Burleanu anunță că „rămânem constanți în susținerea viziunii și strategiei bazate pe valori”. În traducere: îl va vota pe Infantino la șefia FIFA
Într-un comunicat postat pe site-ul FRF, președintele Răzvan Burleanu a reconfirmat că trece, cu arme și bagaje, din tabăra ofițerului de securitate iordanian Ali bin Hussein în cea a birocratului elvețian Gianni Infantino, pe care promite că-l va vota pe 26 februarie, la alegerile pentru președinția FIFA.
„Am transmis clar la UEFA mesajul nostru de susținere pentru candidatura domnului Infantino, reiterând public argumentele care au fundamentat decizia noastră. Rămânem constanți în susținerea viziunii și strategiei bazate pe valori împărtășite de noi”, sună declarația lui Burleanu publicată pe www.frf.ro.
Astă-vară, la precedentele alegeri pentru șefia forului mondial, Răzvan Burleanu reitera public argumentele care fundamentau decizia de a susține viziunea și strategia prințului, șef al forțelor de securitate din Iordania. Hussein a pierdut atunci alegerile în fața elvețianului Joseph Blatter. Ultimul a demisionat la câteva zile după aceea, iar pe 26 februarie 2016 urmează o nouă rundă de alegeri.
Răzvan Burleanu, actualul președinte al FRF, a absolvit cursurile fostei Academii „Ștefan Gheorghiu”, acum rebotezată „Școala Națională de Științe Politice și Administrative”. Până să-l „producă” pe Răzvan Burleanu, fosta „Ștefan Gheorghiu” a fost, înainte de 1989, pepiniera de cadre a Partidului Comunist Român. După Revoluție, facultatea a rămas una controversată. Ultimul scandal este legat de crearea unor posturi de profesori „cu dedicație” la SNSPA pentru nevestele generalului Florin Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României. Cele două urmau să ocupe catedre de Sociologie la facultatea absolvită de Răzvan Burleanu, cea de Științe Politice. Fosta „Ștefan Gheorghiu” a continuat să producă și după 1989 „cadre de nădejde”, alături de Burleanu luându-și licența aici, printre alții, Elena Băsescu și Alina Gorghiu.
Cum să ajungi la ultimul etaj pe scara de serviciu
Intrat la sufletul lui Răzvan Burleanu, Gianni Infantino, actualul secretar general al UEFA și omul care conduce de facto forul european după suspendarea președintelui Michel Platini, e dat drept mare favorit la alegerile pentru președinția FIFA. Concurenții săi sunt controversatul milionar sud-african „Tokyo” Sexwale, prințul iordanian Ali bin Hussein, șeicul Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa din Bahrain și fostul diplomat francez Jerome Champagne.
Gianni Infantino, candidatul susținut oficial de țările europene la șefia FIFA, este unul din cazurile-școală de birocrați care ajung pe nesimțite, fără să fi fost aleși vreodată democratic, în vârful ierarhiei. Avocatul de 45 de ani a intrat în organizația UEFA în august 2000, fiind angajat în departamentul care se ocupa de chestiuni de legislație și comerciale. A fost promovat treptat în această ierarhie a funcționărimii care mișună pe holurile sediului de la Nyon, ajungând, în 2007, după ce Platini a câștigat alegerile pentru președinția UEFA, secretar general adjunct.
În acest moment, conduce efectiv forul continental, deoarece Michel Platini, președintele ales, a fost interzis pe o perioadă de opt ani din fotbal de către Comisia de Etică a FIFA.
Infantino, șeful de facto al fotbalului european și marele favorit la postul de președinte al FIFA, n-a jucat niciodată fotbal.
Motivele pentru care Mircea Sandu crede că Infantino va câștiga
Într-un interviu acordat ProSport, Mircea Sandu a explicat de ce crede că Gianni Infantino va câștiga alegerile pentru șefia forului mondial: „Clasamentul meu e următorul: 1. Infantino, 2. Champagne, 3. Prințul Ali. Gianni are susținerea puternică a Europei. Asta va conta foarte mult. Gianni Infantino este un avocat pe care l-aș caracteriza ca fiind un Blatter în miniatură acum 20 de ani, pe când acesta din urmă era secretarul general al FIFA. E clar pentru toată lumea că fotbalul adevărat e în Europa. În plus, Europa are înțelegeri prin care susține fotbalul și de pe alte continente, cum ar fi Africa. Sunt țări care finanțează fotbalul acolo, au academii, au legături serioase. Asta va conta la alegeri. Mi se pare normal, până la urmă, și spun asta fără vreo urmă de rasism sau de prejudecată, ca fotbalul să fie condus de un european. Aici a început fotbalul, aici s-au făcut regulile, aici se dă tonul tendințelor la nivel mondial, aici se joacă și acum la cel mai înalt nivel și tot aici vin vedetele să se afirme. Lupta se va da între Infantino și Champagne, sunt doi oameni bine pregătiți. Fiecare dintre ei vorbește patru-cinci limbi străine, se pot înțelege cu oricine în orice țară a lumii. Infantino a colaborat cu Uniunea Europeană, are relații, cunoaște lumea politică, este un avocat cu multe cunoștințe tehnice. Champagne este și el un diplomat de carieră cu susținere politică, știe tot ce se întâmplă la FIFA. Infantino și Champagne au fost, până acum, numiți și nu aleși. Ei sunt niște funcționari ai fotbalului. Dar niște funcționari bine pregătiți. Sunt pregătiți pentru aceste alegeri”.