Parcul Central din Cluj a devenit un poligon al Sportului. Sau un Mozaic al Sporturilor. O bucățică este ruptă pentru World Experience Festival, al multiculturalității, al artelor spectacolului. Însă prim-planul aparține Sports Festival, un eveniment de patru zile, aflat la a doua ediție, care propune 40 de activități sportive, de joi, 13 iunie, până duminică, 16 iunie.
Verdele pomilor și al aleilor este rupt de oaze multicolore.
Primul popas: mica arenă în care cei mici s-au jucat de-a scrima, cum a spus, la final de zi, Loredana Dinu, campioană olimpică pentru România la ultima ediție a Jocurilor. La câțiva metri distanță găsești un cort al talk-show-urilor. Acolo auzi, de la câțiva centimetri distanță, cum s-a apucat Loredana de scrimă, cum a văzut pentru prima dată spada abia după un an de joacă fără arma adevărată, cum a trecut hopurile și s-a mobilizat să nu renunțe înainte de Rio. Sau pe Mihai Covaliu vorbind despre Tokyo 2020, obiective și programul de pregătire al României. Sau pe Alexandru Dedu vorbind despre procentul de mic de fonduri accesate de sportul românesc dintr-un plafon de oportunități. Despre marketing, parteneriat și competiție într-un sport care a adus satisfacție României. La scurt timp, intră la discuții Ciprain Marica, despre brandurile din fotbalul românesc.
CLICK AICI PENTRU O GALERIE FOTO CU ADEVĂ‚RAT SPECIALĂ‚: CE ÎNSEAMNĂ‚ SPORTS FESTIVAL
Tonul diferă, subiectele sunt diverse. Eroii de la televizor rup bariera micului ecran și vorbesc nemijlocit în fața fanilor. Garantat, vei pleca având în minte măcar un lucru dintre cele povestite, o ancoră ce se proptește ferm. Sesiunile de 20 de minute se înlănțuie, astfel că ai senzația că ești la un simpozion cu teme variate, sub o umbrelă clară.
Ceva mai încolo, este zona jocurilor copilăriei. Împinge-zarul, nimerește paharul-uriaș. Cei mici sunt cuceriți, de nu mai vezi cap de copil plecat deasupra smartphone-ului. În fața unei scene, zumba e noua rumba, punând pe muzică exercițiile pentru brațe și picioare, abdomen și umeri. Din nou, copiii sunt în prima linie, în timp ce adulții urmăresc de sub linia de copaci, la umbră.
Mai sus, vezi acrobație la bară, în timp ce o tipă flexibilă ca un elastic ajută o fetiță să facă o mișcare cu cercul atârnat de sus, un element atât de spectaculos în spectacolele Circ du Soleil. Un tip cu echipamentul României îți pune săgeata de darts în mână și te învață să arunci ca un profesionist, cu acea zvâcnire controlată a încheieturii. Trăsurica face ture necontenit, purtată ca în basme, de căluți.
Vechea Dacie și mirajul enduro
Pe o altă laterală a BT Arena, te face curios mirosul de cauciuc ars, de la peste 15 de motoare încinse. Circuitul de enduro este micuț, cu bușteni din care sar așchii sub ochii tăi și o Dacie albastră, schimonosită, transformată în obstacol.
Îi auzi pe piloți cum vorbesc despre controlul asupra motocicletelor, transpirație, alunecare și obstacole.
Pe trotuarul din stânga schimbi mirosul de cauciuc închis și ulei ars, de fum de la țeava de eșapament, cu cel de burgeri și raclette. Ai și sursa de hidratare favorită a fanilor fotbalului și ai rugby-ului: berea.
Profesorul și povestitorul Darren Cahill
Dacă nu ai fost la Cluj, sâmbătă la prânz, ai motive să regreți. Pentru că Sports Festival a organizat o prelegere în stil american, cu Darren Cahill la microfon.
Ca un elev silitor, australianul a venit cu prezentarea Power-Point, cu exemple, imagini și clipuri. Iar când australianul se pune pe vorbit – ei bine, l-ai putea asculta ore în șir, poveștile sale având și informație, și povețe, dar și umor.
La MasterClass-ul ediției 2019 a Sports Festival, a fost vorba despre secretele unui antrenor de tenis, despre proiectarea Simonei Halep și transformarea sa. Cursul deschis i-a fascinat pe adulți, fiind parcă desprins din filmele hollywoodiene. Te întrebi – unde altundeva ai șansa să îi adresezi o întrebare directă lui Cahill, un Pep Guardiola al tenisului mondial?
O junioară a plecat îmbujorată după ce a primit ultima întrebare. I-a cerut un sfat pentru antrenamente lui Darren, iar acesta i-a spus: fixează-ți un obiectiv clar pentru antrenament. Antrenorii vin să lucreze toate capitolele jocului odată. Nu, propune-ți să lucrezi dreapta lung de linie. Astăzi, mâine, trei săptămâni. Trei luni. Și vei constata o creștere mult mai clară.
Americanii fac astfel de prelegeri cu staruri ale filmului, ale televiziunii și ale sportului, prin universități. Sports Festival a adaptat conceptul și a obținut o oră și jumătate de incursiune extrem de sinceră în universul performanței. Următorul pas ar fi ca, după ce ai umplut un număr limitat și încă restrâns de locuri, să ajungi să umpli Polivalenta din Cluj cu totul. Pentru moment, la ediția 2019, a fost o întrevedere destul de intimă care s-a simțit ca un privilegiu. În primul rând a stat Simona Halep, alături de Daniela Hantuchova, iar în spatele lor, o mână de oameni care au plecat din sală mai bogați.
Tot ce se întâmplă în afara main-eventului, care în acest weekend la Sports Festival a fost demonstrativul de tenis cu Simona Halep, Marius Copil, Daniela Hantuchova și Fabio Fognini, plus antrenorii Darren Cahill și Andrei Pavel, aduce ceva din atmosfera de campus, readuce la suprafață bucuria și curiozitatea de copil și deschide niște punți clare de dialog cu o lume uneori inaccesibilă – cu eroii și cu sporturi despre care, poate, nu ai mai auzit și nu știi mai nimic.
Programul zilei de duminică:
Citește și: EXCLUSIV | „Acum, Simona este cea mai dură adversară în circuit. De departe!”. Daniela Hantuchova, triumfătoare în toate cele 4 turnee de Mare Șlem, impresii la cald după main-eventul de la Sports Festival: topul celor mai tari adversare + un sfat pentru Halep
Citește și: Moment fabulos la Cluj! Emil Boc vs Stere Halep, meciul serii la Sports Festival. FOTO | Imagini de colecție 🙂
Citește și: Cluj Sports Festival 2019 | Senzațional! Clujenii fac spectacol total înaintea meciului Simonei Halep. S-au întrecut toate așteptările: câți spectatori sunt în tribune | VIDEO
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER