele au rămas sport olimpic și în 2020

Rafael Nadal a arborat steagul candidaturii Spaniei de pe un zgârie nori din New York, iar turcii nici nu concepeau să se încline pentru a cincea oară în ultimele șase alegeri. Lupta se anunța echilibrată, însă gigantul nipon cu 36 de milioane de suflete a dat lovitura. Membrii Comitetului Internațional Olimpic au marșat pe tradiție în dauna noului când au decis sâmbătă, la Buenos Aires, ca Tokyo să organizeze pentru a doua oară în istorie (prima dată în 1964) o ediție a Jocurilor Olimpice. Bazându-se pe sloganul „Discover tomorrow!”, metropola niponă a surclasat clar Istanbulul (60-36 în ultimul scrutin), după ce în primul tur ieșise din cursă capitala Spaniei, Madridul (26-26, la egalitate cu orașul din Turcia, 45-49 la duel) și va readuce competiția celor cinci cercuri pe continenul galben după o pauză de 12 ani.

La sentiment

Unele voci au susținut repetat că Asia se afla într-un pole‑position firesc după ce Europa (Londra 2012) și America de Sud (Rio 2016) și-ar fi primit șansa, iar altele au pretins că s-a mers și pe cartea duioșiei în privința unei națiuni lovite de cutremurul și tsunamiul din 2011. Adevăr sau doar presupuneri, cert e că Japonia, cu 4,5 miliarde de dolari siguri încă de pe acum, și-a trimis vârful de sabie la congresul de la Buenos Aires. Plecat val-vârtej de la un summit din Rusia, primul ministru nipon, carismaticul Shinzo Abe, a avut în Argentina un discurs extrem de convingător. Alocuțiunea s-a centrat pe ideea că scurgerile radioactive de la centrala nucleară de la Fukushima (230 km de Tokyo) nu pot periclita sănătatea celor implicați în bunul mers al lucrărilor și în ediția propriu-zisă. „Fac această declarație care nu lasă loc de interpretări”, a spus Abe, al cărui bunic, Nobusuke Kishi, ocupa funcția de premier când Tokyo a câștigat organizarea JO 1964! „Securitatea de pe străzi, rețeaua de transport fără cusur și forța financiară au fost principalele argumente”, a scris agenția japoneză JijiPress.  
Șeful comitetului de organizare al orașului Istanbul, Alp Berker, s-a străduit să găsească explicațiile unui eșec. „Am încercat să le spunem celor din CIO că ceea ce se întâmplă în Siria e o problemă globală și nu cred că ne-a diminuat șansele situația din țara vecină”, a declarat Berker. Susținătorii Istanbulului au avansat și ipoteza potrivit căreia membrii europeni ai CIO ar fi susținut tot Tokyo. Madridul, învins și în 1972, 2012 și pentru JO 2016, a încasat cu demnitate vestea, iar El Mundo a nuanțat: „Spania e afectată de șomaj, de corupție politică, de dopaj, de tensiunile teritoriale și imaginea țării era normal să se deterioreze!”.

Răzvan Pîrcălabu: „S-a făcut dreptate”

Aseară, la o nouă ședință a CIO, s-a decis ca luptele, o disciplină prezentă încă de la prima ediție, să rămână în programul olimpic din 2020 și 2024. „S-a făcut dreptate! Și noi cei din federație ne-am unit cu forul internațional și cu celelalte structuri puternice din lume și am făcut tot posibilul ca acest sport să rămână pe afișul JO”, a declarat șeful FRL, Răzvan Pîrcălabu. Învinsele luptelor (49 de voturi) au fost softballul/baseballul (24 de voturi) și squashul (22 de voturi).

După prima votare, Istanbul și Madrid se aflau la egalitate, câte 26 de sufragii. Tokyo adunase 42. La „duel” a căzut Madridul (45-49)
 
Competiția cu 28 de discipline sportive pe afiș va începe pe 24 iulie și se va încheia pe 9 august

Baze sportive: 36 – 15 existente, 10 vor fi temporare și demolate după JO

Bugetul comitetului de organizare: 3,42 miliarde de dolari

Bugetul infrastructurii: 4,38 miliarde de dolari – dispune de un buget de „ospitalitate” în bancă de 4,5 milliarde de dolari

„E o decizie firească. Mă bucur pentru Tokyo. Eu și Constantina Diță i-am susținut pe japonezi în alegerile pentru 2016, dar atunci nu au avut noroc”, Vali Tomescu

Turcii au celebrat pe schema „Mircea Geoană”

Un moment de derută a cuprins la Buenos Aires centrul de presă în care jurnaliștii turci așteptau decizia, dar și pe străzile din Istanbul. Pentru că, după prima votare, Istanbul și Madrid se aflau la egalitate (26), iar asiaticii nu adunaseră decât 42 de sufragii (insuficient pentru a câștiga din prima rundă, întrucât nu întruneau majoritatea), s-a trecut la runda a doua de votare, etapă în care Madridul a pierdut! Când Jaques Rogge a anunțat că Istanbulul a câștigat, fanii și jurnaliștii turci au omis faptul că favorita lor urma să intre în runda decisivă cu Tokyo și au pornit fiesta.

Publicat: 09 09. 2013, 08:27
Actualizat: 09 09. 2013, 08:28